Rotterdam is naast stoere havenstad ook uitgegroeid tot dé spot waar je moet zijn voor mode, design, kunst, eten en drinken en het nachtleven. TripTalks Sara verkende drie bruisende wijken in Rotterdam. Lees verder en ontdek wat er allemaal te doen is in de Maasstad.
Roffa, Rotjeknor, New York aan de Maas: Rotterdam heeft vele bijnamen en evenzovele gezichten. De bewoners zijn zelf steengoed in het geven van gevatte bijnamen aan gebouwen en plekken in hun geliefde stad, van de Koopgoot en de Zwaan tot De Hoerenloper en Kabouter Buttplug.
Lang stond de stad bekend als die potige havenstad met een ‘niet lullen maar poetsen’-mentaliteit, maar het afgelopen decennium is Rotterdam uitgegroeid tot dé plek waar het allemaal gebeurt. Nog steeds houden ze hier niet van moeilijkdoenerij, wél van work hard, play harder en dat is nu precies wat Rotterdam zo gers maakt.
Langs de leuke wijken in Rotterdam
Het hart van de stad is zeker een bezoek waard, met de gezellige Nieuwe Binnenweg en het Museumpark, met onder andere de Kunsthal Rotterdam, Het Nieuwe Instituut en museum Boijmans Van Beuningen op loopafstand van elkaar. Het spectaculaire reflecterende Depotgebouw van spiegels (geheel volgens Rotterdamse traditie omgedoopt tot ‘De Pot’) van het museum Boijmans Van Beuningen opende op 6 november de collectie voor het publiek.
Lees hier meer over welke musea in Rotterdam een bezoekje waard zijn.
Ook leuk om rond te dwalen is het Maagd van Holland kwartier (MAHO), met de modieuze Pannekoekstraat. De wijk werd opgebouwd na de Tweede Wereldoorlog, toen bombardementen een krater in de binnenstad sloegen. Maar het bruist anno 2021 vooral in de wijken buiten het centrum, van het Zomerhofkwartier (ZOHO) en het Oude Noorden tot Katendrecht en het Merwe-Vierhavengebied.
ZOHO
Om de uitgestrekte stad die Rotterdam is zonder zere voeten te verkennen, huren we een OV-fiets (3.85 euro per dag). We keren de indrukwekkende skyline de rug toe en fietsen naar de wijken achter Rotterdam Centraal, een architectonisch hoogstandje van internationale allure.
Pal achter het station bevindt zich het Zomerhofkwartier, kosmopolitisch afgekort tot ZOHO. In de Vijverhofstraat en de Zomerhofstraat zijn voormalige garages en werkplaatsen omgetoverd tot werkplekken, studio’s en horeca. Onder de hofbogen vind je jazzclub BIRD, Brewpub Reijngoud en patisserie Le Petitjean, met hemelse eclairs en andere Franse zoetigheden en Man met Bril Koffie voor de beste koffie.
Na het werk drommen knappe creatieven uit de buurt hier in de kroegen samen voor een potje pingpong op straat of jeu de boules bij Mooie Boules. Er moet méér gespeeld worden, vinden ze hier. En gedronken en gegeten: topchef Ron Blaauw en Smoke Masters serveren sappig streetfood.
Bijzonder overnachten in Rotterdam doe je in deze oude gevangenis.
Stadsoase
Net achter Mooie Boules worden de muren van de Agniesebuurt opgeluisterd met felgekleurde streetart. In het midden van de woonwijk bevindt zich de biologische vegan bistro Gare du Nord, een verrassende oase middenin een ruig buurtje, met een weelderige terrastuin vol fruitbomen en een restaurant in een voormalig Oost-Europees treinstel.
De buurt is in rap tempo bezig met gentrificatie en het treinstel en de tuin moeten plaatsmaken voor chique appartementen, onder luid protest van buurtbewoners, die zich sterk maken voor het behoud van deze romantische dinerspot.
We fietsen verder, naar het Oude Noorden, een levendige volkswijk, nu in trek onder jonge, hippe tweeverdieners. De straten rondom het Zwaanshals en de Zwart Janstraat zijn bezaaid met boetiekjes met (vintage) mode, design, ambacht, brocante koffietentjes en restaurants. Zoals Whiskybase, hét walhalla voor liefhebbers van whisky en Olala Chocola voor chocoholics.
Lees hier welke terrassen in Rotterdam fijn zijn om neer te ploffen.
Ga naar binnen bij vintage kledingzaak Showroom 41 en galerie-slash-conceptstore Sober Collective. Heb je een sweet tooth, dan mag je Lof der Zoetheid, gerund door een moeder en dochter met Russische roots, zeker niet missen; je likt hier je vingers af. Dineren doe je bij Westerkaatje, traiteur en trattoria ineen, of bij het ongedwongen Roffa RestoBar voor houtgestookte barbecue-gerechten en cocktails.
Vegan kapsalon
Op de weg terug richting het centrum strijken we vlakbij het station neer voor een huisgemaakte ginger lemonade met vodka en nacho’s bij Burgertrut, naast kunstcentrum Roodkapje, waar een punkband aan het repeteren is. “Wil je een vegan of een vega kapsalon?”, vraagt een jongen met een matje, snor en flared jeans met daaronder puntige cowboyboots aan een vriendin. Rotterdam loopt niet alleen in vegan cuisine voorop, iedereen lijkt hier ook rechtstreeks uit een fashionshoot te zijn weggelopen.
Hier kun je nog meer lekker vegan eten in Rotterdam.
Als de zon achter de torenhoge flats op het Delftseplein verdwijnt, verplaatsen we ons naar de Schiekade, langs het spoor. Hier bevinden zich een galerie, poppodium Annabel en twee met elkaar verbonden hotspots: Biergarten en arcadebar Poing, voor een spelletje Pong, air hockey en flipperen met pitchers bier.
Overdag kun je net iets verderop all day brunchen bij de nieuwste hotspot Teds. Neem de lift naar de rooftop garden en geniet van het uitzicht en niet te vergeten het overdadige menu (perfect tegen een kater) met wafels, Eggs Benedict en Espresso Martini’s.
Een Rotterdamse avond afsluiten doe je in dé barstraat van de stad: de Witte de Withstraat, met Wunderbar, De Witte Aap, Bazar en King Kong Hostel, waar vroeger peeskamers zaten. Nieuwkomer in de straat is Dutch Dukes, een Engelse gastropub met witte leren banken, tapijt en David Bowie, Kate Moss en Queen Elizabeth vereeuwigd in glas-in-lood. Het geheel doet een tikkie kitsch aan, maar het is wel very Instagrammable.
Rafelrandjes
De volgende ochtend gaan we, na een uitgebreid ontbijt bij Lilith op de Nieuwe Binnenweg, waar tutti Rotterdam voor in de rij staat, richting de Maaskade voor een bezoek aan Remastered. Daarna is het prettig uitwaaien op de watertaxi, die je naar restaurant Aloha vaart, in het oude Tropicana zwembad of de andere kant uit, richting Katendrecht, tegenover Hotel New York, met uitzicht op de Erasmusbrug.
Dit is dé wijk voor foodies, met de Fenix Food Factory in een voormalige havenloods, diverse restaurants op het Deliplein (De Matroos en het Meisje) en het klassieke cruiseschip met poedelzwembad aan dek, de SS Rotterdam.
Dit zijn de must-visits in Rotterdam.
Op onze laatste dag fietsen we via het Euromastpark en café Parqiet, dat doet denken aan Pippi’s Villa Kakelbont, langs de havens en historisch Delfzijl naar het Merwe-Vierhavengebied. Deze rafelrand heeft zichzelf de laatste jaren opnieuw uitgevonden. Hier vind je creatieve broedplekken en zelfverklaarde vrijstaten, zoals Atelier Van Lieshout en Keilecafe, waar nog tot ver in de jaren negentig heroïnehoertjes tippelden.
Nieuwe aanwinsten in het gebied zijn restaurant Bitter en Club BIT, in een voormalig bordeel (als de neonletters op de gevel aan zijn kun je er eten, gaan ze uit dan is het tijd om te dansen). De club heeft een 24-uurs vergunning, voor als het ooit weer mag.
Wij stoppen bij Weelde voor een mimosa cocktail om het weekend af te sluiten. Dit terrein, met loodsen met exposities en kledingmarkten, moestuinen, een indoor skatepool, kampvuurplaatsen en diverse barretjes, is hét mekka voor alles wat hip(ster) is. Zoals heel Rotterdam eigenlijk.
Trek gekregen door het ontdekken van de leuke wijken in Rotterdam? Dit zijn de beste brunch hotspots in Rotterdam.
Doe als de locals in Rotterdam:
Wat zijn de favorieten van Cathelijne Beijn (49), copywriter en programmeur van RTM: Rotterdamdag van het International Film Festival Rotterdam (IFFR)?
- Tosca in het Oude Noorden, hier kun je ‘s zomers zalig en eenvoudig eten op een romantisch terras met wijnranken. Eigenaar Akko schenkt de heerlijkste wijnen, die je allemaal mag proeven en de toetjes zijn to die for (zegt een niet-zoetekauw!).
- KINO is een semi-arthouse bioscoop in het voormalige LantarenVenster, een begrip in Rotterdam. Naast het reguliere filmaanbod is hier ook maandelijks een themaprogramma vol (cult)klassiekers te zien.
- Voor de laatste modetrends moet je op de skatebaan achter het Depot Boijmans Van Beuningen zijn. Hier komen jonge gasten en meiden skateboarden, rolschaatsen, BMX’en, of gewoon een beetje hangen met een ouderwetse ghettoblaster.
Interactieve trip in Rotterdam
De nieuwste attractie onder de Erasmusbrug heet Remastered, een digitaal universum waarin je wordt meegezogen in een audiovisueel avontuur van een uur. Al wandelend beland je telkens in een andere, verrassende wereld. Via een waterval kom je in de Tuin der Lusten van Jeroen Bosch vol bizarre wezens, een lift neemt je mee naar een tikkende tijdmachine en het werk van Rembrandt, Vermeer, Van Gogh en Mondriaan. In combinatie met de opzwepende muziek is Remastered een grote magische trip die al je zintuigen wakker schudt.
Volg voor je volgende trip naar Rotterdam deze accounts op Instagram: @weekendsinrotterdam, @rotterday, @rotterdamfoodies
Hier moet je zijn in de leuke wijken in Rotterdam:
Dit vind je misschien ook leuk:
- Bezienswaardigheden aan de Franse Atlantische kust
- 11x de leukste hotels in Rotterdam
- 7x de leukste vintage winkels van Rotterdam
- 8x leukste parken en tuinen in Rotterdam
- 4x tips voor een vakantie naar Kroatië
En, welke leuke wijken in Rotterdam wil jij bezoeken?
Tekst: Sara Luijters, Beeld: Iris van den Broek, Peter Gooris, Jamanbroershots, Ruud Pijl, Hugo Snelo, Jan Bijl, Wendy van Bree en Guido Pijper, header: Unsplash – Mike van den Bos
Onder Redactie TripTalk vind je algemene berichten en berichten met nieuwswaarde die wij leuk vinden om te vermelden of jullie daarover te informeren.