Een stad beroemd om haar pittoreske centrum, gezellige kerstmarkten en wonderschone kathedraal. Maar ook zeker een stad die niet altijd even fraai is. Vaak zelfs best een beetje lelijk en grauw. Toch heeft die rauwheid ook z’n charme. Van de leukste alternatieve wijkjes met boetiekjes tot cafés. En het blijkt een perfecte plek om je eens lekker te laten pamperen. Ontdek wat er te beleven is tijdens een stedentrip naar Keulen.
Dit artikel verscheen eerder in TripTalk magazine
TripTalk magazine neemt je mee naar bereikbare en betaalbare bestemmingen! Onze vaste reporters geven inspirerende en persoonlijke tips.
Neem nu een abonnement op ons reismagazine en profiteer van de AANBIEDING!
Wat te doen tijdens een stedentrip naar Keulen?
Wanneer je in december een stedentrip naar Keulen maakt, vind je veel verliefde stelletjes die komen kerstshoppen en gezinnen met dik ingepakte kinderen die prullaria mogen uitzoeken op de kerstmarkt. Luidruchtige vriendengroepen die langzaamaan steeds meer dronken worden van halve liters bier.
De kerstmarkten zijn een populaire bestemming om een weekendje lekker glühwein te drinken met natuurlijk daarbij een bockworst (een Keulse, kruidige variant van de braadworst). Eerlijk is eerlijk: de Duitsers weten hoe ze (grote) kerstmarkten moeten organiseren. Als je daarvan houdt: doen! Maar ook ná al die kerstgekte is Keulen zeker de moeite waard om te bezoeken.
Lees hier over kerstmarkten in de Benelux!
Mijn beeld (voor mijn stedentrip) bij Keulen: bejaarden in touringcarbussen en groepen toeristen op het plein. “Waarom zou je dan gaan?”, hoor ik je denken. Maar op het wereldwijde web dat internet heet, had ik al snel wat leuke tentjes en hippe straatjes gevonden waardoor ik het tóch een kans wilde geven. Keulen is dan ook een stad waar je zowel prachtige plekken als lelijke hoeken zult tegenkomen.
De stad heeft gewoon iets sombers. Zeker als de kerstdagen voorbij zijn en de muziek en geur van geroosterde kastanjes en glühwein niet meer in de straten hangt, kunnen de winterdagen best grauw zijn. Zwervers slapen in donkere hoekjes in portieken, bedelaars verzamelen zich rondom de kathedraal de Dom van Keulen. Maar wanneer de zon doorkomt en de lucht opeens strakblauw wordt, licht de stad meteen op.
De oude pakhuizen, de typisch Duitse pleinen, de kerkklokken van de kathedraal. De geschiedenis komt tot leven. En het is de moeite waard om in die geschiedenis te duiken, met de kathedraal misschien wel als letterlijk hoogtepunt.
Grote hoogtes
Het is eigenlijk een wonder dat die kathedraal überhaupt te zien is. Maar liefst veertien grote luchtbommen raakten de kathedraal tijdens de Tweede Wereldoorlog. Toch is de beroemde basiliek voor een groot deel in zijn oorspronkelijke vorm bewaard gebleven. De rest van de binnenstad werd (zo goed als) verwoest.
Het blijft onvoorstelbaar om onder die dom te staan en te bedenken dat mensenhanden dit gemaakt hebben en dat mensenhersens dit hebben ontworpen. In 1248 werd gestart met de bouw en deze eindigde pas in 1880. Voor wie graag nog iets actief wil doen tijdens een stedentrip naar Keulen: klim 509 treden naar de top en bekijk vanaf 157 meter hoogte het uitzicht op de stad.
Ook leuk: een stedentrip naar Hamburg!
Tijdens mijn eerste avond in Keulen ga ik opnieuw de hoogte in. Bovenin een oude watertoren bevindt zich namelijk een ontzettend leuk en hip café: Bar Botanik. Ze maken hier geweldige (originele!) cocktails en serveren serieus lekker eten. Ik kan me voorstellen dat het tijdens warme zomeravonden hier ook goed toeven is.
Als de avond wat vordert, verschijnt de dj waardoor het écht een avondje uit wordt. Mocht je niet meer naar huis willen: het hoeft niet, want naast een rooftopbar bevindt zich in de watertoren ook een hotel waar je kunt slapen met uitzicht op de stad.
Luxe en rauwheid
Keulen heeft verrassend veel mooie en hippe hotels. Zelf kies ik ervoor om te slapen bij Legend Hotel, vanwege de mooie suites. Zeker als je even een weekendje zonder kinderen op stap bent of even moet uitrusten van werk, is dit precies wat je nodig hebt. Een bad, een goed bed en stilte. Dít is pamperen. Het ligt in het hartje van de binnenstad en zelfs naast de historische stadhuistoren die je vanuit je kamer kunt zien.
Na al die luxe is het weer tijd voor wat rauwheid. De volgende morgen ontdek ik de alternatieve wijk Ehrenfeld, die net iets buiten het centrum ligt. Hier vind je geen perfecte gevels, maar straatkunst, streetfoodmarkten, kunstgalerijen en boetiekjes. Er is een overvloed aan creativiteit. Het is een plek waar lokale kunstenaars, muzikanten en creatieve geesten samenkomen.
Mijn ontdekkingstocht start ik bij Café Caprista aan de Venloer Straße om lekker te brunchen, iets wat de Duitsers graag doen. De citroentjes aan het plafond, de kleurrijke tegels op de vloer en het lichtblauwe meubilair vallen zeker op. De eigenaren zijn Italiaans en Turks en ‘konden dit interieur dan ook niet laten’, vertelt een van de obers met een grote grijns op z’n gezicht.
Een stedentrip naar Berlijn is natuurlijk ook een leuke optie. Of wat dacht je van 48 uur in Lübeck?
Het tentje heeft alle ingrediënten voor een uitgebreide brunch. Als je van zoet houdt, kun je hier je hart ophalen: de croissants worden rijkelijk belegd met chocola. Ook kun je hier terecht voor een smoothiebowl, vers sapje of eitje in elke stijl.
Ehrenfeld is een multiculturele wijk. Er woont een grote Turkse gemeenschap en in de wijk vind je dan ook een van de grootste moskeeën van Duitsland. Het is een modern, indrukwekkend bouwwerk met glazen wanden, minaretten en een koepel. En vanwege de grootte ook zeker niet te missen.
Meer de natuur in? Kies van voor een vakantie naar de Moezel.
De ober van Café Caprista raadt me aan om zeker nog even ‘de beste kebab van de stad’ te gaan eten bij Kebapland, aan de overkant aan de Venloer Straße. Die komt op het lijstje. Mijn ontdekkingstocht is nog maar net begonnen en dus gaat mijn wandeling door de wijk verder. Voor straatkunst ben ik altijd wel te porren en daar hoef je hier niet lang naar te zoeken.
Op elke hoek van de straat vind je wel een mooi kunstwerk aan de muur, vaak met een boodschap of diepere betekenis. Bezoek ook zeker de Körnerstraße als je van tweedehandswinkeltjes en pop-up stores houdt. Een biertje drink je natuurlijk bij de brouwerij van deze wijk, Braustelle.
De wijk Ehrenfeld was vroeger een apart dorp, maar het werd in 1888 toegevoegd aan Keulen. Het ligt dan ook niet vlak bij het centrum, maar je komt er eenvoudig met de tram. Het is een voormalige arbeiderswijk vanwege de vele fabrieken die zich er vestigden, waaronder ook de fabriek van de wereldberoemde Eau de Cologne. Het beroemde parfum wordt al eeuwenlang in de stad gemaakt en had ook Napoleon en koningin Victoria als klanten. In het centrum kom je in het museum Dufthaus 4711 meer te weten over dit ‘Keulse water’.
Persoonlijk word ik nóg blijer van het Belgisches Viertel, de wijk waar ik de rest van de dag doorbreng. Het Belgisches Viertel ligt op loopafstand van het centrum en hier is het allemaal net even wat mooier. Er zijn stadstuinen, beeldschone herenhuizen, gezellige cafés en ongelooflijk veel leuke winkeltjes. En voor een koude winter is het hier verrassend groen.
Ik blijf veel te lang hangen in interieurwinkel Schee, waar ik een stapeltje grappige kaarten scoor. Ook bij Things We Like kijk ik mijn ogen uit naar alle snuisterijen. Je hoeft hier niet lang te zoeken naar een knus café waar je de middag af wil sluiten met een halve liter bier. Het gezelligst is het rondom het Brüsseler Platz.
In de wijk vind je veel goede restaurants zoals Noa, Mata Hari, Herr Pimock. Ik kies voor Daikan Izakaya Bar en eet daar de lekkerste Japanse gerechten tussen de locals die hier weekend vieren. Het Belgisches Viertel is een plek waarvoor je terug wilt komen naar Keulen.
En terugkomen wil ik ook zeker. Een stedentrip naar Keulen heeft iets verrassends. Soms zo lelijk, maar vaak ook heel erg mooi. Het voelt soms internationaal, maar soms ook heel lokaal en knus. Het is maar nét waar je loopt en juist daarom moet je de stad zelf gaan verkennen. Na 48 uur was ik nog niet uitgekeken. Nog zoveel te ontdekken in die rauwe stad. Juist die rauwheid maakt Keulen authentiek en fascinerend, perfect voor een stedentrip dus!
Ontdek deze bezienswaardigheden in Keulen.
Carnaval in Keulen
In Keulen wordt carnaval groots gevierd. Het wordt zelfs de carnavalshoofdstad van Duitsland genoemd. De Rosenmontag optocht in Keulen is een van de geliefdste en beroemdste van Duitsland en wordt uitgezonden op tv. Toeristen van over de hele wereld komen naar Keulen om deze optocht te zien. De stad is zes dagen lang in feeststemming. En in die donkere winterdagen is dit een bom vrolijkheid die zeker geen kwaad kan.
De Carnaval in Cuba is natuurlijk ook de moeite waard 😉
Walking tours in Keulen
De stad ontdek je natuurlijk het beste met een goede gids. Er bestaan in Keulen heel veel verschillende rondleidingen die je kunt doen, met allemaal verschillende thema’s. Dompel je onder in de vroegste geschiedenis van de stad en wandel langs de Romeinse overblijfselen. Of doe een streetart tour door een van de hippe wijken.
Keuls bier
Naast haar eigen parfum Eau de Cologne, ook wel ‘Keuls water’, heeft Keulen ook nog ander beroemd water: Kölsch bier! Het heeft een hoge gisting, is licht van smaak, niet te bitter door de hop en heeft een gouden kleur. Het bier mag alleen door brouwerijen in Keulen worden gebrouwen.
Echte bierliefhebbers genieten ook van een stedentrip naar Pilsen.
Je hoeft niet echt goed te zoeken naar een verkooppunt, want negentig procent van het Kölsch wordt in Keulen verkocht. In tegenstelling tot wat je in Duitsland zou verwachten, drink je Kölsch uit een dun en hoog glas van 0,2 liter. Mocht je meer dorst hebben, kun je in de speciale Kölsch cafés ook een Pittermännchen bestellen: een vat van tien liter, zodat je zelf aan tafel kunt tappen.
In sommige cafés zijn er nog traditionele kelners met speciale blauwe tenues aan met zwarte knopen. De zogeheten köbes serveren Kölsch op een kranz, een speciaal dienblad waar precies twaalf biertjes in passen. Mocht je een café zien met köbes, moet je zeker even naar binnen voor een biertje!
Badderen & ontspannen
Een perfecte plek om de dag of je weekend af te sluiten is in Claudius Therme Cologne. Deze spa ligt net iets buiten het centrum en vanuit de sauna heb je uitzicht op de prachtige Dom. De architectuur van het complex verwijst naar de Romeinse tijd. De kwaliteit van het thermische water is meerdere keren als een van de beste uit de bus gekomen en zou heilzaam zijn voor mensen met reumatische klachten of aandoeningen aan de luchtwegen.
Hier moet je zijn tijdens een stedentrip naar Keulen:
Zoek naar hotels voor je stedentrip naar Keulen:
Booking.comHandige websites voor je reis
Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:
- Slow travel per trein door Oost-Europa: langzaam reizen, rustig genieten
- Stedentrip naar Praag? Dit is wat deze stad te bieden heeft
- UNESCO-routes in Duitsland: een tijdreis langs werelderfgoed
- 5x dingen om te doen in Praag tijdens je stedentrip
- Deze kathedraal op Curaçao wil je zien
Tekst en beeld: Eline Boshuizen, credits headerafbeelding: Unsplash – Eric Weber
Als natuurliefhebber ervaar ik de jungle, bergen en vulkanen het liefst tijdens een stevige hike.
Je maakt me ook heel blij met een mooi, duurzaam hotel en verse tonijn op een wit strand onder de palmbomen.