Reis je naar Argentinië, dan moet je knopen doorhakken. Dit land heeft namelijk álles in huis en is ongeveer veertig keer groter dan Nederland. TripTalk neemt je dit keer mee naar Buenos Aires, Rosario, Salta en Iguazú.
Maak een reis naar Argentinië
Na een prettige, rechtstreekse vlucht met KLM komen we aan in Buenos Aires en staan we te popelen om deze fascinerende hoofdstad te ontdekken. We checken in ons appartement in, gelegen in de wijk Palermo, vlakbij het stadsdeel Recoleta waar onze koningin Máxima Zorreguieta is geboren. Wat ons gelijk opvalt, is dat de straten in beide delen vol groen zijn. Overal staan bomen langs de weg, midden in het kloppend hart van de stad.
We bezoeken het om de hoek gelegen Jardín Botánico, vol weelderige, gekleurde flora. In de avond staan we lang in de rij voor La Cabrera, een razend populair steakhouse onder lokale bewoners en toeristen. Het wachten is het waard: het restaurant is knus, gezellig en de steaks zijn ongekend lekker en betaalbaar.
Dit artikel verscheen eerder in TripTalk magazine
TripTalk magazine neemt je mee naar bereikbare en betaalbare bestemmingen! Onze vaste reporters geven inspirerende en persoonlijke tips.
Neem nu een abonnement op ons reismagazine en profiteer van de AANBIEDING!
Op de fiets langs roerige plekken
De volgende dag doen we een fietstour met Ontdek Buenos Aires, een bureau met Nederlandse gidsen die al jaren in Argentinië wonen en zich richten op de Nederlandse toerist. Sander Weeda is onze persoonlijke gids en dat blijkt al snel een schot in de roos. Zijn enthousiasme is aanstekelijk, hij is helemaal idolaat van Buenos Aires. “Hier komt het heden en verleden samen, maar ook rijk en arm, schoonheid en rauwheid. Het is een nostalgische stad, die ooit hoogtijdagen heeft gekend.” Volgens Sander liggen deze hoogtijdagen inmiddels ver in het verleden, maar zijn ze nog merkbaar.
“De nostalgie voel je in tango, historische cafeetjes, oude voetbalstadions en oldtimerbussen. Het leven is hier intens en nooit saai. Daarnaast heeft Buenos Aires als wereldstad een geweldig cultureel aanbod qua muziek, sport, theater en kunst.” Een stad om, volgens de gids, verliefd op te worden en nooit meer te verlaten. Zelf woont hij er inmiddels elf jaar. Hij combineert zijn werk als stadsgids met lesgeven als geografiedocent én als vrijwillig huiswerkbegeleider aan basisschoolkinderen in een grote sloppenwijk in de stad.
Met een gemêleerde groep fietsers starten we op de lommerrijke Plaza San Martín, een sierlijk stadspark. Vanuit daar gaan we naar Puerto Madero, de oude haven waar de voormalige pakhuizen zijn verbouwd tot prachtige appartementen en restaurants. De opvallende brug Puente de la Mujer (in het Nederlands de brug van de vrouw) vangt mijn blik. Het is een modern architectonisch meesterwerk dat een opvallende aanvulling vormt op de haven.
Of wat dacht je van Rio de Janeiro?
Bijzonder feitje: deze brug – net een dansend stel – heeft een draaiend mechanisme, zodat schepen er moeiteloos doorvaren zonder de brug te openen. We trappen lekker door en de temperatuur hier is (in onze winter) bijzonder aangenaam. Auto’s, taxi’s en bussen passeren, maar ik voel me veilig in de chaos van deze wereldstad.
Pluisje en empanadas
De route brengt ons naar La Boca, de volkswijk met het bekende straatje Caminito vol gekleurde huisjes. Wat is het hier bijzonder! De chille vibe, vrolijke kleuren en de mensen.
Hier loop ik ‘Pluisje’ tegen het lijf, de bijnaam voor voormalig Argentijns voetballer Diego Maradona. Die bijnaam komt van zijn weelderige haardos en wordt vaak gebruikt als een informele manier om naar hem te verwijzen. Voor een paar Argentijnse pesos poseert deze look-alike met me, terwijl een rij toeristen ongeduldig wacht op een plaatje voor het thuisfront.
We fietsen daarna naar het stadion van Boca Juniors. Indrukwekkend om bij een van de grootste clubs, naast River Plate, van het land te zijn. “Boca is de volksclub uit de voormalige haven. River Plate komt uit een chique wijk en is de club voor de hogere klasse. Al kom je fans van beide clubs in alle lagen van de bevolking tegen. Deze twee clubs spelen de Superclásico, dé wedstrijd van het jaar”, legt Sander bevlogen uit.
De lekkerste empanadas van heel Buenos Aires proeven we in El Rinconcito. Een echt familierestaurant, gerund door vader Lorenzo, moeder Máxima, dochter Luz en zoon Matias López Genes. Een social media-actie, waarbij er online duizenden empanadas werden besteld, heeft hen door de coronacrisis geholpen. Deze empanadas werden vervolgens aan de armste bewoners van La Boca gedoneerd.
We vervolgen onze fietstour en komen aan bij San Telmo. Een bohemienachtige wijk met geplaveide straten, veel antiekwinkeltjes, kunstgalerijen en oude cafeetjes. Deze fascinerende wijk, doordrenkt van culturele charme, vraagt erom nader ontdekt te worden. We besluiten dit aan het einde van onze rondreis te doen. De fietstour heeft nog een grote highlight in het verschiet: het fameuze Plaza de Mayo, dat veel indruk op ons maakt.
Het plein waar first lady Evita Perón op het balkon van het Casa Rosada het volk toesprak en waar de ‘Dwaze Moeders’ liepen, waarvan hun kinderen in de jaren zeventig waren verdwenen onder het net ingestelde militaire regime. Onze tour valt precies op de dag dat de Dwaze Moeders (er zijn er nog vier in leven) hun rondjes liepen. “Het plein blijft ook voor mij heel indrukwekkend om te zien”, vertelt Sander.
Lees hier over Patagonië, in het zuiden van Argentinië.
De charme van Rosario
We verruilen het zinderende ritme van Buenos Aires voor Rosario, een stad op een kleine 300 kilometer verderop. Gelegen in de provincie Santa Fe, in Oost-Argentinië. Het is de op twee na grootste stad van het land en ligt aan de oever van de Paraná-rivier.
Je kunt naar Rosario met het vliegtuig, de trein, bus of auto. De belangrijkste reden voor ons om Rosario te bezoeken, is om de tijdelijke woon- en werkplek van onze 17-jarige dochter te zien. Rosario staat vooral bekend om de historische architectuur en economische betekenis. De stad heeft een belangrijke rol gespeeld in de Argentijnse geschiedenis en is de geboorteplaats van Ernesto ‘Che’ Guevara.
Ook gaaf: een reis naar Brazilië.
Daarnaast is Rosario gezegend met mooie parken en chique promenades langs de rivier. Colectividades Park is een groene oase in het hart van de stad. Je kunt er heerlijk wandelen, chillen en terrasjes pakken. Hele families – Latijns-Amerikaans, Afrikaans en Europees – komen er samen om te barbecueën. Vooral op zondag, dé familiedag bij uitstek. Na een wandeling nemen we het traditionele drankje – maté thee – bij het hippe La Florida met buitenterras. De lekkerste, gezondste smoothies én ontbijtjes halen we bij Tiendas Naturales.
Voetbalgekte
Rosario is tevens de geboorteplaats van de bekende voetballer Lionel Messi (24 juni 1987). Hij wordt beschouwd als een van de grootste voetballers aller tijden en heeft als 36-jarige al een indrukwekkende carrière achter de rug, vooral bij FC Barcelona. Na de klinkende WK-overwinning van 2022 is Messi helemaal zeer geliefd. Juan, onze taxichauffeur in Rosario, laat wat minder lovende woorden vallen over de voetballer. “Hij heeft niet zo’n grote persoonlijkheid”, vindt Juan. “Op zijn 13e is hij al naar Barcelona vertrokken. Hij heeft dus nooit op Argentijnse velden gespeeld. Bovendien heeft hij nogal wat belasting ontdoken en dat siert hem niet.”
Een absolute god, een voetballegende, is Diego Maradona. Hij maakte in 1986 Argentinië eigenhandig (!) wereldkampioen door eerst in de kwartfinale de Engelsen met 2-1 te verslaan. Die wedstrijd had een enorme lading. Hij werd slechts vier jaar na de Falklandoorlog gespeeld, een strijd tussen het Verenigd Koninkrijk en Argentinië om de Falklandeilanden. Maradona nam revanche op de Engelsen door een wereldgoal te maken. Hij nam een dribbel vanaf eigen helft en scoorde met zijn hand: een Hand van God-doelpunt (al dacht de scheidsrechter in eerste instantie dat de bal werd gekopt). Legendarisch!
Of maak een reis naar Cuba!
Het land is nog altijd in rouw door de dood van Maradona, in november 2020. Om in voetbalsferen te blijven, bezoeken we een plaatselijk café om de belangrijke wedstrijd tussen rivalen Boca Juniors en River Plate te zien. We zitten overduidelijk tussen (vooral mannelijke) fans van River Plate. We gaan mee in de hysterie, het gejuich en de ontlading bij de eindstand. Onze tijd in Rosario is helaas beperkt. Salta – in de gelijknamige provincie Salta – in het noordwesten wacht.
Genieten in peña folklorica
We vliegen in een kleine vier uur naar Salta met Andes Líneas Aéreas. Je kunt ook met de bus of auto, de wegen zijn erg goed. Een inwoonster uit Rosario heeft ons op het hart gedrukt om het klassieke Alejandro 1 Hotel te boeken, erg geliefd bij de Argentijnen zelf. Een uiterst stijlvol hotel, met eigen wijnbar in een indrukwekkend gebouw en uitzicht op het Belgrano-plein en het mooie hoofdplein Plaza 9 de Julio.
Salta is een charmante stad en barst van de kleurrijke gebouwen en pleinen. De stad heeft een rijke cultuur, met traditionele muziek en dans die je kunt ervaren in lokale peñas (flamencoclubs). Wij doen dit de eerste avond in La Casona del Molino. Een lokaal restaurant, ofwel peña folklorica; een plek waar mensen zelf de lokale muziek spelen en zingen terwijl je ongestoord – in een ongedwongen ambiance – empanadas en wijn laat serveren op de binnenplaats. Een absolute must: overheerlijke empanadas – met kip, mais, groente of gehakt – voor nog geen 0,20 eurocent per stuk. We eten spotgoedkoop en hebben de avond van ons leven. De volgende dag nemen we de kabelbaan naar Cerro San Bernardo voor een blik over de stad.
Rotsformaties en wijngaarden
We huren een auto, want de omgeving van Salta lonkt. We zetten koers naar het koloniale stadje Cafayate. Zo’n drie uur rijden vanuit Salta, over de befaamde Ruta 40 (route 40). Misschien wel een van de mooiste routes die we ooit hebben gereden. Het doet ons denken aan het nationaal park Bryce Canyon in Amerika. Bijzondere rotsformaties wisselen bergen – in alle tinten roze, oranje en rood – af met metershoge cactussen en wijngaarden. We stoppen spontaan bij uitkijkpunt Tres Cruces voor een adembenemend uitzicht. Alle uitzichtpunten (miradors) zijn goed aangegeven langs de weg, dus stop vooral.
We drinken een glaasje wijn (of twee) bij Bodega El Esteco, een van de vele wijnhuizen in Cafayate. De omgeving van Cafayate is de thuisbasis van de Torrontés-wijngaarden, die uniek zijn in dit deel van Argentinië en een verfrissende witte wijn voortbrengen. De omgeving is dan ook bezaaid met talloze wijnhuizen, waar je spontaan kunt binnenstappen voor een proeverij (ook rood voor de liefhebber).
Cafayate is een stadje met een relaxte sfeer. Het doet wat cowboy-achtig aan, maar is verder niet erg bijzonder. Er is wel een gezellig plein met veel horecatentjes eromheen. Je kunt kiezen uit smakelijke lokale gerechten voor schappelijke prijzen, onder het genot van een lokaal topwijntje.
Ook leuk: een reis naar Costa Rica.
De volgende dag staat een dagtripje Salta – San Salvador de Jujuy op de planning. Het bruisende hart van Jujuy komt tot leven door lokale markten, waar je wordt ondergedompeld in de kleurrijke wereld van Andes-ambachten en lokale delicatessen.
Het is een mooi stadje, maar de route erheen blaast ons eigenlijk nog meer omver. Het landschap is heuvelachtig, groen en weids. We staan oog in oog met paarden. Tientallen wilde paarden. Overal om ons heen. Ze galopperen er vitaal op los en merken ons amper op. We zijn getuige van een uniek tafereel voor onze neus tegen een idyllisch decor bij het meer Campo Alegre.
We zijn dankbaar voor zo’n onverwacht verrassend schouwspel. Wij weten het zeker: de provincies Salta en Jujuy vormen een aantrekkelijke bestemming voor de reiziger die de diversiteit van Argentinië wil ervaren!
Natuurgeweld op de grens met Brazilië
We nemen opnieuw een binnenlandse vlucht, nu van Salta naar Iguazú. Een klein toestel, met onderweg de nodige turbulentie, brengt ons naar de Argentijnse kant van de beroemde Iguazú watervallen. Hier liggen de breedste ter wereld, op de grens van Argentinië en Brazilië. We kiezen een eenvoudige accommodatie (Posada 21 Oranges) in een rustige, maar tropische omgeving met hangmatten en zwembad in de tropische tuin. Ideaal voor een verblijf in de buurt van de watervallen (op 16 kilometer afstand). Je kunt de bus of taxi nemen.
We bezoeken de watervallen deels te voet en deels met een bootje (georganiseerde trip). We komen héél dichtbij het water en staan er zelfs even onder. De aangeboden drybag blijkt al snel hard nodig te zijn. Het is hier spectaculair: je voelt je nietig met zóveel water en natuurgeweld. Onwaarschijnlijk veel water klettert met veel geluid om je heen. In het subtropische regenwoud in de buurt zien we prachtige plantensoorten, heel veel toekans en ontelbaar veel brutale neusbeertjes (coatis). Aai en voer ze niet, hoe verleidelijk ook.
Eigenlijk moet je drie dagen uittrekken voor Iguazú: één dag voor het reizen, één dag voor de Argentijnse kant en een halve dag voor de Braziliaanse kant. We hebben die tijd helaas niet en vertrekken bijna naar huis. Maar eerst maken we nog een lange tussenstop in Buenos Aires met twee overnachtingen.
Theater, optocht en dansje op het plein
Deze keer kiezen we een modern hotel in de chique wijk Recoleta. Een ideale plek, van waaruit we theater Colón bezoeken en de Recoleta-begraafplaats. Lopen, taxi en metro: we proberen alles uit en is stuk voor stuk goed te doen.
Ook wat zien in Midden-Amerika? Ontdek de Maya tempels in Mexico.
Het Teatro Colón in Buenos Aires is een iconisch operahuis en imponeert, zowel vanbuiten als vanbinnen. Dit komt door die kitscherige, weelderige inrichting, gedetailleerd vakmanschap en een majestueuze sfeer. Hier zijn eerder talloze wereldberoemde artiesten en gezelschappen verwelkomd. Neem zeker een rondleiding met (privé) gids. Want een bezoek aan het Teatro Colón is niet alleen een culturele ervaring, je vangt ook een glimp op van de rijke artistieke erfenis van Buenos Aires.
Wat je natuurlijk ook niet mag overslaan, is een bezoek aan het familiegraf Duarte van Evita Perón. De indrukwekkende begraafplaats, eerder een dorpje vol straatjes en complete familiegraven, is een artistiek erfgoed waar mysterieuze verhalen rondgaan. Tip: ga niet in het weekend wegens grote drukte.
We stuiten vervolgens op het Plaza de las Naciones Unidas in de wijk Recoleta. Hier vangt het opvallende kunstwerk Floralis Genérica, een enorme metalen bloemsculptuur, onze blik.
De bloembladen zijn open. We gaan liggen in het gras, pikken nog wat krachtige zonnestralen op en genieten intens van deze energieke en tegelijk groene stad. In de avond sluiten de bladeren en wordt de bloem verlicht, wat een prachtig schouwspel schijnt op te leveren (als het mechanisme niet kapot is).
In Europa op vakantie? Dit zijn leuke bestemmingen voor een stedentrip in Europa.
Wij zullen dit zelf niet zien, aangezien we onze laatste avond willen doorbrengen in bohemien juweel San Telmo. We proeven nog één keer die waanzinnige sfeer, waar de levendige energie van tango en kunst samensmelten. Waar we een bonte optocht van uitgedoste en uitzinnige mensen tegen het lijf lopen.
En in stilte staren naar de tango-dansers op het Plaza Dorrego. Waar in nauwe omhelzing, vol passie en sensualiteit, de vrouwen in zwierige jurken en hakken en de mannen in formele pakken de sterren van de hemel dansen.
5x winterzonbestemmingen om naartoe te vluchten.
Ik droom ervan om zo te kunnen dansen. Ooit. Aangespoord door mijn man, grijp ik – wat aarzelend – toch de spontane en unieke kans met beide handen aan om heel even die échte tango-pose aan te nemen met een professionele, willekeurige danser. Hasta Luego Argentina, te quiero mucho!
Politiek en economie van Argentinië
De economie van Argentinië is er beroerd aan toe. 2023 is afgesloten met 211 procent inflatie, het hoogste cijfer ter wereld. De prijzen gaan met de dag omhoog en ruim 40 procent van de bevolking leeft inmiddels onder de armoedegrens.
Sinds 10 december 2023 heeft Argentinië een nieuwe president, Javier Milei. Hij is geliefd en gehaat. Veel mensen wilden verandering, na jarenlang links populistisch beleid met enorme inflatie tot gevolg. Voor heel veel mensen was een stem op Milei vooral een tegenstem, maar ook een sprong in het onbekende. Flamboyante Milei is ultrarechts en snijdt rigoureus in alle overheidsuitgaven. Mensen die afhankelijk waren van subsidies houden nu soms niks meer over. Daarnaast heeft Milei niet erg veel met mensenrechten, klimaatverandering en staat de democratie behoorlijk onder druk.
Handig om te weten voor een reis naar Argentinië:
- Temperatuur: Verschilt per gebied. Als het bij ons winter is, is het in Argentinië hartje zomer.
- Beste reisperiode: Over het algemeen is september tot november en maart tot en met mei ideaal vanwege de temperatuur en omdat het dan minder druk is.
- Stekker: De elektriciteit is 220 Volt, stopcontacten zijn ongeaard. Het is wel handig om een adapter mee te nemen en reisstekker I, omdat sommige stopcontacten van dit type zijn.
- Hoe kom je er: In ongeveer dertien uur vlieg je met KLM vanaf Schiphol rechtstreeks naar Buenos Aires.
Hier wil je heen tijdens een reis naar Argentinië:
Handige websites voor je reis
Dit vind je misschien ook leuk:
- 5x bijzondere filmlocaties om te bezoeken
- Spetterend Zuid-Amerika, bezoek de Iguaçu watervallen
- Beleef een bijzondere Haka dans op Frans Polynesië
- Genieten van ‘Pura Vida’ in het groene Costa Rica
- Uitgaan in Beirut, deze 5 hotspots wil je meemaken
Wat zou jij willen bezoeken tijdens een reis naar Argentinië?
Tekst en beeld: Linda van Maanen
TripTalk is een puur Nederlands reismagazine en schrijft voornamelijk over bereikbare bestemmingen. Wij willen je meenemen naar bereikbare en betaalbare bestemmingen! Onze vaste reporters geven inspirerende en persoonlijke tips. Neem een abonnement!