Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Sydney Opera House buitenaanzicht

Dit wil je weten over must-visit Sydney Opera House

Als je in Sydney bent is het Sydney Opera House natuurlijk niet te missen. Het prachtige witte gebouw is met haar unieke architectuur een van de meest herkenbare iconen van de Australische stad. Benieuwd naar alle ins-en-outs van dit bijzondere gebouw? Je leest het hier. 

Dit wil je weten over het Sydney Opera House:

Over het operahuis

Dit is misschien wel hét bekendste icoon in Sydney, Australië. Het witte gebouw met haar expressionistische design aan het water is kenmerkend voor de stad en is dan ook een echte must visit als je in Sydney bent. Het operahuis dient, zoals de naam het al zegt, als opera en is een podium voor overige kunsten in Sydney. Zo is het gebouw in 1973 geopend en momenteel de thuisbasis van de gezelschappen de Sydney Symphony Orchestra, de Opera Australia en de Sydney Theatre Centre.

Het prachtig verlichte Opera House in Sydney
Het Opera House speciaal verlicht / Foto: Foto Holger Link – Unsplash

Wist je dat het Sydney Opera House een van de meest gefotografeerde gebouwen wereldwijd is?

Daarbij staat het Sydney Opera House op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het Opera House is toegankelijk voor bezoekers en je kunt behalve het bijzondere gebouw van buiten bewonderen, ook een kijkje nemen in de entrance hall. Daarbij kan je met een ticket diverse opera-, theater-, ballet- en orkestshows bijwonen in één van de mooie zalen in het Sydney Opera House. Voor de ingang van het operahuis, bij de monumentale trap, worden ook regelmatig optredens gehouden en worden openluchtfilms getoond.

Lees de tips voor Sydney van Eline!

Geschiedenis

In 1955 werd een internationale ontwerpwedstrijd georganiseerd om zo tot een uniek ontwerp te komen voor het toekomstige Sydney Opera House. Er waren sinds 1940 namelijk al plannen om op Bellington Point, een gebied aan de haven van Sydney, een plek te creëren voor grootste theatrale voorstellingen. Van over de hele wereld werden ontwerpen ingezonden en Deense architect Jørn Utzon won in 1957 met zijn bijzondere design de ontwerpwedstrijd. 

De bouw van het operahuis begon in 1959 met maar liefst 10.000 werknemers. De gehele bouw van het operahuis duurde 14 jaar en werd op 20 oktober 1973 officieel geopend door koningin Elizabeth II. Door de jaren heen is het operahuis hét symbool voor Sydney geworden. 

Wist je dat er in het Syndey Opera House jaarlijks zo’n 3000 evenementen gehouden worden?

Bekijk het Sydney Opera House hier in een 360 graden view:

Sleep met je muis (of vinger op mobiel) de video naar links of naar rechts voor de 360 graden view

Architectuur

Het Sydney Opera House is ontworpen door Deense architect Jørn Utzon en is een modern expressionistisch design. Het bekende dak van het operahuis met haar schelpvormige hoeken bestaat uit maar liefst 1056000 witgrijzige tegeltjes. Het schijnt dat Utzon voor het ontwerp van het dak geïnspireerd raakte door een sinaasappel: als je een sinaasappel schilt en opent, vormt de buitenkant zich op dezelfde manier als het dak.


Binnen in de Sydney Opera House (sleep met je muis het beeld naar links of rechts voor een 360 graden view)

Verder zou het ontwerp van het Sydney Opera House gebaseerd zijn op elementen uit de natuur. Denk hierbij aan schelpen, walnoten, wolken en palmbomen. Ook meent men dat het dak van het opera house lijkt op de zeilen van een zeilschip, en dat dit zou slaan op de liefde voor zeilsport die de ontwerper zou hebben. Daarbij is het gebouw is 185 hoog en 120 meter breed en dit maakt het operahuis samen met haar bijzondere uiterlijke kenmerken een bijzonder schouwspel. 

Wist je dat in de Concert Hall het grootste orgel ter wereld staat, met meer dan 10.000 pijpen? 

Binnen in het operahuis zijn er wel meer dan duizend verschillende ruimtes. De belangrijkste zalen binnen het operahuis zijn onder andere de Concert Hall, het Opera- en Drama Theatre. Hier worden diverse evenementen georganiseerd en verschillende voorstellingen gegeven. Zo worden er niet alleen opera’s en voorstellingen met klassieke muziek gegeven, ook worden er dansshows, modeshows en popconcerten gegeven. 

Benieuwd naar meer Sydney? Lees dan hier over de andere must-visits, de Sydney Harbour Bridge en lees onze 8 tips voor food hotspots in Sydney.

Prijzen voor de Sydney Opera House Tour

Je kunt bij het Sydney Opera House naar binnen tot aan de kassa’s en foyer. Wil je het Opera House verder ontdekken, dan dien je een ticket aan te schaffen.

Koop je tickets vooraf online. Daarmee weet je zeker dat je op de gewenste dag naar binnen kan!

Momenteel worden er geen tours georganiseerd in verband met COVID-19. Wel worden er door het Sydney Opera House diverse online activiteiten georganiseerd en diensten aangeboden. Zie voor meer informatie de website van het Sydney Opera House.

Tip: als je naar Australië reist, denk eens aan een combinatie met Nieuw-Zeeland of Frans-Polynesië.
Lees ook meer over de reis naar Australië van Joyce.

Sydney Opera House op de kaart:


Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je vast ook leuk om te lezen:

Zou jij het Sydney Opera House een keer willen bezoeken?

Header afbeelding: Fred Rivett (c) Unsplash

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven