Wie naar China gaat, bezoekt waarschijnlijk Beijing, de Chinese Muur en Shanghai. Een bezoek aan Guangzhou ligt minder voor de hand, maar is weldegelijk de moeite waard. TripTalk bracht enkele dagen door in Guangzhou, een bloeiende, economisch belangrijke metropool in Zuid-China, en ontdekte hier het authentieke China. Reis je mee?
De naam ‘Guangzhou’ zal niet bij iedereen een belletje doen rinkelen. Waar je in een stad als Shanghai zowat struikelt over de grote aantallen internationale bezoekers, is dat in Guangzhou wel anders. Op straat of in de metro is de kans groot dat je de enige westerling bent. En dat maakt een bezoek aan de stad ook weer speciaal.
In Guangzhou vind je het authentieke China.
Wie voor het eerst een bezoek brengt aan Guangzhou valt direct de enorme uitgestrektheid op. Guangzhou en voorsteden hebben 16 miljoen inwoners, dus bijna evenveel als Nederland. Guangzhou is daarmee een heel stuk groter dan buurstad Hongkong. Ondanks al dat beton en glas is de bijnaam ‘City of Flowers’. Die naam dankt de stad aan de vele bloemenmarkten die er te vinden zijn.
Kanton is de oorspronkelijke naam waaronder Guangzhou bekendstond in Europa. De naam is afgeleid van Cantão, wat weer een Portugese verbastering is van de Chinese naam. Vanaf de zeventiende eeuw vormde de stad een van de weinige internationale toegangspoorten voor het verder zo gesloten China. Een handelsstad is Guangzhou altijd gebleven. De stad is twee keer per jaar het toneel van de Canton Fair, de grootste handelsbeurs van China.
Ook leuk: dit is waarom je Oezbekistan ooit moet bezoeken.
Eilanden en stadsparken
Maar wij komen er natuurlijk niet om te handelen. Dus is de vraag: waar ga je als eerste naartoe in een enorme metropool als Guangzhou, een stad zonder een historische hart zoals we dat in Europa gewend zijn? Shamian Island, gelegen in de monding van de Parelrivier, blijkt een uitstekend beginpunt. Dit eiland was de plek waar de Europeanen in vroeger tijden handel dreven. Na de Opiumoorlogen kwam Shamian in handen van de Britten en de Fransen, die er hun eigen huizen en kerken gingen bouwen. Dat is ook vandaag de dag zien aan de Europese architectuur. Het eilandje is autoluw, in andere woorden: de ideale plek om rustig te wandelen en je te verwonderen over de Europese sfeer.
Doordeweeks zijn de vele stadsparken van Guangzhou voornamelijk het domein van ouderen uit deze stad in China. Ze houden zich bezig met allerlei activiteiten, van danscursussen tot gymnastiek en bordspellen. Populair is jianzi, ook wel veervoetbal genoemd, dat wordt gespeeld met een soort van badmintonshuttle. De kunst is om de met gekleurde veren versierde shuttle zo lang mogelijk hoog te houden. Hoe oud ze ook zijn, de mannen en vrouwen van Guangzhou blijken bedreven veervoetballers. En als je wilt, doe je een potje met ze mee, bijvoorbeeld in Lychee Bay Park. Dat park wordt omringd door restaurantjes en winkeltjes waar mierzoete lekkernijen worden verkocht.
Dat zo veel mensen buiten op straat en in de parken zijn te vinden is te danken aan het tropische klimaat dat ze hebben China in Guangzhou. Met name in de zomer kan het drukkend heet worden en een airco is absoluut geen overbodige luxe. Toen wij Guangzhou in november bezochten was het er ook nog behoorlijk warm, maar qua temperatuur wel aangenaam. Bedenk wel dat het tijdens het tyfoonseizoen, van mei tot november, flink kan spoken in zuidelijk China dus houdt daar rekening mee mocht je naar Guangzhou willen reizen.
Er zijn genoeg mooie bestemmingen in Azië om heen te gaan. Wat dacht je van een trip naar Bangkok in Thailand? Of toch naar het vriendelijke Vietnam?
De Kantonese keuken
Wie van Aziatisch eten houdt, kan in Guangzhou zijn culinaire hart ophalen. Overal zijn restaurantjes te vinden, waardoor je reukzintuigen continu worden geprikkeld. De lokale Kantonese keuken is wereldwijd bekend, met als bekendste gerecht Dim Sum: gefrituurde of gestoomde deegballetjes, gevuld met groente, vlees en rijst. Heerlijk gekruid, maar niet pikant.
Dim Sum staat overal in Guangzhou op de menukaart, dus je hoeft niet ver te zoeken voor je dagelijkse portie (want geloof ons, dit wil je in China elke dag eten). De Kantonese traditie is dat bij het eten thee – heel veel thee – wordt geserveerd. Meer behoefte aan een kopje koffie? Doe dan als de jonge, westers georiënteerde inwoners van Guangzhou en breng een bezoek aan een koffiebar. De grote koffieketens als Starbucks en Costa zijn overal in de stad te vinden.
Combineren met Beijing? Check deze bezienswaardigheden in Beijing!
De metro is de handigste manier om je in de stad te verplaatsen. Extra leuk: een dagkaartje kost maar een paar euro. De metro zet je bovendien zo’n beetje voor de deur van alle hotspots van Guangzhou af. Bereid je er wel op voor dat je niet de enige zult zijn die de metro gebruikt: wat passagiersaantallen betreft is de metro van Guangzhou de drukste van China. En dat wil heel wat zeggen.
Wat dacht je van een reis naar Japan? Of op vakantie naar Zuid-Korea?
Geen zin in drukte? Dan is de taxi ook prima te doen. De prijzen zijn relatief laag en dankzij de taximeters weet je waar je aan toe bent. Bedenk wel dat de meeste chauffeurs geen Engels spreken, laat staan lezen. Vraag de hotelreceptionist de naam van de plek waar je naartoe wilt op een kaartje te schrijven dat je aan de chauffeur kunt laten zien. Een vertaal-appje kan ook geen kwaad. Een andere leuke manier om de stad te verkennen is per fiets. Doe dat dan wel met een gids, bijvoorbeeld van Cycle Canton. Zij bieden een speciale toeristische fietstours aan, waarbij je zowel het oude als het nieuwe Guangzhou ontdekt.
Interessante inkijk
Terwijl je je in veel steden een weg moet banen tussen andere toeristen door, is daar in Guangzhou geen sprake van. Daarom geeft Guangzhou een interessante inkijk in hoe het dagelijks leven in het authentieke China eruitziet. Mensen die naar hun werk gaan, de kinderen naar school brengen, ergens gaan winkelen of met het hele gezin uit eten gaan.
Wil je meer reisinspiratie? Mumbai is ook erg bijzonder om te bezoeken.
Guangzhou is geen stad die als vanzelfsprekend op de lijst van te bezoeken steden staat als je China bezoekt, maar eigenlijk zou je ‘m niet mogen overslaan. Het is ontzettend boeiend om te zien hoe de stad zich ontwikkelt. Naast hypermoderne torens staan vaak verouderde woonkazernes. Even verderop wandel je een prachtige historische tempel binnen. Die contrasten maken de stad heel bijzonder.
Ontdek hier wat je nog meer kunt doen in Guangzhou:
Handige websites voor je reis
Dit vind je vast ook leuk om te lezen:
- Treinreizen in Europa: 5x bestemming om met de trein te bezoeken
- Hip & happening: op reis naar Singapore
- Wat te doen in Busan, Zuid-Korea?
- Op vakantie naar Malta
- In deze top hotels op Ibiza wil je verblijven!
- Reisroutes door Thailand
Klaar om naar China te gaan en Guangzhou te ontdekken?
Tekst door: Niek Vernooij / Foto credits header: Unsplash / Steve Long