Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Emigreren naar Singapore

Ik vertrek: Emigreren kun je leren, Karin coacht expats

Alles achter je laten en vertrekken naar het buitenland: elk jaar gooien Nederlanders het roer om en zoeken hun geluk elders. Wie zijn deze mensen en wat drijft hen? Karin van den Boom (34) heeft nog geen jaar verkering als haar vriend vertelt dat hij in Amerika wil studeren en ze moeten trouwen voor een werkvisum. Inmiddels heeft ze van emigreren haar werk gemaakt en coacht ze expats. “Emigreren is niet voor iedereen weggelegd.”

Triptalk magazines


Dit artikel verscheen eerder in TripTalk magazine

TripTalk magazine neemt je mee naar bereikbare en betaalbare bestemmingen! Onze vaste reporters geven inspirerende en persoonlijke tips.

Neem nu een abonnement op ons reismagazine en profiteer van de AANBIEDING!

Nog geen jaar verkering en al emigreren, voelde dit als een sprong in het diepe?

“Dat kun je wel stellen. Toch heb ik geen seconde getwijfeld toen mijn vriend Willem vroeg of ik mee naar Amerika wilde. We waren op dat moment samen in Australië, waar hij voor bacheloropleiding een semester verbleef. Hij wilde zijn PhD graag in Amerika doen. Eenmaal thuis doken we in het papierwerk en zijn we alles gaan regelen. Onze relatie zou alleen erkend worden als we getrouwd waren. Deden we dit niet, dan kreeg ik geen werkvisum. Er zat dan ook maar één ding op: elkaar het jawoord geven.”

Samen in Australie

Hoe reageerden familie en vrienden?

“Mijn ouders zagen het wel aankomen en vonden het prima, Willems ouders waren wat sceptisch. Hij was pas 21, ik 24. En nog maar kort samen! Toch waren we al erg gelukkig; trouwen zouden we toch ooit wel doen. Al snel had iedereen vrede met onze beslissing. In 2014 vertrokken we naar Durham in North Carolina.”

Appartementen in Amerika

Hoe lang zijn jullie gebleven?

“Willems’ PhD duurde vier jaar, daarna stopte zijn beurs en moesten wij Amerika verlaten. Het leven in het buitenland beviel ons goed: het is in North Carolina altijd lekker weer en we hadden inmiddels leuke vrienden. Teruggaan naar Nederland wilden we dan ook niet. Willem opperde Singapore, ik kende Azië alleen van Bali of Vietnam. Zo zag ik mijzelf niet wonen. Dit keer riep ik dan ook niet volmondig ‘ja’, toch ben ik uiteindelijk overstag gegaan en wonen we sinds 2018 met veel plezier in Singapore.”

Singapore

Wat maakt het plezierig?

“Het is in Singapore ook altijd lekker weer, de cultuur spreekt ons aan. Tegelijkertijd is het een van de meest Westerse plekken in Azië: er wonen veel expats, ook wordt er veel Engels gesproken. We hebben hierdoor geen taalbarrière. En het leven speelt zich grotendeels buiten af. Ondanks dat sommige mensen hier heel gehaast leven, voel ik mij rustiger dan voorheen.”

Wonen in Singapore

Geen cultuurshock dus?

“Dat niet, maar het is hier wel moeilijker vrienden maken. Niet alle Singaporezen zijn blij met expats, waarschijnlijk omdat we best een grote gemeenschap zijn. Ze zijn dan ook wat meer op zichzelf. Terwijl ik het juist belangrijk vind om ook lokale vrienden te hebben, zodat ik meer over het land te weten kom en zo beter integreer. Ik wist tot mijn emigratie naar Singapore niet wat heimwee was, maar heb mij hier in het begin best eenzaam gevoeld. Ik miste op dat moment mijn leven in Nederland trouwens niet, maar die in Amerika en alles wat we daar hadden opgebouwd.

Emigreren naar Singapore

Door verschillende activiteiten te ondernemen, kwam ik gelukkig steeds meer in contact met lokale mensen en zo heb ik uiteindelijk ook nieuwe vrienden gemaakt. We hebben een poos ook een hecht clubje expatvrienden gehad, maar een aantal is helaas tijdens de coronaperiode vertrokken.”

Lees hier over het eten in Singapore.

Waar liep je nog meer tegenaan?

“Willem werkt als onderzoeker aan de Nationale Universiteit van Singapore. We hopen hier voorlopig te blijven, maar het is elk jaar weer spannend of hij een nieuw contract krijgt. In Singapore krijg je namelijk een tijdelijke aanstelling. Daarnaast moet je een bepaald minimumloon ontvangen om je werkvisum te behouden. Veel lokale bedrijven kunnen dit niet betalen, waardoor je niet op alle banen kunt solliciteren. En omdat we samen zijn, moet Willems salaris hoger zijn dan wanneer je alleenstaand bent. Werkgevers die expats aannemen, dragen extra geld af aan de overheid zodat het werk niet alleen aan buitenlanders wordt uitbesteed.”

Je bent emigratiecoach, vertel?

“Toen Willem en ik besloten om naar Amerika te emigreren, merkten we dat er vrij weinig informatie te vinden is hoe je een permanente of tijdelijke verhuizing moet aanpakken en wat er allemaal bij komt kijken. Ik heb – naast mijn werk als dierenartsassistente – altijd een reisblog gehad, na mijn emigratie ben ik ook over dit onderwerp gaan schrijven.

Karin helpt met emigreren

Toen we naar Singapore verhuisden, ontdekten we dat er vier jaar later eigenlijk nog steeds weinig informatie beschikbaar was. Ik besloot dat gat op te vullen en coach tegenwoordig mensen die net als Willem en ik de stap zetten om naar het buitenland te vertrekken.”

Waar lopen emigranten tegenaan?

“Het is moeilijk om de juiste informatie te vinden, bijvoorbeeld welk papierwerk je allemaal moet regelen. En door het gebrek aan de juiste informatie, vindt iedereen het wiel opnieuw uit. De regels worden steeds strenger, zeker in populaire landen buiten Europa. Ik hoop als emigratiecoach mensen van eerlijke informatie te voorzien en ze te ontzorgen. Emigreren kan al stressvol genoeg zijn. Verder geef ik tips over dagbesteding, want emigreren kan – vooral in het begin – best eenzaam zijn. Dat onderschatten mensen weleens, waardoor heimwee op de loer ligt. Of erger: een depressie.”

Raad je emigreren aan?

“Niet iedereen heeft een realistisch beeld van emigreren. Of ze verhuizen om de verkeerde redenen: bijvoorbeeld vanwege schulden of een verbroken relatie. Spoiler alert: je problemen verhuizen met je mee. Ook is er een groep die erover nadenkt, maar het diep van binnen niet echt wil. Dat is ook prima, emigreren is niet voor iedereen weggelegd.”

Van Friese polder naar Afrikaanse wildernis, Trienke bouwt avontuur onder de zon.

Wat heeft emigreren jou gebracht?

“Heel veel. Sinds wij zijn geëmigreerd, ben ik meer gaan doen wat ik leuk vind. In Nederland had ik het gevoel dat ik mij moest aanpassen aan de regels van de maatschappij, zoals het hebben van een goede baan en een mooi koophuis. Doordat ik in aanraking ben gekomen met nieuwe culturen en leefgewoonten, ben ik anders tegen het leven gaan aankijken en een vrijer persoon geworden.”

In Washington DC

Hoe merk je dat?

“Ik heb meer zelfvertrouwen, ben positiever en oplossingsgericht gaan denken en heb geleerd om buiten mijn comfortzone te stappen. Deze persoonlijke ontwikkeling had ik misschien niet doorgemaakt als ik niet was geëmigreerd. Als expat blijf je jezelf uitdagen en ontwikkelen.”

Lees hier het verhaal van Adje, ze runt een B&B in het groene hart van Italië.

Mis je iets aan Nederland?

“Misschien geef ik nu een heel standaard antwoord, maar mijn familie mis ik het meest. Vooral als zij op bepaalde momenten, bijvoorbeeld tijdens feestdagen, samenkomen en mij een foto sturen. Dan denk ik echt: verdorie, hier had ik bij willen zijn. Dat steekt. Ook is het lastig wanneer een familielid ernstig ziek wordt of overlijdt, wat we een paar keer hebben meegemaakt. En verder? Dat frietje met satésaus eet ik wel als ik weer eens in Nederland ben.”

Van e-books, cursussen, een online vragenuurtje en een een-op-eengesprek: emigratiecoach Karin van den Boom helpt expats in spe op een laagdrempelige manier hun droom te verwezenlijken. Ze geeft tips over het regelen van het juiste papierwerk, tot dagbesteding en informatie voor thuisblijvers. Meer informatie op www.ikwilemigreren.nl

Karins emigratietips

  • Volg bij het uitzoeken of aanvragen van papierwerk altijd de regels van officiële instanties in plaats van blindelings andere websites. Deze kunnen verouderd en onjuist zijn. 
  • Ontmoet voor je vertrek via social media andere emigranten die in jouw nieuwe land wonen. Facebookgroepen zijn bij uitstek de beste plek. Stel al je vragen en maak meteen nieuwe contacten. 
  • Zorg voor een goed sociaal vangnet. Sluit je na aankomst snel aan bij leuke sport- of hobbyclubs of ga vrijwilligerswerk doen. Voor vertrek kun je al uitzoeken wat je aanspreekt en wat de mogelijkheden zijn.
  • Zorg ervoor dat je voldoende financiële middelen hebt om je complete emigratie te kunnen bekostigen. Bereken hierin ook de kosten die je de eerste maanden na aankomst in je nieuwe woonland gaat maken. Dit wordt vaak vergeten.
Vrijwilligerswerk in Singapore

Dit vind je misschien ook leuk:

Tekst: Jiska Kroon, Beeld: Karin van den Boom

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven