Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Roadtrippen door Jordanië en langs de bezienswaardigheden

Yalla Yalla: Roadtrippen langs Jordanië’s hoogtepunten

Er zijn veel redenen om Jordanië op je reisverlanglijst te zetten. De eeuwenoude bezienswaardigheden en woestijnpanorama’s trekken al decennia avonturiers van over de hele wereld. Van de hoofdstad Amman tot de oude stad Petra, van de Dode Zee tot Wadi Rum. Fotograaf Sabrina Gaudio deed een roadtrip door het veilige en gastvrije Jordanië en bezocht een paar van de meeste fotogenieke plekken van het land. 

Roadtrippen in Jordanië langs de bezienswaardigheden

Amman: Duik de geschiedenis in

Een reis door Jordanië begin je het beste in de hoofdstad Amman, een van de oudste continu bewoonde steden ter wereld. Als eerste wil ik naar de Citadel, een archeologische vindplaats bovenop de hoogste heuvel van de stad, de Jebel Al Qala’a. Ik wandel langs de gezellige cafés en kleurrijke streetart van Amman’s Rainbow Street. Om daarna puffend omhoog over steile straten met nog steilere trappen te lopen (Amman ligt op zeven heuvels, dus bereid je voor op het nodige stijgen en dalen), totdat ik aankom bij de Citadel.

Jebel Al Qala’a

Ik vergaap me aan overblijfselen van bouwwerken van de Romeinen, Byzantijnen en Omajjaden. Minstens net zo indrukwekkend is het uitzicht over de stad. Ook het Romeinse theater, dat ik al zag liggen vanaf de Citadel, is een archeologische parel. Koop een verse granaatappelsap, ga zitten op de trappen en zie de zon zakken achter Amman’s skyline. De perfecte start van een roadtrip door Jordanië.

Amman in Jordanië

Little Petra: Het grootse kleine zusje

Ik kan de volgende dag niet wachten om in de auto te stappen en vanaf Amman via de perfect geasfalteerde Desert Highway koers te zetten richting Petra, de beroemde uit rotsen gehouwen stad. “Maar, ga eerst naar Little Petra”, drukt de receptionist me op het hart, als ik uitcheck uit mijn hotel. Petra’s kleine zusje. Drie uur later loop ik er, het is gelukzalig rustig. Ik laat me meenemen door Raad, een bedoeïenengids die me overblijfselen van rotsgraven, huizen en tempels laat zien.

Little Petra

Aan het einde van de kloof lopen we een hoge trap op die in vroegere tijden de toegang tot Petra vormde, maar nu naar een plateau leidt met een fenomenaal uitzicht over de bergen. Kleine Petra is behoorlijk indrukwekkend. En het allermooiste, Raad en ik hebben haar bijna voor ons alleen. 

Roadtrippen door Jordanië

Deze bezienswaardigheden in Jordanië mag je niet missen!

Petra: Langs de achterdeur naar de verloren stad

De zon is nog maar net op als ik de volgende dag weer in Little Petra sta. Ik koop een ticket om met een jeep naar de start van Petra’s Backdoor Trail te worden gebracht. Niet veel toeristen lopen deze 5,5 kilometer lange wandelroute, waarbij je via de achterzijde Petra binnenkomt. Een half uur later klim en daal ik over het wandelpad en geniet van adembenemende panorama’s over de Wadi Araba-vallei. Dan ineens zie ik het: het topje van Petra’s Monastery, dat tussen de bergen uitpiept.

Met de jeep in Jordanië
Roadtrip door Jordanië

Langzaam doemt het gigantische grafmonument op, totdat ik er pal voor sta en niet kan geloven dat dit meer dan 2.000 jaar geleden door mensenhanden is gebouwd. De rest van de dag struin ik door Petra, waar ik nog veel meer monumenten bewonder, totdat ik uiteindelijk bij de iconische Treasury aankom. Het meest gefotografeerde monument van Petra. Maar er is hier zoveel meer.

Petra in Jordanië bezoeken

Lees ook: doen in Abu Dhabi.

Wadi Rum: Stoffige offroad avonturen

Buitenaards gevormde rotspartijen, roestkleurige woestijnpaden en metershoge zandduinen: het is nog geen twee uur nadat ik Petra heb verlaten en in een totaal ander landschap sta. In Wadi Rum Village stap ik in een 4×4 met Nawaf achter het stuur. Kijkend naar zijn moeiteloze navigatie door de woestijn lijkt hij elk zandkorreltje te kennen.

Door de woestijn in Jordanië

We passeren natuurlijke rotsbruggen, enorme rotsformaties die de vorm van paddenstoelen hebben aangenomen, maken een stop bij een geitenherder en rijden over zandvlaktes waar geen einde aan lijkt te komen.

Wadi Rum in Jordanië

Wat dacht je van een vakantie in Egypte?

Kon dit maar voor altijd duren, mijmer ik, zittend in het warme woestijnzand naast een kampvuurtje, terwijl ik de zon tegen een bloedrode hemel achter de bergen zie verdwijnen. “Yalla”, roept Nawaf, als de zon onder is. “Kom.” Ik ontwaak uit mijn woestijndroom en stap weer in de open achterbak van de jeep. Wadi Rum, een fata morgana. Net zoals de rest van Jordanië eigenlijk.

Woestijn in Jordanië

Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je misschien ook leuk:

Zou jij willen roadtrippen langs de bezienswaardigheden in Jordanië?

Tekst en beeld: Sabrina Gaudio

Deel dit blog ↓

TripTalk Magazine neemt je mee naar bereikbare en betaalbare bestemmingen! Onze vaste reporters geven inspirerende en persoonlijke tips.

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven