In 1998 was het een goedkoop KLM ticket dat me verleidde om reis naar Malawi te maken, bijna 20 jaar later maak ik opnieuw een rondreis door de Warm Heart of Africa, zoals de bijnaam luidt. Al op het vliegveld heb ik mijn eerste déjà vu: de mensen zijn nog net zo beleefd, hartelijk en grappig als in 1998. Hoewel het een heel gedoe is om op het vliegveld een visum te regelen – hier de sticker, daar de volgende rij in om te betalen en alleen in dollars graag – gaat alles met een lach en een grap. Tijd voor een roadtrip door Malawi!
Ga mee op reis naar Malawi
Eenmaal buiten stap ik in een auto en rijd naar de Kumbali Country Lodge, waar eigenaresse Maureen Pickering me van harte welkom heet. Dit is niet zomaar een lodge: Madonna huurt het landgoed in z’n geheel af als ze in het land is. Naast een boerderij zijn er zestien kamers en lodges, met maar liefst 200 man personeel om het geheel draaiende te houden. Op de veranda drink ik een eerste Malawi Gin Tonic. Tijdens de reis door Malawi volgen er nog wel een paar, want hé, de kinine in dit drankje houdt de malariamuggen op afstand.
Het Malawimeer
‘s Avonds loop ik door de velden naar het dorp Kumbali. Als de zon ondergaat en de hemel oranjeroze kleurt, is Afrika op haar mooist. Bij de evenaar wordt het razendsnel compleet donker, dus als snel steken de silhouetten van baobabbomen af tegen de diepblauwe hemel. In Kumbali rennen alle kinderen de straat op om op de foto te gaan. Ze kijken giechelend naar het resultaat op het scherm en roepen vriendjes ook te komen kijken.
De volgende morgen bezoek ik de markt in de oude stad van Lilongwe. Naast de parkeerplaats van de taxibusjes wordt fris ruikend waspoeder verkocht in kleine zakjes, een jongen met een roze polo kan ieder type telefoon repareren en op rokende barbecues wordt geitenvlees gebraden. Heel ecologisch, want er blijft niets van het dier over.
Niet veel later ben ik op weg naar het Malawimeer, het op twee na grootste meer van Afrika. Ik passeer dorpen die nauwelijks meer dan een deel van de snelweg vormen, het asfalt slingert door het groene landschap en rond het middaguur brandt de zon fel. Op kruispunten staan fietstaxi’s klaar om mensen verder het land in te rijden, maar ook op de snelweg fietsen de taxi’s. Jongens rennen op mijn busje af om gebrande pinda’s of flesjes limonade te verkopen en om de zoveel tijd zie ik een mooie kerk of moskee.
Misschien is een reis door Gambia ook iets voor jou! Of wat dacht je van een safari in Kenia of slapen bij deze luxe hotels in Rwanda?
Aan de rand van het meer word ik begroet door James, die me per boot naar Nankoma Island gaat brengen. Met hoge snelheid scheuren we over het water naar de Blue Zebra Lodge op Nankoma. De lucht is blauw, er staat een lekker briesje en we passeren nijlpaarden, dit is écht Afrika.
Onbewoonde eilanden
Aangekomen op het eiland worden we verwelkomd met gekoelde hibiscusthee, waarna een drager in uniform de koffers naar onze lodges brengt. Rieten dak, een ruime badkamer, een groot bed onder een klamboe en zelfs een privéstrandje, deze lodge ademt luxe. In een hangstoel op de veranda, met uitzicht over het meer, kan ik een glimlach niet onderdrukken. De Blue Zebra Lodge doet denken aan een soort luxe Robinson Crusoe-avontuur met goed onderhouden tuinen, vriendelijk personeel en een fijne bar pal naast de infinity pool.
Na de lunch hiken we naar het hoogste punt van het eiland. Het meer is als een spiegel zo glad en de eerste dugouts, uitgeholde boomstammen die de vissers als kano gebruiken, varen uit. Captain James stelt een sunset cruise voor richting de twee andere, onbewoonde, eilanden van de Marelli-archipel. Rond de eilanden leven zo’n 300 verschillende vogels en al gauw spotten we Afrikaanse zeearenden met witte koppen. Ik duik ik het water in en door mijn duikbril zie ik hele scholen bijna lichtgevende blauwe cichliden.
Ook leuk: een roadtrip door Marokko. Of ga richting Rwanda.
Na een lange rit over de snelweg bereiken we de volgende dag het Liwonde National Park. We gaan per boot door naar de Mvuu Lodge. Mvuu betekent nijlpaard in de Chichewa-taal en de lodge doet zijn naam eer aan: als we de Shire rivier oversteken zien we her en der nijlpaardkoppen opduiken, terwijl krokodillen op de kant liggen te luieren. In het kamp begroet manager Barbara ons enthousiast. Tijdens de lunch zien we in de verte olifanten, terwijl het personeel dichterbij moeite heeft de bavianen uit het restaurant te houden.
Afro chic
Met een boot varen ’s avonds we de Shire op om dichterbij de nijlpaarden te komen. Als de zon onder is stappen we over in een jeep en tracker Tom, gewapend met een geweer en een glimlach van oor tot oor, zoekt met een lamp in het donker. The Big Five vinden we niet, die vind je sinds een overplaatsingsprogramma alleen in het zuidelijke Majete National Park dat 300 olifanten heeft overgenomen. Maar we zien bosbokjes, een civet en een schattig klein uiltje.
Dit is waarom je ook naar Mauritius wilt gaan.
Na het diner begeleidt een ranger ons naar onze lodges, want soms komen de nijlpaarden erg dichtbij. Na een laatste gamedrive ‘s ochtends om zes uur wordt het tijd terug te rijden naar Lilongwe. Wie het nieuwe Malawi wil ontdekken, kan goed terecht in restaurant en hotel Lattitude 13°. Zeer smaakvol ingericht – denk Afro chic meets industrial minimalism – en er staat zoveel moois aan kunst en meubelen dat je alles wilt meenemen.
’s Avonds neemt chauffeur George me mee om ook het nachtleven te ontdekken. In Mango Point en Culture Club ben ik de enige mzungu (witte persoon). Nieuwe vrienden zijn snel gemaakt want Malawi’s beste troefkaart, naast de verschillende landschappen en het meer, is de lokale bevolking. Hartelijk, vriendelijk en positief ondanks dat ze in een arm land wonen: met reden the warm heart of Africa.
Ga hier heen tijdens je reis naar Malawi:
Zie jij een reis naar Malawi ook wel zitten?
Handige websites voor je reis
Fotocredits header: (c) Pixabay / Cotrim