Tijdens mijn bezoek aan Java had ik drie dingen hoog op mijn lijstje staan; een bezoek aan de wereldberoemde Borobudur, een treinreis langs de groene rijstvelden en de zonsopkomst meemaken bij de Bromo vulkaan. Deze laatste is dan ook zeker Ć©Ć©n van de dingen die niet op jouw lijstje mag ontbreken als je Java bezoekt.
De Bromo vulkaan is de bekendste vulkaan van Java, maar niet de hoogste. Toch heeft de Bromo een hoogte van 2.393 meter en een bijzondere ligging; omringd door groene bergen en heuvellanden.
Op weg naar de Bromo vulkaan op Java
We sliepen een dag voor ons bezoek aan de vulkaan in het naastgelegen stadje. Via een heuvelachtige weg reden we omhoog naar onze overnachtingsplaats. Je merkte gelijk dat je in de heuvels zit, want de temperatuur was behoorlijk gedaald. We sliepen in een simpele accommodatie, maar er waren genoeg dekens om ons warm te houden.
Bij de accommodatie konden we meteen een glimp opvangen van de wel heel bijzondere vulkaan. Na wat fotoās geschoten te hebben, besloten we direct wat te gaan eten. Na het diner doken we snel ons bedje in. De wekker stond ten slotte om 02:30 uur.
Ook leuk: deze magische vulkanen in Midden-Amerika.
Een bezoek aan de Bromo vulkaan is wel een toeristisch gebeuren, maar zeker de moeite waard. Toen de jeep voor kwam rijden, begon onze excursie. Ik houd wel van wat actie, dus de chauffeur scheurde door het āmaanlandschapā. We gingen steeds harder, kozen voor de off-road routes en zochten de meeste kuilen op. Dat de wekker zo vroeg ging deze ochtend was ik hierdoor gauw vergeten.
Het was een kleine 20 minuten rijden en een half uurtje lopen toen we aankwamen bij het uitzichtpunt. Net als vele andere toeristen wachten op dat ene moment. We stonden vol spanning te wachten toen opeens vanuit het oosten de zon opkwam. Een mooie oranje gloed, maar het duurde even voordat ook de Bromo vulkaan verlicht werd. Toen de zon er eenmaal goed opstond, zagen we een mooie, verlichte vulkaan die ook nog wat as uitspuugde. Een indrukwekkend gezicht!
Dichterbij huis kun je ook een uitdagende hike maken naar de top van een vulkaan. Dit is tevens Ć©Ć©n van de zwaarste hikes in Spanje!
Bromo vulkaan beklimmen
Na de zonsopkomst was het tijd voor wat actiefs. Ik had het vooraf aan de excursie niet verwacht, maar een bezoek aan de krater was mijn hoogtepunt van deze dag. De krater bereik je door 300 trappen omhoog te klimmen. Als je een normale conditie hebt, is deze klim goed te doen. Ik vond het beginstuk waar je door het zand omhoogloopt zelfs zwaarder.
Als je voor de trappen staat, heb je het ergste gedeelte al gehad. Eenmaal boven scheen de zon op de krater. Wat een uitzicht en bijzonder moment. Echt waanzinnig mooi!
Toen ik aan de afdaling begon, begon het steeds meer te waaien. Als je een bezoek brengt aan de krater en geen zand wilt happen tijdens de wandeling, kan ik je Ć©Ć©n ding adviseren; neem een sjaal mee. Ik gebruikte hem om mijn haren en mond af te dekken en ik was blij dat ik deze sjaal bij me had.
Rond de klok van 9 kwamen wij weer terug in het hotel. Het Aziatische ontbijt stond voor ons klaar en na een koude douche gingen we weer verder naar ons volgende stop: Kalibaru.
Al zin om de reis te plannen? Check dan deze tips voor Indonesiƫ en check ook deze tips voor Bali.
De rijstvelden van Kalibaru
Vanaf de Bromo vulkaan is het ongeveer 6 uur rijden naar Kalibaru. Een behoorlijk lange rit, maar doordat wij vannacht vroeg opstonden, konden we wat slaap inhalen. Je rijdt voornamelijk over de snelweg, maar ook door het heuvelland waar de apen de baas zijn. Je ziet veel groepjes apen die op zoek zijn naar eten. Stap daarom ook zeker niet uit met eten, want deze apen zijn snel en deze strijd zul je dit keer niet van hun winnen.
Kalibaru is een plek waar veel reizigers overnachten voordat ze de overstap maken naar buurland Bali. Ook gold dit voor ons, want na Kalibaru stond Pemuteran op Bali op de planning. We waren er slechts twee dagen, maar konden in deze dagen heerlijk tot rust komen en het stadje beter leren kennen. De eerste dag besloten we daarom ook om uit te rusten bij het zwembad van het hotel.
Je weet vast wel dat Indonesiƫ meerdere prachtige duik- en snorkel hotspost heeft, zie onze 6 tips.
Bezienswaardigheden in Kalibaru
1. Wandelen tussen de rijstvelden
Op heel Java vind je duizenden rijstvelden (sawa’s) en het leukste is om hier doorheen te fietsen of wandelen. Wij ontdekte de sawaās op de fiets in Jogyakarta en besloten in Kalibaru een wandeling te maken. We bezochten een vrouw die met man en macht werkte op haar eigen landgoed. Een prachtig landgoed waar diverse specerijen geteeld worden omringd door groene rijstvelden. Onze gids leidde ons door de botanische tuin en leerde ons meer over het specerijenproces. Welke planten en bomen er allemaal in de tuin stonden om daar later weer kruiden van te maken. Nootmuskaat, gember en nog veel meer andere soorten.
Via de tuin kwamen we uiteindelijk uit bij de groene rijstvelden. Een aantal velden stonden vol met water, maar gelukkig waren er nog genoeg velden waar wij gewoon doorheen konden wandelen. Een excursie die je niet mag overslaan als je in Kalibaru of op Java bent.
Of wat dacht je van een reis naar adembenemend Patagoniƫ?
2. Bezoek de markt en struin door de wijken
Ik vind het altijd heerlijk om over een markt te struinen, zeker in het buitenland. Verse groenten en fruit die je van veraf al ruikt, maar in Kalibaru staat Ć©Ć©n ding wel centraal op de markten: potten en pannen. Kalibaru is een plaatsje waar veel handelaren in blik wonen en je vindt dan ook overal kookgerei terug.
Deze producten lieten wij maar even voor wat het was en liepen door naar een klein wijkje waar de locals wonen. Om op deze manier in contact te komen met de lokale bevolking voel jij je soms een bezienswaardigheid. De locals vinden het echter superleuk dat je er bent en laten dan ook vol trots hun huis en dorp aan je zien. Met handen en voeten ontstaat er dan een heel leuk gesprek.
3. Maak een ritje met een dokar
In Kalibaru zie je nog veel dokars, paard en wagens, rijden. Voorheen was dit een belangrijk vervoersmiddel en tot op de dag van vandaag zijn er een aantal dokars nog in gebruik. Ze zijn zelfs in gebruik om toeristen mee te vervoeren. Bij de receptie van je hotel kun je leuke tips krijgen waar je het beste een ritje met een dokar kunt maken en in welke wijken je het beste een bezoekje kunt brengen aan de lokale bevolking.
Wij verbleven in een homestay in Kalibaru en dit kan ik iedereen aanbevelen. Er zijn er genoeg in deze Javaanse stad en het is leuk om nogmaals in contact te zijn met de locals. Ze komen met de beste tips om de stad beter te leren kennen en ās ochtends en ās avonds stond er een uitgebreid ontbijt en diner voor ons klaar. Ik heb op heel Java heerlijk gegeten, maar zeker hier waar nog meer lokale kruiden gebruikt worden en je het echt IndonesiĆ« proeft.
Na twee dagen Kalibaru vervolgde wij onze reis naar Bali! Een heerlijk eiland waar een relaxte sfeer hangt en je op eigen gelegenheid het avontuur kunt aangaan. Tot rust komen op het strand, fietsen langs de rijstvelden of het bezoeken van de vele tempels. Een combinatie van dit alles maakte onze reis door Indonesiƫ helemaal af!
Lees hier meer over een reis naar West en Centraal Java.
De Bromo vulkaan en Kalibaru op de kaart
Handige websites voor je reis
Na een bezoek aan de Bromo vulkaan naar Bali? Lees dan de volgende tips!
– De acht leukste en hipste restaurants op Bali
– 6 leuke en gave hotels op Bali
– 10x de mooiste tempels op Bali
– Schaalklanken meditatie op Bali
Fotocredits alle foto’s: Manon Prins
Ik heb een grote passie voor reizen, fotografie en schrijven. Genoeg materiaal om mijn reisverhalen te delen met jou. Op reis bezoek ik de hoogtepunten, maar kies ik ook juist voor de lokale eettentjes en plekjes waar weinig toeristen komen. Ik heb een liefde voor lekker eten en ontdek graag andere culturen. Dit doe ik niet alleen op reis, maar ook thuis. Samen met vrienden lekker koken of juist heerlijk lang te tafelen in een leuk restaurant.