Het avontuur lonkt op Tenerife! Op dit eiland kun je een scala aan sportactiviteiten beoefenen; onder water, boven water en in de bergen. Fietsen op Tenerife met een racefiets is uitdagend want er wachten vooral lange en soms pittige klims op je. Heel avontuurlijk is wandelen op Tenerife. Van relatief vlakke wandelroutes tot pittige hikes die je dan wel naar magnifieke uitzichtpunten brengen! Ik neem je mee op beide avonturen!
Lekker aan het strand liggen tijdens je Tenerife Vakantie? Sure, dat kun je zeker doen. Ondanks dat Tenerife van oorsprong een vulkanisch eiland is, zijn er zeker mooie stranden op Tenerife te vinden. Lekker sportief aan de slag in je vakantie? Lees dan vooral verder! Ik was voor een korte trip weer even op Tenerife en heb daar gefietst en gewandeld.
Fietsen op Tenerife met de racefiets
Ben je een fervent klimmer? Dan kun je op Tenerife lekker aan de bak. Het hoogste punt van Tenerife is namelijk de vulkaan El Teide, de top torent maar liefst 3.715 meter boven zeeniveau uit. Denk nu niet, dat wordt een gave klim naar de top, want met de fiets kun je daar niet komen. Wel met een kabelbaan die je naar een hoogte brengt van 3.555 meter mocht je per se naar de top willen. Daarboven kun je dan een gaan wandelen.
Tot aan dit dalstation kun je met de racefiets komen en dan sta je op 2356 meter op hoogte. Sowieso is het een tip om de Teide op Tenerife te gaan bezoeken. Je vindt hier namelijk een spectaculair landschap en bij helder weer zie je de andere Canarische eilanden liggen.
Wil je gaan fietsen op Tenerife, dan ontkom je niet aan een klim direct bij aanvang van je fietsrit. Houd het daarom bij een niet al te zwaar ontbijt en laat het zeker ook even zakken voordat je de fiets pakt. Want wil je bijvoorbeeld naar het Nationaal Park el Teide fietsen, dan wacht er een klim van 40 kilometer op je …
Niet voor niets wordt Tenerife dan ook als een geschikte trainingslocatie gezien voor de prof wielerploegen, naast het fietsen in Calpe aan de Costa Blanca, waar ook veel getraind wordt door de profploegen. Aan klimwerk dus geen gebrek op Tenerife.
Ontdek de beste fotoplekken op Tenerife.
Hoewel het ‘beneden’ aan de kust druk kan zijn qua verkeer, is dat op de bergwegen niet zo. Het zijn goed geasfalteerde wegen en redelijk breed. Bovendien moeten automobilisten in Spanje minimaal 1,5 meter afstand houden van fietsers en dat geeft wel een prettig gevoel.
Fietsen aan de zuidkant van Tenerife
De fietsrit die ik heb afgelegd was een route gelegen aan de zuidoostkant van Tenerife. Dit is een route die aan de flank ligt van het Nationaal Park el Teide.
Aantal kilometers: 61 km
Aantal hoogtemeters: 808 meters
We werden vanuit het hotel opgehaald en naar een verzamelpunt gebracht. Daarmee vermeden we de klim omhoog. Dat is een optie die je kan overwegen. Omdat we deelnamen aan een programma zijn we op een hoger gelegen punt begonnen aan onze fietsrit op Tenerife. Dit route van Güimar naar Los Abrigos is een mooi stuk om te fietsen. Het is glooiend en daarmee relatief makkelijk om te fietsen. En is heel want anders dan fietsen in Barcelona of fietsen in Valencia 😉
Ik had de beschikking over een Pinarello fiets met een SRAM-groep en elektrisch schakelen. Het was prettig fietsen met deze fiets! Wel even wennen als je eigen fiets met Shimano Di2 is uitgerust. Deze dag hadden we geluk qua weer, het was prachtig helder waardoor we voortdurend uitzicht hadden op de kuststrook en zelfs Gran Canaria. Er was weinig wind en ook weinig verkeer.
Halverwege de route heb je de optie om een stuk af te dalen. Deze afdaling is ongeveer 6 kilometer waarna weer een klim volgt van ongeveer 10 kilometer. Op deze wijze breid je de route een stukje uit. Tijdens het fietsen van deze route op Tenerife passeer je het dorpje Granadilla. Daar kun je ook een stop maken voor een lunch of om wat te drinken. Het is een fotogeniek en typisch Canarisch dorpje.
Na Granadilla volgt vooral een lange afdaling naar de kust. Via een klein en vooral rustig weggetje kwamen we weer uit bij ons hotel waar we nog lekker genoten van een biertje.
De fietsen op Tenerife kun je huren bij Tenerife Bike Training. Je kunt bij hen ook een meerdaagse fietstour op Tenerife boeken. Wij verbleven in de urbanisatie Golf del Sur vlak bij het vliegveld. Dit is een wat rustiger gedeelte van de zuidelijke kust van Tenerife. Hotel Barceló Tenerife is een groot hotel met veel faciliteiten met een ligging dicht bij zee. Hoewel er vlak bij een strandje is, is er niet echt een zandstrand waar je makkelijk de zee in loopt. Het dorpje Los Abrigos ligt op loopafstand en daar vind je uitstekende visrestaurants.
Er zijn een aantal routes uitgezet voor het fietsen op Tenerife met een racefiets. Op deze pagina vind je meer informatie over deze routes.
Je kunt uiteraard in de meer toeristische gebieden verblijven, kijk dan eens naar een vakantie aan de Costa Adeje of checken één deze leuke appartementen op Tenerife of deze populaire hotels.
Fietsen op Tenerife met de mountainbike
Tenerife is een uitstekend eiland om te gaan mountainbiken. Er is een grote variatie aan natuur en landschap en dat maakt de routes afwisselend, zo fiets je door de bossen en ineens kom je uit in vulkanisch landschap. Wij gingen mountainbiken bij de Montañas Negras, in het Reserva Natural Especial del Chinyero.
Aantal kilometers: 20 kilometer
Aantal hoogtemeters: 362 meters
Vanuit Buenavista werden we naar de parkeerplaats gebracht van Eco Museo de el Tanque. Dat is een klein museum wat een geschiedenis vertelt over het vroegere leven daar in de regio. Vanaf die parkeerplaats vertrokken we richting Chinyero. De eerste kilometer ging over een verharde weg, daarna doken we het ongerepte landschap in over onverharde wegen en door bossen.
Onderweg beklommen we een aantal pittige klimmetjes die mij flink lieten zweten. Deze route was zeer afwisselend. Over zandweggetjes, maar ook over (bos)paden waar flink veel stenen op lagen. Qua stuurwerk was het dus wat opletten, ook in de bossen. Als daar geen stenen lagen, dan lagen er wel reusachtige dennenappels en dat waren niet die kleintjes zoals wij die in Nederland kennen!
Het meest verrassende van deze route vond ik wel het vulkanisch landschap. Met name als je halverwege de route het bos uit fietst en je regelrecht een zwarte vlakte in fietst en waarna een klein stukje fietsen ineens aan je rechterhand de Teide opdoemt. Wat een magisch moment en geweldig mooi zicht op deze vulkaan!
Wij hadden fietsen in geruik van Bike Point Tenerife. Prima gefietst op deze fietsen, schakelde ook super. Via Bike Point Tenerife kun je ook mountainbike tours boeken en huren.
Tijdens ons verblijf in Noord-Tenerife logeerden we in het prachtige hotel Hacienda del Conde. Het is een verfijnd 5* hotel gelegen aan een prachtige golfbaan. Twee mooie zwembaden en een aparte jacuzzi. In het restaurant kun je uitsteken dineren en is en zeer goed verzorgd ontbijtbuffet.
De kustlijn die voor het golfterrein ligt is ruig. Er is wandelpad langs gelegd waarvandaan je een mooi uitzicht hebt op de kust. Er is een klein strandje in die urbanisatie, niet ver van het hotel, waar ook een restaurant met terras ligt. Lekker genieten van een drankje terwijl je uitkijkt over zee.
Kijk ook eens naar de 10 Tenerife tips wat je allemaal kan zien, beleven en doen op Tenerife. Daar horen natuurlijk ook activiteiten op Tenerife bij op zee.
Wandelen op Tenerife
Tenerife staat ook bekend om de vele mogelijkheden tot wandelen. Er zijn veel wandelroutes uitgezet over het gehele eiland, in totaal aan maar liefst 1.000 kilometers. De meest spectaculaire hike die je kan maken is ook meteen één van de zwaarste hikes in Spanje en zelfs in Europa, namelijk, de route 040, die loopt vanaf het El Socorro strand in het noorden tot, jawel, de top van de Teide. Voor een goede geoefende hiker is berekend dat deze hike in 12 uur afgelegd kan worden. Succes! 🙂
Om naar de top van de Teide te hiken heb je een vergunning nodig. Ben je dus van plan om de Teide te gaan bezoeken, informeer dan van tevoren naar deze vergunning. Ik ben ga wandelen in Parque Rural de Anaga, in het uiterst noordoostelijk puntje van Tenerife. Dit is een ongerept gedeelte van het eiland met weinig inwoners.
Aantal kilometers: 8 kilometer
Aantal hoogtemeters: 575 hoogtemeters
Ik was vergeten bij aanvang van deze wandeling mijn Strava-app aan te zetten, vandaar dat een klein stukje ontbreekt op het plaatje van bovenstaande route. We begonnen onze wandeling op Tenerife bij Playa de Benijo. Daar wandel je in eerste instantie over een verhard pad naar een iets verder gelegen piepklein dorpje. Dit pad gaat al redelijk omhoog en binnen de kortste keren kun je dan genieten van mooie uitzichten op de noordkust van Tenerife, kijk maar naar onderstaande foto!
Aan het einde van de verharde brede pad ligt dat piepklein dorpje. De huisjes die hier staan zijn vooral van families die af te toe deze huisjes gebruiken voor de weekenden of vakanties.
Het gezegde luidt: het venijn zit in de staart, maar voor deze wandelroute is dat net andersom. Want direct bij dit dorpje begint de pittige klim naar de top van de bergkam. Eigenlijk begonnen we daar iets te laat mee, waardoor we veel last van de hitte hadden en het duurt even voordat je onder een bladerdek loopt. Wil je deze wandeling gaan lopen, en dat geldt zeker voor als je in de zomer op Tenerife bent, begin vroeg aan deze wandeling.
Eenmaal op de top van de bergkam kun je nog verder omhoog wandelen. Onze wandelroute stond vast, want er wachtte nog een verrassing op ons. Wij vervolgenden onze route en daalde af naar het dorpje Chamorga. Ook een heel klein dorpje trouwens, maar hier was wel iets meer leven in de brouwerij. Hier vind je trouwens zowaar een bar/restaurant waar je wat kan drinken en eten.
In het dorpje loop je een klein stukje over een verharde weg, daarna gaat de route verder over een wandelpad. Deze is glooiend waarbij je weer langzaam afdaalt naar zeeniveau hoewel er onderweg nog wel een paar korte klimmetjes zijn. En uiteindelijk kom je uit in het gehucht Roque Bermejo. Dat gehucht is alleen bereikbaar per voet of per boot. Men woont daar behoorlijk geïsoleerd, maar hé, je leeft dan wel in een enorme rust!
Lees ook: wandelen bij Appenzell en wandelen bij de Rigi berg in Zwitserland.
En hier wachtte ons de verrassing! Want, zouden we nu via dezelfde weg terug gaan? We stonden immers op een geïsoleerd strand. Ook al is dit gehucht piepklein, het heeft dan wel weer een haventje. Logisch ook, want goederen vervoeren via dat wandelpad is niet te doen. En in die haven lag een snelle boot op ons te wachten, de watertaxi!
Met deze snelle watertaxi voerden we langs het uiterste noordoostelijk puntje van Tenerife. Vanaf het water hadden we prachtig zicht om dit imposante stukje kust van Tenerife. De watertaxi bracht ons naar Playa de las Teresitas, en laat dat strand nou een van de mooiste stranden van Tenerife zijn!
Ook op Maderia vind je leuke wandelroutes of wat dacht je van hiken in Oldedalen in Noorwegen.
Deze wandeling liepen wij met een gids van Canarias Nature Guides. Natuurlijk kun je zelf op pad gaan, maar dan ben je vaak wel gebonden aan het beginpunt van je wandeling, daar waar je huurauto staat. Ga je met een gids op pad, dan heb je vaak een transfer inclusief en kunnen extra elementen worden toegevoegd, zoals bijvoorbeeld een stuk varen met de watertaxi. Een gids kan je ook veel vertellen over de geschiedenis van het eiland.
Wil je echt sportief aan de slag en jezelf naar een hoger level trainen? Kijk dan eens naar Tenerife Top Training. Een trainingscenter waar je onder begeleiding aan jezelf kan werken.
Meer tips voor wandelen op Tenerife
Zoals gezegd, er zijn vele wandelingen mogelijk op Tenerife. Hieronder nog eens 5 tips via Turismo de Tenerife. Ook het buureiland Gran Canaria kun je goed wandelen.
De hoogte in van Montaña Blanca naar Pico del Teide
Deze wandeling van 8.3 kilometer is ongetwijfeld het meest bewandelde pad van Nationaal Park El Teide. En terecht. Starten doe je bij het vulkanisch gesteente van de Montaña Blanca op zo’n 2.300 meter hoogte. Aangekomen bij de helling van de Teide brengt een oud pad je via hellingen van soms meer dan 60% richting de enige berghut op de berg: Altavista Refuge.
Na de hut leiden iets minder steile lavapaden je naar het uitkijkpunt Mirador de La Fortaleza, het einde van de route. De ideale plek voor een foto, op dit punt heb je 1.194 meter geklommen! Nog niet klaar met klimmen? Dan kan je een gratis vergunning aanvragen om je vlag te planten op de top van de Teide. Belangrijk: deze wandeling is alleen geschikt voor ervaren hikers.
Beschermd gebied in Malpaís de Güímar
Hier maak je een lus van 6.1 kilometer in het natuurreservaat Malpaís de Güímar, van en naar het haventje van Güímar. Sinds 1987 is Malpaís de Güímar een beschermd gebied met een grote ecologische waarde.
Je wandelt er door een uniek vulkaanlandschap. Door het milde klimaat tref je er ook tal van endemische planten- en boomsoorten aan. De route kent weinig tot geen hoogtemeters, waardoor het aangenaam wandelen is.
Letterlijke hoogtepunten op Vilaflor – Paisaje Lunar – Vilaflor
Deze route omvat een deel van de oude Camino Real de Chasna, de historische verbindingsweg tussen de noord- en zuidkant van het eiland. De 12.9 kilometer lange lus start en eindigt in het dopje Vilaflor, het hoogstgelegen dorp van Spanje. De route brengt je via een dennenbos bij de kloof Barranca de las Mesas.
Die steek je over waarna je bovenaan een heerlijk uitzicht hebt voordat je terugkeert naar het charmante Vilaflor om neer te ploffen in een van de barretjes.
Ook een leuke route om te wandelen is Caminito del Rey in Andalusië.
Afdalen en klimmen tussen traditioneel Afur en Taganana
De volgende wandeling (5.5 kilometer) start op het centrale pleintje van Afur, een traditioneel, hoger gelegen dorpje gelegen in Anaga waar grotwoningen het straatbeeld typeren. Tijdens de wandeling daal je af langs het ravijn van Afur tot aan het ruige strand van Tamadite.
Vervolgens gaat de route weer in stijgende lijn en klim je naar El Chorro en de stad Taganana, een van de oudste plaatsen op Tenerife. Via het bos van Las Vueltas keer je terug naar Afur, langs het bekende Inchirés-pad.
Dwars door het groen van El Palmar naar Cumbre de Bolico
Afsluiten doen we met een klim van ongeveer 650 hoogtemeters van El Palmar naar Cumbre de Bolico. De wandelschoenen gaan aan in El Palmar in het noordwesten van Tenerife.
El Palmar kent een van de grotere woonplaatsen binnen het natuurpark Teno en bevindt zich in een groene vallei omringd door kliffen en bergen. Landwegen en onverharde paden brengen je via het indrukwekkende laurierbos naar Las Casas de la Cumbre, de oude deelpachterswoningen op landgoed Finca de Bolico.
Handige websites voor je reis
Dit vind je vast ook leuk om te lezen:
- Fietsen in Málaga: een dagje langs de kust en visserswijken
- Snorkelen en zwemmen op Tenerife doe je hier
- De rijke cultuur en wijnen in Castilië en León
- 5x trendy beachclubs op Ibiza
- Leukste stranden op La Palma
- 10x leuke stranden op Mallorca
Fotocredit header: Nestor – Turismo de Tenerife.
Overige foto’s: Jeroen – TripTalk en Nestor – Turismo de Tenerife
¡Hola! Ik ben Jeroen en één van de drijvende krachten achter TripTalk. Al aardig wat van de wereld gezien, met name Europa en het Caribisch gebied. Eén van mijn meest indrukwekkende reizen was toch wel Mexico, dwars door het land. Ik kom graag in het zuiden van Spanje om te hiken, fietsen, golf of genieten van vooral de tapa’s en de Spaanse wijnen. Vragen? Laat gerust een reactie achter!