Denk je aan wintersport, dan ligt de focus al snel op de Alpen. Toch zijn er ook andere, minder bekende skigebieden in Europa. In het hoge noorden bijvoorbeeld ligt zo’n ‘hidden gem’. De Scandinavian Mountains – op de grens van Noorwegen en Zweden – waren altijd lastig te bereiken, maar tegenwoordig kun je ervaren wat wintersport én après-ski op z’n Scandinavisch inhoudt. Klinkt ver weg? Dit skigebied is dichterbij dan je denkt.
In no time op de piste
“Wat een ruimte, hè?”, roept Henrik Nathanson me toe, terwijl we rustig van ‘zijn’ piste in het Zweedse skiresort Stöten de zonsondergang tegemoet zoeven. Het is het eerste wat me opvalt in de Scandinavian Mountains: de ruimte en de rust. De pistes zijn dan misschien niet heel lang, maar wel heel breed en er heerst een rustige, familiaire atmosfeer, zonder dat het is platgewalst door hordes sneeuwtoeristen.
Ook fijn: geen gestress bij de skilift, niemand heeft haast. Het zal de Scandinavische inborst wel zijn, vermoed ik. Ik kan bijna niet geloven dat ik net twee uur geleden vanuit Eelde op het vliegveld Scandinavian Mountains Airport landde en nu al op de piste sta. Stöten is een van de vier skiresorts in deze bergregio. Het is twintig minuten rijden met de transferbus of (elektrische) huurauto van vliegveld naar hotel.
Bekijk deze wintersport paklijst zodat je niks vergeet!
En hoe leuk: ik had ook voor een hondenslee of sneeuwscooter kunnen kiezen. Doe je er wel iets langer over, maar het gegeven dat het kán, geeft wel aan hoe ze er in Scandinavië alles aan doen om je een unieke wintersportervaring te geven.
Nieuw vliegveld
Want uniek, dat is het zeker. Tot een paar jaar geleden waren het voornamelijk Noren en Zweden die van de bergketen in het hart van Scandinavië gebruik maakten. Velen hebben er een tweede huis of appartement. Voor Nederlanders was het gebied in de winter alleen via een tijdrovende omweg te bereiken. Tot vier jaar geleden. In 2019 werd midden in de Scandinavian Mountains een vliegveld geopend.
Dit zijn leuke steden om met de kerst te bezoeken.
Een schattig vliegveldje met één landings- en startbaan, dat wel, maar met een grote impact op de toeristische sector. Het betekende namelijk dat het gebied ontsloten werd voor wintersporters van buiten Scandinavië. Corona gooide nog wat roet in het eten, maar eind 2021 kwam dan eindelijk de eerste charter tussen Nederland (Groningen Airport Eelde) en Scandinavian Mountains Airport tot stand. En ondertussen is Schiphol erbij gekomen.
IKEA in de sneeuw
In de decennia dat de Scandinavian Mountains alleen door Scandinavische skiërs bezocht werden, ontstond ook een eigen wintersportcultuur die nauw samenhangt met de Scandinavische lifestyle. Een manier van leven waarin de familie centraal staat.
Henrik legt het me uit, wanneer we na onze skitocht een warme wafel eten: “Hier is een skivakantie een gezamenlijk familiegebeuren. ’s Ochtends gaan de kinderen naar skiles en de ouders samen skiën, ’s middags gaan ze met elkaar eten, skiën of op pad en activiteiten ondernemen zoals op husky- en sneeuwscootersafari.” Vaak gaan ze met meerdere families of generaties op skivakantie.
“Ze zorgen voor elkaar, koken met elkaar en passen op elkaars kinderen. De accommodaties zijn daar ook op afgestemd. In Scandinavië is een wintervakantie echt quality time voor het hele gezin, familie- en kindvriendelijk, voorzien van alle gemakken. IKEA in de sneeuw, noem ik het ook wel.”
In Oslo vind je wintersport met stadsflair.
Tomba was here
Voor niet zo ervaren skiërs en snowboarders als ik zijn de pistes in de Scandinavian Mountains ideaal, met tientallen groene en blauwe pistes. Er zijn wel rode en zwarte pistes, maar eerlijk is eerlijk: het zijn de Alpen niet. Hoewel Stöten wél bekroonde en zelfs WK-pistes heeft, waar de beroemde Alberto Tomba ooit zegevierde. En skiresort Trysil, net over de grens in Noorwegen, wordt zelfs gezien als het beste skiresort van de regio.
Nog een aanrader voor de ervaren wintersporters: je kunt hier veilig off-piste skiën. Dat komt door de vorm van de bergen. Hier vind je geen spitse bergtoppen en extreem steile hellingen zoals in de Alpen, waardoor er nauwelijks lawinegevaar is. Hoger dan 1100 meter zijn de Scandinavian Mountains niet en de toppen zijn afgevlakt. Fjells noemen de Noren dat, fjälls zeggen de Zweden.
Meer dan skiën alleen
Toch zou het zonde zijn als je alleen maar komt skiën of snowboarden in de bergen van Scandinavië. Het gebied heeft zoveel meer te bieden. Zo ontdek ik langlaufen. Ook wel crosscountry genoemd. Wát een heerlijke sport is dat. Binnen een kwartier heb ik de techniek aardig onder de knie. Maar goed, techniek is één, conditie is wat anders.
Bij skiën brengt de zwaartekracht je naar je eindpunt. Bij langlaufen moet je het zelf doen en dat is behoorlijk pittig, kan ik je vertellen. Ik snap nu waarom die professionals zo schaars gekleed zijn. Laat ik het zo zeggen: met een ski-jas ben je echt overdressed. In de regio zijn eindeloos veel langlaufloipes, zoals die dubbele sporen in de sneeuw worden genoemd.
Groot voordeel van langlaufen: je komt door prachtige natuur en je kunt rustig stilstaan om een foto van al dat moois om je heen te maken (en om een beetje op adem te komen natuurlijk). En dat is zeker in de Scandinavian Mountains de moeite waard. Die natuur ervaar je ook goed tijdens een husky- of sneeuwscootertocht. Hoewel je het wel moet doen zonder het noorderlicht, dat je er in Lapland als bonus bij krijgt.
Lees hier meer over een vakantie in Fins Lapland.
Après-ski Scandinavian style
Mijn bioritme raakt aardig van slag tijdens de reis langs skiresorts in de Scandinavian Mountains. In de winter is het namelijk maar zes uur licht. De zon komt pas na negenen op en rond drie uur zakt hij alweer achter de bergen. Ik ben hierdoor bijna elke dag getuige van de meest waanzinnige zonsopkomsten en -ondergangen.
De hemel schildert talloze tinten roze, oranje en paars om me heen. En binnen een half uur is het aardedonker. Fervente skiërs kunnen doorsporten, want veel pistes zijn verlicht. Maar wie er genoeg van heeft, zoekt de warmte op. Of maak nog een nachtelijke wandeling, met een beetje mazzel pak je ook nog een flard noorderlicht mee.
De après-ski komt meestal kort na zonsondergang op gang. Maar wel op z’n Scandinavisch. Er wordt niet tot diep in de avond doorgezakt, maar tot etenstijd gedronken, gezongen en gelachen. Daarna is het weer family and friends time.
Après-ski – of op z’n Scandinavisch gezegd: afterski – betekent: relaxen voor een knappend haardvuur, lekkere geuren uit de keuken en genieten van de sauna, met na afloop in adamskostuum sneeuwengelen maken voor de deur. Een goed glas wijn is onder handbereik en een pak kaarten en andere spelletjes liggen op tafel te wachten.
Lees hier alle wintersport tips voor beginners.
Mijn ervaring: sauna, wijn, goed gezelschap en lekker eten: check. Ook nog gedaan: na het eten een nachtelijke sneeuwschoenwandeling door het magische ‘maanlandschap’ gemaakt. Maar op de vraag of ik een sneeuwengel in m’n blootje heb gemaakt, kan ik alleen maar antwoorden: what happens in the Scandinavian Mountains, stays in the Scandinavian Mountains.
Zo kom je er
De Scandinavian Mountains hebben een eigen vliegveld. Vanaf Schiphol en Groningen Airport Eelde – waar je gratis kunt parkeren – vliegt van 23 december 2023 tot 16 maart 2024 touroperator BBI Travel met een charter die kant op. Vanaf 10 januari 2024 wordt dit uitgebreid met een extra woensdagvlucht vanaf Groningen Airport Eelde naar Scandinavian Mountains Airport. De vlucht naar Scandinavian Mountains Airport (SMA) in de Zweedse regio Sälen duurt ruim anderhalf uur.
Het vliegveld ligt vlak bij de grens met Noorwegen en strategisch tussen vier skigebieden en resorts die binnen een uur te bereiken zijn. Skigebied Trysil in Noorwegen wordt gezien als het grootste en beste skiresort in Noorwegen en van de Scandinavian Mountains. Skigebied Stöten in Zweden heeft bekroonde pistes en ontving in 2020 awards voor beste skiresort en beste familie-skiresort.
De Zweedse skigebieden Kläppen en Sälen staan, net als de andere skiresorts, bekend om hun familievriendelijke aanpak. Ook hebben bijna alle accommodaties in de vier skigebieden de piste praktisch om de hoek: ski-in, ski-out is standaard in deze skiresorts. De Zweedse skigebieden liggen in de provincie Dalarna. Voor meer informatie: www.bbi-travel.nl.
Lees hier meer over wintersport in Dalarna in Zweden.
Kerst is family time
Nog even en het is weer Driving home for Christmas-tijd. Dat is Noren en Zweden op het lijf geschreven: de kerst brengt men met het gezin en familie door. De dag voor kerstavond, bij sommigen iets eerder, komt de kerstboom in huis te staan en wordt gezamenlijk opgetuigd. Ook de rest van het huis wordt in kerststijl gebracht.
Kerstavond vormt het hoogtepunt. De pakjes liggen onder de boom en na het diner, nog voor de cadeautjes worden uitgepakt, danst men hand in hand om de boom en worden kerstliedjes gezongen. Bij sommige huishoudens komt de kerstman langs om de kinderen persoonlijk een kerstcadeau te geven.
Dit is alle informatie die je nodig hebt voor een wintersport vakantie.
De rest van de kerstdagen en de periode tot aan oud en nieuw wordt gebruikt om het vele eten te compenseren met actief buiten zijn, zoals op ski’s een tocht over de vele langlaufloipes maken. Maar ook hiervoor geldt: het samen met familie zijn staat voorop.
Sybylle verbleef op uitnodiging van Visit Sweden en BBI Travel in de vier skigebieden van de Scandinavian Mountains. Aanraders om te verblijven: Skistar Lodge en Radisson Blu in Trysil, SkiStar Lodge Hundfjället in Sälen, het Ski Hotel in Stöten en de droomhutten/privéchalets in Dälen en Trysil.
Handige websites voor je reis
Dit vind je misschien ook leuk:
- Dit zijn de leukste gebieden om te skiën in Canada
- 5 tips voor een magische vakantie in Lapland
- Ontdek Samoëns in de sneeuw: top 10 winterse must-do’s
- 5x avonturen die je deze winter tijdens een vakantie in Noord-IJsland kunt beleven
Zou jij willen wintersporten in Scandinavië?
Tekst: Sybylle Kroon, Beeld: Sybylle Kroon, Stöten, Anna Holm – VisitDalarna, BBI Travel
TripTalk is een puur Nederlands reismagazine en schrijft voornamelijk over bereikbare bestemmingen. Wij willen je meenemen naar bereikbare en betaalbare bestemmingen! Onze vaste reporters geven inspirerende en persoonlijke tips. Neem een abonnement!