Velen dromen van hun volgende reis nu de grenzen binnenkort weer open mogen. Hoewel het imago van Colombia de afgelopen jaren is verbeterd, blijft Colombia een bestemming die door veel reizigers niet eens wordt overwogen. Waarom? Omdat Colombia beschouwd wordt als een “gevaarlijk” land. Maar is dat zo, is Colombia veilig?
Twee jaar geleden kreeg ik de kans dit prachtige land te bezoeken en voor mezelf te ondervinden dat vele stereotiepen ver van waar zijn. Hoewel de situatie er nog niet optimaal is, is Colombia een paradijs op aarde voor globetrotters!
Dit heb je vast wel eens gehoord waarom Colombia niet veilig zou zijn
“Colombia is gevaarlijk”
Colombia stond bekend om het al decennia durende conflict tussen de regering en de FARC. Het conflict tussen beide zorgde voor politieke onrust, maar in 2016 kwam hier eindelijk verandering in. Zo werd er 5 jaar geleden een vredesakkoord getekend door beide partijen. Dankzij dit akkoord heeft het conflict tussen de regering en de FARC geen impact meer op het dagelijkse leven van de burgers en dit geldt uiteraard ook voor de reizigers die het prachtige land wensen te bezoeken.
Het is dus zeer onwaarschijnlijk dat je met een bendeleider geconfronteerd zal worden wanneer je een museum bezoekt of over het strand loopt.
“Je gaat ontvoerd en ingeruild worden voor losgeld“
“Je gaat ontvoerd en ingeruild worden voor losgeld”. Een zin die ik talloze keren van mijn familie en vrienden te horen kreeg toen ik besloot naar Colombia te reizen. Een cliché die trouwens helemaal verkeerd is. In 2018, werden in Colombia 174 mensen ontvoerd, maar de meesten waren verbonden aan een kartel. Bovendien is dit aantal niets in vergelijking met de 3600 slachtoffers van ontvoeringen in 2000, een tijd waarin het wel werkelijk gevaarlijk was om naar Colombia te reizen.
Lees ook over de Colombia reis van Brigit, van Bogotá naar Medellín.
“Daar zijn ze allemaal verslaafd aan drugs“
Aangezien Colombia een van de grootste drugs-exporterende landen is, is het geen verrassing dat velen hun burgers als junkies beschouwen. En toch bewijst een studie van het Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving het tegenovergestelde. Volgens de studie uitgevoerd in 2007 is Colombia het 23e land ter wereld waar cannabis het meest wordt geconsumeerd, slechts twee plaatsen vóór België.
In de eerste plaats vind je landen zoals de Verenigde Staten, die tevens de belangrijkste gebruikers van heroïne en cocaïne zijn. Ironisch, want nooit zal je iemand horen zeggen dat ze om die reden niet naar de Verenigde Staten willen reizen.
Lees ook het 1e deel over Brigit’s reis door Colombia; van Santa Marta naar San Gil.
“Het openbaar vervoer is gevaarlijk“
De meeste mensen denken dat het Colombiaanse openbaar vervoer precair is, maar dat is eigenlijk totaal niet zo. In grote steden zoals Bogota of Medellín, hebben de metrolijnen eigenlijk niets te benijden aan de Europese lijnen. Persoonlijk, vind ik de metro van Medellín zelfs schoner en beter georganiseerd dan die van Brussel. Ze zijn weliswaar meestal propvol op het spitsuur, wat betekent dat je dan ietsje voorzichtiger moet zijn met je waardevolle spullen.
Maar nogmaals geldt hetzelfde voor landen in Europa. Indien je op je hoede blijft en goed let op jouw spullen loop je geen gevaar bij het gebruik van deze vervoermiddelen.
PS: Voor de bussen moet je zeker niet aarzelen om een buseta te stoppen! Deze kleine busjes zullen je afzetten op de dichtstbijzijnde plaats van je bestemming. Handig toch?
Colombia kun je prima combineren met bijvoorbeeld de San Blas eilanden bij Panama.
“Niemand spreekt Engels”
Tien jaar geleden zou je je zeker verdwalen indien je in Colombia geen Spaans sprak. Vandaag is dit niet meer het geval, zelfs ver daarvan. Tegenwoordig spreken de meeste jongeren immers Engels dankzij de lessen die ze op school en op de universiteit krijgen. Dit vergemakelijkt de communicatie alhoewel de oudere generatie het wat moeilijker heeft.
Ook al vergt het voor oudere bewoners meer moeite, zullen ze altijd hun best doen om je verder te helpen ook al is dit in gebroken Engels of Spanglish (een mix tussen Spaans en Engels). Bovendien is de toeristische sector in volle bloei. Zo bieden tegenwoordig veel toeristische sites vertalingen in het Engels en soms ook zelfs in andere talen!
“Het eten is te pikant“
In tegenstelling tot wat je misschien denkt, zijn niet alle Zuid-Amerikaanse specialiteiten kopieën van de Mexicaanse keuken. Integendeel, Colombia staat bekend om een aantal unieke en niet-pikante specialiteiten. Dus als je besluit om naar Colombia te reizen en niet echt pikant eten lust zal je altijd wel een optie vinden die niet te gepeperd is voor jou.
Zo heb je ajiaco (een kippensoup met kappertjes en mais), arepas (maïsmeel cakes), arequipe (een zoet melkdessert dat doet denken aan karamel), patacones (gebakken weegbree bananenpasteitjes) en nog tal van heerlijkheden.
Lees ook: de leukste stranden van Curaçao en de mooiste stranden van Tenerife.
“Bogota is geen veilige stad“
Sinds het begin van de jaren 2000 zijn de statistieken over de veiligheid in Bogotá gestaag verbeterd. Indien je naar Bogota reist moet je gewoon een kennis hebben van welke wijken geen problemen opleveren voor toeristen, zoals bijvoorbeeld de Canderlaria en welke wijken wel. In dit soort gevallen is het raadzaam je gezond verstand te gebruiken en ervoor te zorgen dat je geen waardevolle spullen in je achterzakken en binnen het bereik van anderen laat zitten.
In het algemeen, is het ook aangeraden om alle reizen ’s nachts te vermijden. Indien je geen andere keuze hebt dan wordt het dan sterk aanbevolen beroep te doen op een taxiboekingsdienst zoals Uber.
“Toeristen kunnen alleen naar het strand gaan“
Colombia is waarschijnlijk het meest diverse land van Zuid-Amerika qua landschappen en activiteiten. Aan de Caribische kant vindt je zeker een paradijselijk strand, maar je kunt ook een wandeling maken in de Andes, een expeditie in het Amazoneregenwoud of een excursie maken om walvissen te spotten aan de Pacifische kust.
Ook staat Colombia bekend om haar koffieplantages en woestijnen. En voor degene die liever een hoop cultuur opsnuift kan je jouw geluk vinden in de vele musea van het land, zoals het Goudmuseum in Bogota of het Antoquia Museum in Medellin.
Ook leuk: een vakantie naar Bonaire of een vakantie naar Dominica.
Zie zo, niets stopt je nog om een vliegticket naar Colombia te boeken zodra corona het weer toelaat! Ondanks het feit dat het land een gewelddadig verleden heeft gehad, kunnen reizigers veilig door Colombia reizen naar de vele toeristische regio’s. Uiteraard is het in sommige wijken aan te raden om voorzichtig te zijn met het openbaar vervoer of ’s nachts, maar dit is ook het geval in veel Europese steden.
De beste oplossing is dus om het advies van de Colombianen op te volgen en je voor te bereiden op de beste ervaring van je leven!
OVER DE AUTEUR
Amélie Lelièvre is een gepassioneerd reiziger en studeert aan de IHECS in Brussel.
Handige websites voor je reis
Tekst: Amélie Lelièvre
Fotocredit header: gustavo9917 – Pixabay
Onder Redactie TripTalk vind je algemene berichten en berichten met nieuwswaarde die wij leuk vinden om te vermelden of jullie daarover te informeren.
1 gedachte over “Is reizen door Colombia veilig?”
Ik woon ala 6 jaar un colombia. En er worden nog dagelijks mensen ontvoert,en vermoord. En sinds het zogenaamde vredesakkoord met de farc,heeft het geweld alleen maar toegenomen. En drugsverslaafde zie je hier overal. Je geeft een voorbeeld van cannabis,waarlm,green je geen voorbeeld over het cokegebruik,de cokerokers. De straten liggen nog steeds vol met junks. Denk,dat jij alléen door de betere wijken gereisd hebt,en al helemaal geen stadscentrum heb bezocht. Anders waren je conclusies wel anders geweest. Neemt niet weg dar het toch een fin,en mooi land is om te wonen