Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Auto huren in Malaga

Tips voor een vakantie naar Andalusië in Spanje

Een vakantie naar Andalusië betekent een reis langs witte dorpjes, zonovergoten stranden, tapa’s, wijn, flamenco, sevillana’s en prachtige steden zoals Sevilla, Cordoba en Málaga. Je zou er zo rustig 2 weken voor uit kunnen trekken om je zo te laten onderdompelen in de Spaanse cultuur.

Want Andalusië strekt zich uit over heel Zuid-Spanje, vanaf de Portugese grens in het westen tot voorbij Almeria in het zuidoosten. Andalusië is daarom een perfecte vakantiebestemming omdat je volop kan combineren: een citytrip met strand, een strandvakantie met hikes in de bergen of zelfs een citytrip Málaga kan combineren met een skivakantie. Skivakantie? Jazeker, verderop meer hierover in dit blog.

De winkelstraat van Malaga: Calle Larios
Winkelstraat in Málaga

Het ideale vervoersmiddel om Andalusië te verkennen is natuurlijk per huurauto. Vrijheid blijheid, zeker als je naar de witte dorpjes gaat of de bergen in wilt rijden. Een vakantie naar Andalusië begint dus met het huren van een auto op Málaga airport. Houd er rekening mee dat als je een auto gaat huren het echt aan te raden is dat je in het bezit bent van een creditcard. Met de creditcard kun je namelijk de borg voor huurauto regelen.

Wegen in Andalusie

Het is prachtig rijden met een huurauto in Andalusië. Zodra je het binnenland inrijdt kan je genieten van mooie en weidse uitzichten. Als je aankomt op Málaga airport vind je de grote internationale autoverhuurbedrijven beneden. Omdat deze grote autoverhuurbedrijven zich in de terminal bevinden, zijn de huurprijzen vaak ook duurder als van autohuurbedrijven die rondom Málaga Airport zijn gelegen en dus geen kantoortje hebben in de terminal.

Deze autoverhuurbedrijven komen je ophalen met een transferbusje om je af te zetten bij hun kantoor, zoals CarGest bijvoorbeeld. Een groot voordeel van CarGest is dat het kantoor op nog geen 3 minuten rijden ligt van de aankomsthal. Ideaal toch? En zo profiteer je toch van voordelige huurprijzen voor de auto!

Landschap verkennen van Andalusie
Witte dorpjes verkennen tijdens je vakantie in Andalusië

Je vakantie naar Andalusië kan beginnen!

Heb je de huurauto opgehaald? Dan is het tijd om je avontuur door Andalusië te gaan starten! Meestal begint je vakantie naar Andalusië dan in de stad Málaga, wel zo fijn om even te ‘landen’ na je vlucht naar Málaga en alvast deze stad te gaan verkennen.

Tip 1: Málaga

Het centrum van Málaga is in de loop van de jaren flink veranderd. Het is zelfs deels autovrij geworden en er is een pier aangelegd met vele winkels en terrasjes. De acteur Antonio Banderas, die in Málaga woont, is één van de aanjagers van de metamorfose van Málaga. En daarnaast heeft Málaga ook nog een groot strand, dus je kunt de stedentrip zelfs combineren met een strandvakantie!

Pleintje en groen bij de kathedraal van Malaga

Tip: verken de bezienswaardigheden in het centrum van Málaga te voet. Het ligt allemaal dicht bij elkaar. Dus laat je huurauto staan en ga lekker te voet op pad. Hier lees je wat je allemaal kunt doen in Málaga.

Tip 2: Nerja

Het middelpunt van het centrum van Nerja is natuurlijk het Balcón de Europa, centraal gelegen in de oude stad. Het is een uitkijkpunt over de Middellandse Zee, gelegen aan een groot plein. Inmiddels zijn veel oude winkelstraatjes in Nerja autovrij. Je kunt je huurauto parkeren in een ondergrondse parkeergarage en van daaruit loop je zo direct het oude centrum in, ideaal! De winkelstraatjes zijn gezellig, zeker aan het einde van de middag als de meesten van het strand komen en een terrasje gaan pakken.

Het Balcon de Europa van bovenaf gezien

Cueva de Nerja

Deze grot is ontstaan doordat duizenden jaren geleden, regendruppels met kalk in de rotsen infiltreerden, waardoor geleidelijk enorme kamers werden gevormd. Het is net alsof de natuur haar eigen kunstgalerij hier heeft gemaakt. De bijzondere stalactieten en stalagmieten zijn in miljoenen jaren langzaam gegroeid tot de omvang die ze nu zijn.

Binnen in de Cueva de Nerja

Op zich heeft Nerja niet veel bezienswaardigheden, maar wat Nerja dan wél heeft zijn deze 2 van de meest belangrijke bezienswaardigheden van de Costa del Sol. Nog veel meer tips lees je in blog tips voor je vakantie naar Nerja.

Tip 3 voor je Andalusië vakantie: Granada

Stipt op één staat toch wel een bezoek aan het Alhambra, want dit is niet te missen wanneer je Granada bezoekt. Terwijl je loopt door de wijken van Granada is de kans groot dat je het indrukwekkende middeleeuwse paleis ziet liggen op een hoger gelegen gedeelte van de stad. Het lijkt ver, maar vanuit het centrum loop je er in zo’n 25 minuten heen. Een klein stukje klimmen, dat wel, maar anders is het met de auto of bus ook bereikbaar.

het alhambra in granada bezoeken
Foto: Janne Biersma – TripTalk

Het leuke aan Granada is de mix van verschillende bouwstijlen. De ene wijk is compleet anders dan de andere, waardoor het totaal niet verveelt om rond te wandelen. Je leest hier wat je nog meer kan doen in Granada.

Skiën in de Sierra Nevada

Granada ligt tegen de Sierra Nevada (besneeuwde bergen) aan en je raadt het al, daar kan je skiën! Daar denk je niet direct aan als we het over Zuid-Spanje hebben, maar de Sierra Nevada is één van de populairste skigebieden van Spanje. Meestal kun je hier al skiën vanaf einde herfst tot vroeg in de lente.

Skien in de Sierra Nevada tijdens je vakantie Andalusie
Skiën in de Sierra Nevada / Foto: Yeray Sánchez -Unsplash

Tip 4: Torcal de Ántequera

Dit natuurpark, dat zich uitstrekt over ongeveer 17 vierkante kilometer, staat bekend om zijn unieke rotsformaties die in de loop van miljoenen jaren door erosie zijn ontstaan. Deze kalkstenen rotsen, met hun bizarre vormen en torenhoge pieken, zijn het resultaat van eeuwenlange slijtage door wind en regen.

Rotsformaties in Torcal de Antequera

Je kunt kiezen uit verschillende gemarkeerde routes, variërend van eenvoudige tot meer uitdagende paden. De meest populaire route, de Ruta Verde, is al een prachtige wandeling van 1,5 kilometer waarmee je een goede indruk krijgt. Je kunt je auto ook beneden laten staan en daar aan je hike beginnen. Neem wel warme kleding mee, want het kan koud worden boven, zeker als het mistig zoals je op bovenstaande foto ziet.

Tip 5: Cordoba

Córdoba barst van de cultuur, geschiedenis en architectonische parels, waaronder de Mezquita, een van de bekendste trekpleisters van de stad. Over de geschiedenis van dit bouwwerk en wat het zo uniek maakt kun je boeken vullen.

Boog in de Mezquita van Cordoba
Plafond van de Kathedraal in de Mezquita

Het centrum van Córdoba is niet al te groot, maar met veel smalle straatjes kun je haast oneindig dwalen door het historische centrum. Hier lees je wat je allemaal kan doen in Córdoba.

Tip 6: Sevilla

Smalle, gezellige straatjes, flamenco en tapas zijn de hoofdingrediënten voor deze geweldige stad. Het is authentiek, de bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar en in ieder straatje kom je weer een leuke verrassing tegen.

Het prachtige plein Plaza de Espana in Sevilla

Een absoluut hoogtepunt is de kathedraal van Sevilla. Als je ooit de Sagrada Familia in Barcelona bezocht hebt, zie je bij binnenkomst veel gelijkenissen. Maar je kunt nog veel bezichtigen, dit zijn de bezienswaardigheden in Sevilla die je gezien wilt hebben.

Tip 7: Caminito del Rey

De Caminito del Rey is een wandelpad dat loopt langs de diepe El Chorro kloof waar de rivier Rio Guadalhorce door heen stroomt. Het bestaat uit meerdere delen, maar het meest spectaculaire zijn de 2 delen waar het wandelpad ‘hangt’ aan de verticaal steile bergwand. Ja, dat lees je goed, het pad hangt 😉

De brug met waterval van El Caminito del Rey

Het is niet echt gemakkelijk om aan kaartjes te komen en omdat er met tijdslots wordt gewerkt is de vraag groot. Belangrijk om te weten is dat je de kaartjes zo vroeg mogelijk koopt. Lees ons uitgebreide blog over het bezoeken van de Caminito del Rey, daar lees je namelijk alle belangrijke informatie.

Tip 8: witte dorpjes bezoeken tijdens je Andalusië vakantie

Andalusië is vooral bekend om de witte dorpjes. Deze vind je vooral in het binnenland tussen Málaga en Sevilla.

Mijas

Het dorpje ligt op iets meer dan een half uurtje rijden vanuit het centrum van Málaga. In Mijas vind je een groot centraal plein met vele terrasjes. Ook zijn er veel kleine winkeltjes in het witte dorpje. Mijas zelf is de grote bezienswaardigheid, vooral de charmante straatjes. Je kunt ook een bezoekje brengen aan het Auditorio (openluchttheater) en de stierenarena.

Straatje in Mijas

Ronda

Ronda kun je eigenlijk niet een dorpje noemen, maar ook hier zie je veel terug van de sfeer van witte dorpjes. Ronda is vooral bekend om de brug Puente Nuevo, een oude brug uit de 18e eeuw over een diepe kloof. Ronda heeft een gezellig centrum met veel restaurants en terrasjes.

Zicht op brug bij Ronda in Spanje

Grazalema

Niet ver van Ronda ligt het witte dorpje Grazalema in de Sierra de Grazalema Parque Natural. Het is een klein dorpje waar je makkelijk doorheen kan wandelen om daar even op het terras te zitten en te genieten van dit leuke plein!

Het witte dorpje Grazalema

Tip 9: Cádiz

Een stad waar je niet direct aan denkt, maar zeer zeker de moeite waard is, is Cádiz. Het historische centrum van Cádiz is een doolhof van smalle straatjes en levendige pleinen. Een van de hoogtepunten is de majestueuze Cádiz Kathedraal, met de gouden koepel. Je kunt deze toren beklimmen. Ook de Torre Tavira is een aanrader, want bovenin is een enorme spiegel waar ze het uitzicht op de binnenstad op projecteren, een bijzonder gezicht!

De stad Cadiz
Cádiz / Jordi Vich Navarro – Unsplash

Tip 10: Jerez de la Frontera

Jerez is beroemd om zijn bodega’s, waar je meer kunt leren over het proces van de sherryproductie en natuurlijk kunnen genieten van proeverijen. Enkele van de meest bekende bodega’s zijn González Byass en Bodegas Fundador. Deze tours leren je meer over de rijke wijntraditie van de stad.

Sherryproductie in Jerez de la Frontera in Andalusie
Foto: Volker Schoen – Pixabay

Daarnaast is Jerez synoniem aan flamenco en paardendressuur. De Koninklijke Andalusische Rijschool in Jerez is wereldberoemd en biedt spectaculaire shows waarin de sierlijke bewegingen van Andalusische paarden worden getoond. En als liefhebben van flamenco kun je genieten van authentieke voorstellingen in intieme tablaos verspreid over de stad, olé!

Vakantie naar Andalusië: de tips op de kaart

Foto’s: Jeroen en Janne – TripTalk (tenzij anders vermeld)

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven