Zoeken
Sluit dit zoekvak.
reis naar egypte

Reis mee naar de twee werelden in het bijzondere Egypte

Als je denkt aan reis naar Egypte, denk je waarschijnlijk aan zon, strand, cultuur, maar helaas ook aan politieke onrust. Het land was een tijdlang uit de gratie als vakantiebestemming, maar is hard bezig om uit het dal te klimmen. Triptalk ging op reis naar Egypte om sfeer te proeven en te ontdekken hoe het Noord-Afrikaanse land ervoor staat.

De laatste keer dat ik Egypte bezocht was tien jaar geleden. Dat was nog voor de Arabische Lente en Egypte was enorm populair als vakantieland. Door de gebeurtenissen in de jaren erna is het toerisme flink in het slop gekomen. Ik was dan ook benieuwd wat ik na tien jaar zou aantreffen tijdens een reis naar Egypte.

piramides in egypte
Piramides in het echt zien tijdens je reis naar Egypte (c) Unsplash Isabella Juskova

Zo kan een reis naar Egypte zijn

Eerste stop: El Gouna. Na aankomst op de luchthaven van Hurghada volgde een busrit van ruim een halfuur door het woestijnlandschap. Behalve talloze woonkazernes valt er tijdens deze rit eigenlijk niets te zien, totdat de bus plotseling stopt voor een slagboom: de toegangspoort tot El Gouna.

Lees hier over een reis naar Tunesië.

Het volledige dorp bestaat uit hotelresorts, vakantiehuizen en golfbanen, gebouwd aan de rand van kunstmatig aangelegde lagunes. Het dorp is dertig jaar geleden gebouwd op initiatief van miljardair Samih Sawiris, die nog altijd eigenaar is van de meeste hotels in El Gouna.

Boten in de haven (c) Unsplash Zyanya

Terwijl er in de verre omtrek nog geen boom groeit, is El Gouna dankzij uitgebreide irrigatie opvallend groen. Wie op zoek is naar authenticiteit heeft er eigenlijk niets te zoeken, want in feite is alles nep. In het ‘oude centrum’, dat de sfeer van een typisch Arabisch dorpje moet uitademen, is zelfs een fake antiekwinkel te vinden. De architectuur van de hotels doet Arabisch aan, maar de sfeer is dat niet. De enige locals in El Gouna zijn de mensen die in de hotels, restaurants en winkels werken. Verder zijn het toeristen, voornamelijk uit Duitsland en Engeland, die in het straatbeeld te zien zijn.

Bezoek ook Wadi el Gemal in Egypte.

Heerlijk eten

El Gouna mag dan kunstmatig zijn, er valt genoeg te doen. Er zijn talloze restaurants waar je heerlijk kunt eten. Een aanrader is restaurant El Sayadin bij het Mövenpick Hotel. Daar zit je op een prachtig terras met zeezicht terwijl de zeebries door je haren waait. Dankzij die zeebries en en ondiepe zee is El Gouna een ideale plek om te kitesurfen. Ook bij duikers is El Gouna zeer in trek. De meeste hotels en resorts bevinden zich in het hogere segment, maar een aantal goedkopere hotels richten zich specifiek op de duikers. Ook als je simpelweg een duik wilt nemen in het lauwwarme water van de Rode Zee zijn er mogelijkheden genoeg.

aan het strand
Het water in (c) Unsplash Ali Hegazy

Wegzakken in loungebanken

Het uitgaansleven van El Gouna is eveneens helemaal op het toerisme gericht. Met name rond de Abu Tig Marina vind je verschillende bars. Daar kun je tot diep in de nacht heerlijk wegzakken in loungebanken pal aan het water. Toen ik er eind oktober was, was het nog niet erg druk. Ga je tussen november en januari, dan is de kans op volle terrassen en bars een stuk groter.

Zin in een heerlijke cocktail? Ga dan naar de sfeervol ingerichte bar Bartender, te herkennen aan de opvallende neonverlichting aan de gevel. Bijzonder is een wijnmakerij die zich binnen de poorten van El Gouna bevindt. Uniek voor een overwegend Islamitisch land, waar alcoholgebruik eigenlijk taboe is. Bedrijfsleider Rania Kallas vertelt dat er al duizenden jaren geleden, ten tijde van de farao’s, een omvangrijke wijnproductie in Egypte was. Die traditie zegt het bedrijf in ere te willen houden.

Misschien is Marokko ook wel een bestemming voor jou! Lees bijvoorbeeld onze tips voor drie dagen in Marrakech, of de route die je kunt volgen voor de ultieme roadtrip door Marokko.

Rania vertelt dat het een hele toer is om wijn te produceren in een waterarm land als Egypte. “Alles draait om watermanagement. De situatie hier is vergelijkbaar met Californië of Chili.” En de kwaliteit? Daarmee zit het volgens Rania wel goed, want de wijnen uit El Gouna hebben verschillende internationale prijzen gewonnen.

Het ‘echte’ Egypte

De overgang van El Gouna naar Luxor, de tweede bestemming van de reis, is groot. Vlak voor aankomst met het vliegtuig (een vlucht van 25 minuten vanaf Hurghada, te boeken bij touroperator FTI) valt op dat de stad is gelegen in een smalle groene strook aan de beide oevers van de Nijl. De stad Luxor is een belangrijk startpunt voor Nijlcruises. Op de rivier passeert het ene na het andere cruiseschip, geflankeerd door felucca’s, typisch Egyptische zeilboten.

Typisch zeilbootje op de Nijl (c) Unsplash Kavya

Het gepolijste van El Gouna ontbreekt in Luxor: wat opvalt zijn stoffige zijweggetjes, door ezels voortgetrokken wagens en half afgebouwde huizen. Ik zie een een man op zijn motor, met een baby op zijn schoot en achterop nog vier kinderen in schooluniform. Het lijkt hier de gewoonste zaak van de wereld. Langs de toegangswegen zitten overal mensen op een stoel te relaxen of ze maken een praatje met elkaar. Oudere dames met een hoofddoek zitten naast de voordeur samen op een bankje. In typische kledij gestoken mannen zitten in groepjes samen, sommigen roken een waterpijp. Anderen sleutelen aan auto’s of brommers.

Nog een andere bijzondere bestemming in Afrika is het magische Tunesië.

Het is duidelijk: hier wordt echt op straat geleefd en gewerkt. Na aankomst in Luxor worden we verwelkomd door Hany (spreek uit als Hennie), een Nederlandstalige Egyptische gids. Hij spreekt de taal vloeiend, maar is in heel zijn leven pas één keer in Nederland op vakantie geweest. Hij vertelt dat hij afkomstig is uit Aswan, een paar honderd kilometer stroomopwaarts aan de Nijl gelegen. “Dat is een nog mooiere stad dan Luxor”, verzekert hij me niet zonder trots.

via @MarcRyckaert

Tempels en farao’s

Volgens Hany behoren Egyptische gidsen tot de beste ter wereld. “Dat komt doordat we een universitaire studie hebben genoten.” Zelf noemt hij zich dan ook met trots ‘Egyptoloog’ en weet allerlei details over de farao’s die verantwoordelijk waren voor de bouw van de tempels in en rond Luxor. Zo bouwde de vrouwelijke farao Hatsjepsoet de beroemde gelijknamige tempel even buiten Luxor ter ere van haar vader. “Zij regeerde 22 jaar en bouwde de enige Egyptische tempel met drie verdiepingen.” De imposante tempel, vlakbij de Vallei der Koningen, lag eeuwenlang begraven onder een dikke laag woestijnzand, en is eind negentiende eeuw uitgegraven.

En wat dacht je van een vakantie naar Djerba in Tunesië?

Krijg hier alvast een beter beeld van een reis naar Egypte:


Andere belangrijke tempels zijn te vinden in Luxor zelf. De Tempel van Amon in Karnak, waar de god Amon werd vereerd, is met al zijn zuilen een indrukwekkend geheel. Aan het bouwwerk – eigenlijk een verzameling van tempels, zuilen, beelden en met hiërogliefen versierde wanden – is in de loop der jaren in opdracht van verschillende farao’s gewerkt. ’s Avonds is de tempel onder begeleiding van een licht- en geluidsshow te bezoeken.

Karnak egypte
De Tempel van Amon (c) Unsplash Ali Hegazy

Even verderop is de Luxortempel een attractie die je niet mag missen bij een bezoek aan de stad. Pal voor de ingang staat een ruim twintig meter hoge obelisk. Ooit stond er nog zo één pal naast, maar die hebben de Fransen in de negentiende eeuw meegenomen naar Parijs, waar hij sindsdien midden op Place de la Concorde staat.

Luxor tempel in egypte
De Luxortempel (c) Unsplash Calin Stan

Egyptische gastvrijheid

Wat me in Luxor opvalt is dat toeristen met open armen ontvangen. Tijdens een rit in een toeristenbus door de stad zwaaien de mensen die langs de straat zitten continu. Toch een erg sympathieke manier om de buitenlandse gasten te laten weten dat ze welkom zijn. Hany vertelt dat het toerisme na een aantal zeer slechte jaren sinds anderhalf jaar weer flink is aangetrokken.

Lees meer over een vakantie naar Egypte.

Ook voor hem is er nu weer volop werk. Volgens de gids vrezen veel toeristen onterecht dat Egypte gevaarlijk is. “Ze ervaren het helemaal niet als gevaarlijk. We verdienen echt meer toeristen.” En daar heeft Hany een punt, want het land is een bezoek meer dan waard

kameel in egypte
In de woestijn zul je genoeg kamelen zien (c) Unsplash Isabelle Juskova

4 x dit kun je doen in Luxor 

Ballonvaart – Wat is er mooier dan een zonsondergang meemaken vanuit de lucht? Zweef door de lucht boven het oude Thebe en geniet.
Kolossen van Memmon – Voor de graftempel van Amenhotep III stonden vroeger 19 meter hoge kolossen en die zijn een bezoekje waard. Wat een magisch gezicht.
Vallei der Koningen – Ga naar de plek waar in 1922 het ongeschonden graf van Toetanchamon werd gevonden. In deze dodenstad zijn de belangrijkste Egyptische farao’s vijf eeuwen geleden begraven en ondertussen weer opgegraven.
Tocht over de Nijl – Kom tot rust tijdens een zeiltocht over de Nijl. Ontdek het leven langs de rivier en vang een glimp op van Bananeneiland.

Zie Egypte vanaf boven (c) via @maxvsworld

Ga hier heen tijdens je reis naar Egypte:


Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je misschien ook leuk:

Zou jij een reis naar Egypte willen maken?

Fotocredits header: Unsplash Spencer Davis

TripTalk auteur man

Niek Vernooij

Deel dit blog ↓

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven