Bijzonder overnachten bij Cabiner

Off-grid overnachten in de Drentse wildernis bij Cabiner

Rust, ruimte en eenvoud. Je één voelen met de natuur. Schermtijd naar nul en terug naar de essentie van het leven. In de zelfvoorzienende hutten van Cabiner ervaar je hoe het is om van de gebaande paden af te wijken. TripTalk neemt je mee dwars door de wildernis van Drenthe, van cabin naar cabin, om te voelen wat een paar dagen natuur doet met een mens. 

Bijzonder overnachten bij Cabiner

In 2014 doorkruisen de vrienden Sander Ejlenberg en Vincent Beekman een ongerept Noors eiland boven de poolcirkel. Na een lange dag wandelen, stuiten ze op een houten hutje in the middle of nowhere. Ze warmen zich op aan het knisperende haardvuur en ruilen hun tent in voor een comfortabel bed.

Vuurtje in Cabiner
(c) Cabiner

De grootsheid van de natuur in combinatie met het minimale comfort van het hutje geven hen een dankbaar, vrij en verbindend gevoel. Deze ervaring willen ze delen met avonturiers dichtbij huis. Het concept voor Cabiner is geboren, in samenwerking met Oep Schilling.

Of wat dacht je van glamping in Nederland?

Cabiner is een netwerk van wandelroutes en off-grid cabins op de mooiste plekken in de Nederlandse natuur. Elke cabin wordt tijdelijk in een gebied van Staatsbosbeheer geplaatst, is zelfvoorzienend en enkel te voet bereikbaar. Na verplaatsing blijft er geen enkel spoor achter.

Cabiner hutje
(c) Cabiner – Pie Aerts

Zodra de levensduur is verstreken, kunnen vrijwel alle materialen van de cabin opnieuw worden gebruikt of duurzaam worden afgebroken. Zonder natuur, geen Cabiner. Daarom draagt de organisatie bij aan lokale natuurprojecten. Zoals het aanplanten van bos tot het herstellen van het ecosysteem voor zeldzame diersoorten. 

Cabiner in de natuur
(c) Cabiner – Pie Aerts

De cabins gaan naadloos op in hun omgeving. Het ontwerp is innovatief én ecologisch. Door ruim twintig lagen karton rondom een mal te wikkelen, ontstaat een stevig frame. Dit frame krijgt een waterdicht membraan en houten betimmering. Het resultaat? Een knus wikkelhuisje. Het geheel is zo licht dat er geen fundering nodig is. 

Wikkelhuisje van Cabiner
(c) Cabiner – Sander Ejlenberg

In contact met de elementen

De meubels, vloer en wanden zijn gemaakt van hout, waardoor je ook binnen verbonden blijft met de natuur. Het interieur is bewust teruggebracht tot de essentie. Als bezoeker word je op een intuïtieve manier in contact gebracht met de elementen. Wil je sfeer en warmte? Dan moet je de houtkachel aansteken. Wil je water om te koken of douchen? Dan haal je met de handbediende pomp fris en gefilterd grondwater op.

Cabiner in Drenthe
(c) Cabiner – Bas van Oort

Zonnepanelen zorgen op hun beurt voor stroom en ventilatie. Ondanks dat je flink moet werken om in je basisbehoeften te voorzien, kan je ook zeker genieten van comfort. Alles wat je nodig hebt, is immers aanwezig. Je slaapt in een heerlijk bed met uitzicht op de sterren, de bomen of het water. Meer heb je niet nodig, toch? 

Cabiner
(c) Cabiner – Pie Aerts

Wildernisverklaring

Voorafgaand aan ons verblijf, krijgen we een ‘wildernisverklaring’ toegestuurd waarin de ‘wetten van de wildernis’ staan. Deze dienen we te ondertekenen voor we het avontuur aangaan. We beloven de cabin proper achter te laten, de flora en fauna te respecteren en geen sporen achter te laten. Vol enthousiasme trekken we onze wandelschoenen aan, klaar om het onverwachte te omarmen. We rijden naar Drenthe, de dunstbevolkte provincie van Nederland

Cabiner
(c) Cabiner – Pie Aerts

Diep in het bos

Gepakt en gezakt vertrekken we te voet vanaf de parkeerplaats van Staatsbosbeheer richting het Nationaal Park Drentsche Aa. Met elke stap laten we de bewoonde wereld verder achter ons. De schemering valt sneller in dan verwacht en een plaatselijke bui geeft het bos een mysterieuze sfeer.

Cabiner
(c) Cabiner – Pie Aerts

Geritsel tussen de bladeren verraadt de passage van kleine dieren. Al onze zintuigen staan op scherp en onze pas versnelt. Na zes kilometer geeft onze gps aan dat we op de locatie van de eerste cabin zijn aangekomen, maar door de invallende duisternis zien we niet veel. De glazen voorpui van het huisje weerspiegelt de takken van de bomen. De cabins versmelten zo met hun omgeving, dat onoplettende wandelaars er ongemerkt aan voorbijlopen.

Kies voor een staycation in Nederland.

Wanneer we de sleutel omdraaien, ploffen we moe maar voldaan neer op de bank. Dankzij de aanwezige pantoffels, krijgen we meteen een huiselijk gevoel. Op het menu staat pasta pesto, een gemakkelijke one-pot dish. Geen zin om zelf voor je eten te zorgen? Bestel dan de plantaardige maaltijdpakketten van Cabiner, die verzorgd worden door een lokale supermarkt. Ze worden klaargezet in een koelkast bij het startpunt van de wandeling. De recepten voor de maaltijden vind je in de receptenboekjes van de cabins.

Huisje van Cabiner
(c) Cabiner – Tim Geers

Vertragen en verstillen

De vogels geven met hun ochtendorkest aan dat het tijd is om aan de dag te beginnen. Slow mornings in de bossen zijn écht magisch. Aangezien Cabiner een leave no trace-beleid heeft, nemen we ons afval mee terug en borstelen we het huisje voordat we de deur achter ons dichttrekken.

Hutje in de natuur
(c) Cabiner – Pie Aerts

Gedurende elf kilometer wandelen we door bossen, langs heide en vennen richting onze tweede cabin. De weergoden zijn ons goed gezind. Het zonlicht baant zich voorzichtig een weg door de boomkruinen en de bladeren dwarrelen voor onze voeten op de grond neer. Verschillende tinten groen, oranje, geel, rood en bruin kleuren het landschap. Hier kan je echt nog uren door de bossen lopen zonder een mens tegen te komen. Het voelt goed om even helemaal te onthaasten en ont-moeten.  

Dit zijn de meeste bijzondere hotels in Nederland.

Is dit Nederland?

Onze tweede cabin ligt aan een meertje op de Hondsrug, een zandwal die in de voorlaatste ijstijd is ontstaan en onderdeel is van het Unesco Global Geopark. De eerste landbouwers vestigden zich op de zandruggen, ruim 3.000 jaar voor Christus. De stenen grafmonumenten lieten ze achter en kennen wij als Hunebedden. Wat een idyllische plek om ‘thuis’ te komen. De zonsondergang kleurt de lucht knalroze en langzaam maar zeker verschijnen de eerste sterren. We genieten van een huisbereide maaltijd aan het haardvuur en een muisstille nacht.

Cabiner
(c) Cabiner – Pie Aerts

’s Ochtends voelen we ons even alleen op de wereld. De dauw van de nacht glinstert op de heide en het water van het meer reflecteert de vroege zonnestralen. Ik spot sporen van reeën in de modder en hoor een bonte specht timmeren aan zijn huisje. Heel even waan ik me in de wildernis van Canada of Alaska. Op deze plek voel ik me gesterkt en verbonden. Dat de kracht van de natuur iets in je losmaakt, is zeker. Maar wat precies? Dat moet je zelf
ervaren! 

Dit zijn de leukste tiny houses in Nederland.

Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je misschien ook leuk:

Zou jij willen overnachten in de hutten van Cabiner?

Tekst: Ophélie JammaersPhotocredits header: (c) Cabiner – Pie Aerts

Deel dit blog ↓

TripTalk Magazine neemt je mee naar bereikbare en betaalbare bestemmingen! Onze vaste reporters geven inspirerende en persoonlijke tips.

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven