TripTalk logo mobiel wit
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Heavens Hotel in Hoorn

Logeren op hemelse hoogte in Heavens Hotel

Midden in het historisch centrum van Hoorn trakteert mijn date mij op sushi en bier. We dippen de sushi in de soja, zittend op een bankje, en bewonderen de zichtbare sporen van de Gouden Eeuw. Mijn date blijkt niet ver hiervandaan te zijn opgegroeid. “Ik realiseer me nu pas dat ik Hoorn helemaal niet goed ken. Wat is het hier mooi!”, zegt hij tevreden. 

Bijzonder overnachten in Heavens Hotel

In het Westfriese Hoorn aan het Markermeer zijn de sporen van de Gouden Eeuw nog overal zichtbaar. De zeventiende-eeuwse VOC-pakhuizen en de oude haven herinneren aan de machtige positie die de havenstad in die periode had. Zeelieden en handelaren die vanuit hier naar Zuid-Amerika voeren, vernoemden het meest zuidelijke puntje van het continent naar hun thuisstad: Kaap Hoorn.

Hoorn

Sinds vorig jaar is er naast het historische centrum nog een extra reden om het Noord-Hollandse stadje te bezoeken: Heavens Hotel. Een uniek viersterren boetiekhotel op het meest centrale plein, het Kerkplein, waar je bijzonder overnacht in een voormalige kerk.  

Of wat dacht je van uniek overnachten in Zuid-Tirol?

Monument

Bijna drie jaar lang werd er verbouwd om het rijksmonument, de Grote Kerk uit 1883, om te toveren tot een luxe hotel. Op diezelfde plek gingen al meerdere godshuizen in vlammen op, eerst door een ongeval met een vuurpot, later door een blikseminslag. Dat noodlot bleef de Grote Kerk bespaard. De kerk werd gebouwd op de resten van de voorgangers, in maniëristische Renaissance stijl, met op de torenspits een windwijzer in de vorm van een zeemeermin. 

Heavens Hotel in Hoorn

Toch werd de Grote Kerk al een eeuw na de bouw, in 1968, gesloten voor kerkdiensten. Al snel werd er gezocht naar een nieuwe bestemming, maar pas halverwege de jaren tachtig werd de kerk verbouwd tot een winkelcentrum met een appartementencomplex in de kap van het gebouw. Door de bankencrisis kwamen de winkels stuk voor stuk leeg te staan en pogingen om er nieuw leven in te blazen, liepen op niets uit.

Ook leuk en bijzonder: SWEETS hotel Amsterdam.

Tot rond 2016 het idee ontstond om er een hotel van te maken, waarbij het monumentale karakter van de kerk moest blijven bestaan. Een uitdaging die werd opgepakt door de architecten van Hylkema Erfgoed, die ervaring hebben met het verbouwen van rijksmonumenten. Ze zorgden voor een uniek ontwerp, met hotelkamers gebouwd van stalen frames, die de kerkmuren en pilaren niet raken. Het imposante houten kerkplafond, de prachtige, kleurrijke glas-in-loodramen en het strakke, moderne design vullen elkaar wonderwel aan. De architecten hebben duidelijk veel tijd en liefde in Heavens Hotel gestoken. 

Heavens Hotel in Hoorn

Elegant interieur

Mijn date en ik checken in een van de vijftien suites in die het hotel rijk is (inclusief een bruidssuite). Het interieurontwerpbureau Hinabaay heeft alle 43 hotelkamers net weer anders ingericht, stuk voor stuk elegant en stijlvol, met een luxe uitstraling, zachte materialen en rijke kleuren. In onze suite springen de twee authentieke kerkzuilen in het oog, net als de open badkamer met vrijstaande badkuip en houten badrekje met plantjes. Een wastafel met spiegel met dimmende ledverlichting en een aparte regendouche.

Kamer in Heavens Hotel

Op het kingsize bed liggen twee comfortabele badjassen en badslippers klaar, net als een ronde doos met kunstig gemaakte chocolaatjes van een lokale patisserie, twee champagne coupes en een klein flesje bubbels. We voelen ons enorm verwend en krijgen spontaan zin om elkaar te verwennen. “Als dit de hemel is, dan teken ik ervoor. In ieder geval voor de komende 24 uur”, roep ik uit, terwijl ik me in de kussens op het reusachtige bed laat vallen.

Slaapkamer in het Heavens Hotel

Maak een wereldreis en kies voor bijzonder overnachten in Peru.

Hemelse plek

Het is niet moeilijk om in de suite alle gevoel voor plaats en tijd te vergeten, toch worden we om acht uur weer beneden aan tafel verwacht voor een driegangenmenu. Dit wordt geserveerd in restaurant The Saint Food & Wine, waar een eeuw geleden huwelijken werden ingezegend en baby’s gedoopt. De grote bogen, glas-in-loodramen en de nisjes van de kerk zijn allemaal in het interieur terug te vinden, net als een beeld van de Heilige Maagd Maria, die haar zege lijkt te geven. 

The Saint Food & Wine

Dé eyecatcher in de ruimte is de grote ronde bar, die aan weerszijden wordt omringd door tafeltjes met houten blad en comfortabele fauteuils. Wij kiezen ervoor om te dineren in een van de romantische zitjes van blauw pluche. Het restaurant is gezellig druk voor een dinsdagavond, met een mix van locals en toeristen, van verliefde stelletjes tot een jonge moeder met haar pasgeboren baby. Achterin het restaurant is een aparte glazen ruimte, af te huren voor evenementen, zoals een privé diner tot een huwelijk of vergadering.

Heavens Hotel in Hoorn

Vanavond is het er afgeladen; het bekende Schotse paranormale medium Derek Ogilvie blijkt op te treden. In de pauze wordt de bar overspoeld door het publiek, dat hoopt op een persoonlijke lezing van de geestenfluisteraar. 

Bijzonder overnachten in België is ook een optie!

Lokale smaken

“Laten wij vanavond het leven vieren.” We proosten met een coupe sprankelende spumante, die perfect past bij de gevulde eieren met kaviaar. Het driegangen chef’s menu, samengesteld door chef-kok Christian Hooiveld, met een salade van lokale Opperdoezer aardappelen, zeekraal en oesters met schuim, scholfilet en malse kalfswang is even subtiel als smaakvol. We laten elkaar alles proeven. Tussendoor proeven we ook een beetje van elkaar. 

The Saint

Hooiveld is een geboren Horinees, werkte eerder onder andere bij Brasserie van Baerle in Amsterdam en zet de traditie van de Franse keuken voort in zijn geboorteplaats. Omdat hij zijn gasten kennis wil laten maken met de smaken van West-Friesland, kookt Hooiveld zoveel mogelijk met ingrediënten van ondernemers uit de regio. Zoals de Opperdoezer Ronde, lokaal geviste paling en zeevruchten, wijnen van Midiwines en desserts van patisserie Spataro uit Hoorn. Verrassend is ook de lunchkaart, met een uitgebreide veganistische keuze. 

Hotel in Hoorn

Verboden vruchten

Na het overheerlijke diner en een goede fles Chardonnay (mooi detail: de wijnglazen zijn gegraveerd met een heilig kruisje) en Irish Coffee toe, overwegen we – bedwelmd door de wijn en elkaar – een avondwandeling langs de kroegen van Hoorn. Richting het Markermeer. Toch lonkt de suite, als sirenes die ons van onze koers willen brengen. De kamers hebben allemaal een grote glazen wand, die vrij uitzicht én inkijk biedt op de andere suites in de gang. Wij sluiten de verduisterende gordijnen van turquoise velours, om ze pas de volgende ochtend weer te openen. What happens in Heavens Hotel… 

Hotelkamer Heavens Hotel Hoorn

“Kijk eens wat ik heb meegebracht?” Mijn date tovert allemaal zinnenprikkelende verrassingen uit een tas voor een lange, sensuele nacht. Kaarsjes, een flesje wijn en een spelletje met vragen om de ander beter te leren kennen. We komen niet verder dan twee rondes, het reusachtige bed schreeuwt om andere speelse activiteiten. “Het is te hopen dat de architecten, met al hun oog voor detail, óók aan de geluidsdichtheid van de kamer hebben gedacht”, grinnikt mijn date.

Hotel in Hoorn

Niet alleen de kamer, ook het gezelschap wakkert allerlei lustgevoelens op, die op deze heilige grond opeens heel zondig aanvoelen. Maar hé, verboden vruchten zijn de zoetste. Daar wisten Adam en Eva in het paradijs alles van. En misschien, vragen wij zondaars ons af, kunnen we nog ergens in de kerk terecht om te biechten?

Ontdek deze bijzondere hotels in Nederland.

Hoornsche Broeder

De volgende ochtend, nagenietend van een goddelijke nacht, staan we op voor een uitgebreid ontbijt in het restaurant (dat bij mooi weer ook een terras op het plein heeft): flat white, roereieren en pannenkoeken. Maar ook vers fruit, dadels en een oeroude delicatesse: de Hoornsche Broeder, een plat krentenbrood met een rijke vulling van suiker en kaneel. 

Heavens The Saint

Na een verfrissende regendouche, maken we alsnog de wandeling door het historische stadscentrum van Hoorn. “Ik klamp me even aan je vast”, zeg ik tegen mijn date, terwijl ik mijn arm door de zijne haak. Mijn hakken blijken niet bestand tegen de kinderkopjes. Door de smalle steegjes en straten, slingeren we hand in hand naar de kade aan het Markermeer. Daar laat het najaarszonnetje zich zojuist zien, terwijl de scheepsjongens van Bontekoe, in brons vereeuwigd, over het water uitkijken. Een biechthokje hebben we niet meer gevonden. Maar dat wij in Heavens Hotel richting de hemel en weer terug zijn gegaan, is ons vast vergeven door Onze-Lieve-Heer.

Heavens Hotel, kamers vanaf 207 euro, te boeken via www.heavenshotelhoorn.com

Slapen in Heavens Hotel

  • Plus: Slapen in de karakteristieke contouren van een monumentale kerk met hedendaags design, te upgraden met onder andere een lazy sunday check-out en bubbels op bed.
  • Min: De kinderkopjes op het plein en de straatjes rondom het hotel zijn onvriendelijk voor hoge hakken: stop een paar sneakers in de koffer! 
Hotel in Hoorn

Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je misschien ook leuk:

Zou jij willen overnachten in het Heavens Hotel?

Tekst: Sara Luijters. Beeld: Sara Luijters en Heavens Hotel 

Deel dit blog ↓

TripTalk Magazine neemt je mee naar bereikbare en betaalbare bestemmingen! Onze vaste reporters geven inspirerende en persoonlijke tips.

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven