Zoeken
Sluit dit zoekvak.
48 uur in Marseille

48 uur in Marseille: Bruisende metropool waar de tijd stilstaat

Marseille is de oudste en op een na grootste stad van Frankrijk, op 7,5 uur treinen van Amsterdam. De hoofdstad van de Côte d’Azur, op de grens van Europa met Noord-Afrika, is een smeltkroes van culturen, bekend als een ruwe bolster. De laatste jaren ontdekken steeds meer mensen Marseille als dé plek voor een citytrip.

Mijn hele jeugd bracht ik zes lome zomerweken door in Le Midi; het zonnige zuiden van Frankrijk. Toch was ik nog nooit in Marseille geweest. Vroeger stond de stad bekend als rauwe, grimmige havenstad, met veel drugshandel en berovingen. De Netflix politieserie ‘Marseille’ onderschrijft het beeld van een gevaarlijke metropool. Toch is er de afgelopen decennia hard aan gewerkt om de stad aantrekkelijk te maken voor toeristen. Als een groep vrienden mij uitnodigt voor een weekje in een ruilappartement in de Zuid-Franse stad, twijfel ik geen seconde: alors, on y va! 

Stedentrip naar Marseille

Dit kun je doen tijdens 48 uur in Marseille

We nemen de TGV; een ontspannen en duurzame manier van reizen, al is de overstap in Parijs wat stressvol. In een krap uur moeten we met te veel bagage en een kleuter in de metro van Gare du Nord naar Gare de Lyon zien te komen. Als we eenmaal in trein nummer twee zitten, neemt het vakantiegevoel het onmiddellijk over: het veranderende landschap glijdt voorbij.

Uitzicht in Marseille
(c) Renee Hoes

Dit zijn nog meer leuke steden voor een stedentrip met de trein.

Het is oktober, maar in het zuiden is de zon nog aan het stralen en de lucht strakblauw. Het treinstation van Marseille torent hoog boven het centrum uit, vanaf de steile trappen heb je een adembenemend panoramisch zicht over de binnenstad en in de verte de Notre-Dame de la Garde. De basiliek uit 1853, gebouwd op La Garde, het hoogste punt van de stad, staat 160 meter boven zeeniveau. Door de locals liefkozend La Bonne Mère genoemd: de goede moeder, die waakt over de stad.

Uitzicht op kerk in Marseille
(c) Renee Hoes

Pastis in Le Vieux Port 

Ons appartement is op loopafstand van het station, gevestigd in een sfeervol herenhuis met krakende parketvloeren, hoge plafonds, planten en romantische houten luiken voor de ramen. De volgende ochtend voert onze eerste wandeling naar de oude haven, Le Vieux Port, hét symbool van Marseille.

De haven van Marseille

Hier vind je statige hotels, terrassen aan het water en seafood restaurants, visverkopers, luxe jachten en straatartiesten. Bij zonsondergang – het avondrood is nergens zo mooi als aan de Côte d’Azur – is dit dé plek om te flaneren. In de oude haven vind je ook de reusachtige foodhallen Les Halles de la Major, het theater en het centrale plein Cours Honoré d’Estienne d’Orves. 

Uitzicht op de Notre Dame

Een schattig pontje, Le Ferry Boat, vervoert je voor een muntstuk van vijftig cent in een paar seconden naar de overkant van de haven. Waar het ‘s avonds tot leven komt, bomvol hippe bars en terrassen. Vanaf hier kun je ook omhoog klimmen naar de Notre-Dame de la Garde (of je lui laten vervoeren in het toeristentreintje). Het uitzicht vanaf de basiliek is de tocht naar boven meer dan waard.

Toeristentreintje in Marseille

Aan de kade verkoopt een oud vrouwtje ‘geluksoogjes’ gemaakt van schelpen: l’oeil de Sainte Lucie. Je steekt het oogje in je portemonnee in de hoop meer geld te verdienen. De oude haven is ook dé plek om een pastis, Ricard of Pastis 51, te nuttigen. Het sterke amberkleurige alcoholische anijsdrankje, dat in Marseille wordt geproduceerd, drink je als apéro uit een lang glas als de vijf in de klok zit (maar om 11.45 uur kan het ook prima, zien we ons om heen) met ijsblokjes en vijf delen water op één deel pastis. 

Ook leuk: volg deze autoroutes door Frankrijk.

Doolhof van kronkelende straatjes 

De dag is nog jong. Onze eerste stop is het Mucem, het museum over de geschiedenis van de oudste stad van Frankrijk, in de oudheid Marsilia gedoopt. Het gebouw is een moderne architectonische parel. Wie geen geduld heeft voor de zalen vol lokale geschiedenis (zoals ondergetekende): het museum is via een 115 meter lange brug verbonden met het eeuwenoude Fort Saint-Jean met een mooi terras, beide gratis te bezoeken. Vanaf het fort kijk je uit over de helderblauwe Mediterranée en de stad. 

Brug naar Mucem Museum

De frisse zeelucht maakt hongerig. We dalen af naar Le Panier, de oudste wijk van de stad. 600 Jaar voor Christus streken de Grieken hier al neer. De wijk is een doolhof van kronkelende straatjes en charmante pleintjes, streetart en leuke winkeltjes. Hier kom je ook voor de grote blokken lokaal gemaakte geurloze zeep, Savon de Marseille. (De groene is om je te wassen, de witte voor de was.)

De wijk Le Panier in Marseille

Les 1 in Marseille hebben we snel geleerd: wie de maag overdag wil vullen met al het heerlijks dat de stad te bieden heeft – oesters, bouillabaisse en couscous – moet rekening houden met een strak lunch regime tussen één en drie. Daarna rollen alle ijzeren luiken resoluut naar beneden en geeft de lokale bevolking zich over aan een p’tit sieste; je bent in het zuiden, of je bent het niet.

De wijk Le Panier in Marseille

Inmiddels wat hangry slingeren we door de oude straatjes van Le Panier. Op zoek naar een snack, tot we eindelijk een Corsicaanse tapasbar vinden: Le Cercle Rouge, waar je op het lommerrijke terras vanaf het middaguur aan kunt vallen op planken vol kazen, saucissen en andere lekkernijen. Tevreden wandelen we daarna door naar de exotische wijk Noailles, vlak tegen de oude haven aan.

Lees meer over een rondreis door Zuid-Frankrijk.

De wijk wordt ook de buik van Marseille genoemd, een walhalla voor culi’s. Hier ga je heen voor de beste couscous en tajine, de lekkerste eet je bij Fémina of Le Palmier. Overal zie je rieten manden, kelims, kussentjes, verse kruiden, zuidvruchten, dadels, specerijen en lederwaren. Breng een bezoekje aan kruidenwinkel Salaédine en struin over de Marché des Capucins; je waant je in de souk van Marrakech of Algiers. 


Powered by GetYourGuide

Smeltkroes van culturen

Marseille is al sinds de oudheid een smeltkroes van culturen. Van Italianen en Corsicanen tot Noord-Afrikanen; trotse en temperamentvolle volkeren, die stuk voor stuk hun stempel drukken op de stad. Toch voelen de inwoners zich allereerst Marseillais en dan pas Frans of iets anders. De leus van de stad is niet voor niets: nous sommes tous d’ici et d’ailleurs (wij zijn allen van hier en van elders).

Inwoners van Marseille

Wat de inwoners uit al deze windstreken ook verbindt is hun liefde voor voetbal en de club Olympique Marseille. Voor de liefhebbers is een bezoekje aan het stadion of het bijwonen van een wedstrijd een must. Als wij er zijn speelt de club net een voetbalwedstrijd tegen grote rivaal Parijs. Overal op straat zitten voetbalfans bij elkaar, gepassioneerd leven ze mee met de wedstrijd. 

Dit zijn nog andere leuke steden in Frankrijk.

Wie niets met voetbal heeft, kan zijn hart ophalen in de arty wijk Cours Julien. L’Escaliers du Cours Julien, beroemde trappen met wisselende graffiti-kunstwerken, vormen al sinds de bouw in 1895 de toegang naar de buurt. Vol vintagewinkels, muurkunst, bars met livemuziek, terrassen, bierbrouwerijen, kunstgaleries en coole kids die wheelies maken op BMX-fietsen. De sfeer doet hier eerder aan Berlijn denken dan aan chic Parijs.

Graffiti in Marseille
(c) Renee Hoes

Het is ook dé plek voor een kroegentocht, wij maken er een spel van: iedereen in het gezelschap mag een kroeg uitkiezen en haalt daar één rondje van een drankje naar keuze. Vijf cafés en dito alcoholische consumpties later eindigen we in een schitterend (naamloos) afvoerputje, vol beschonken nachtvlinders. Van een Afrikaanse dreadlock kapper tot alternatieve studenten, alles komt hier samen. 

Ontdek nog meer opties voor een stedentrip in Europa.

Stadsstrand

Met een tête de bois (houten kop) kun je het beste een verfrissende duik nemen in de zee. In het najaar is de zon fel en de zee nog opgewarmd van de hete zomermaanden. Marseille telt meerdere stadsstranden, zoals Plage du Prophète, die de moeite waard zijn. In de zomer is het er druk, warm en chaotisch, maar in het voor- en najaar is het er heerlijk toeven. Tip: haal stokbrood, fruit, kaas en wijn op een van de vele gezellige buurtmarktjes en picknick op de rotsen.

Strand bij Marseille
(c) Renee Hoes

Wij starten de ochtend met een espresso en een roomboter croissant in de botanische tuinen van het negentiende Palais Longchamp. Daarna besluiten we onze kater uit te laten in Cassis. Een schilderachtige badplaats met pastelkleurige huisjes en brede zandstranden, een half uur rijden met de bus vanaf Marseille.

Palais Longchamps
(c) Renee Hoes

We verlaten de stad via een buitenwijk en passeren Hôtel Le Corbusier, door de beroemde architect Le Corbusier ontworpen als de stralende stad, voor inwoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun huis hadden verloren. Tegenwoordig zit op deze unieke plek een tentoonstellingsruimte en een hotel met een hip dakterras en zwembad. 

Strand bij Marseille
(c) Renee Hoes

De busrit naar Cassis voert door de bergen, langs steile kliffen vol wilde planten en bloemen. Vanuit de badplaats kun je ook gaan hiken naar het nationaal park Calanques. Trek dan wel goed schoeisel aan en neem water en snacks mee (en heb vooral geen houten kop).

Of maak een roadtrip langs de Franse Atlantische kust.

Stilstaande tijd

‘s Avonds is het tijd om de wereldberoemde vissoep van Marseille, de bouillabaisse, te proeven. De beste serveren ze bij restaurant Le Miramar aan de Quai du Port. De soep is niet goedkoop (vanaf 35 euro), want rijk gevuld met zeevruchten en vis, die op een bordje apart van de soep geserveerd worden. Net als de croutons, rouille en de geraspte kaas.

De markt in Marseille
(c) Renee Hoes

De manier om ‘m te eten? Laat de croutons met de rouille en de kaas in de vissoep glijden en neem alle smaken, waaronder saffraan en venkel, in je op. Gecombineerd met een glas Provençaalse rosé is dit een feestje voor je smaakpapillen. Na het diner pakken we de elektrische step terug naar het appartement. 

Dit zijn nog meer tips voor een vakantie in Frankrijk.

Marseille is een bruisende metropool. Omdat het centrum relatief klein is, voelt het toch heel overzichtelijk, wat het een heerlijke stad maakt om te slenteren. Er zijn fijne stadsstranden en net buiten de stad vind je de meest prachtige ongerepte natuur. De muren staan vol graffiti, je moet soms een hondendrol op de stoep ontwijken en de Marseillais doen niet mee aan de 24-uurseconomie.

La Panier streetart

In 48 uur voelt het dan ook alsof je een mini-tijdreis maakt naar de ongepolijste, rauwere jaren negentig. Het tijdperk vóór de smartphone en TikTok-rijen. Het is te hopen dat de tijd hier voorlopig nog wat langer stil blijft staan en dat Marseille een ruwe bolster blijft. 

Slapen, doen en zien in Marseille

Le Ryad Boutique Hotel

Le Ryad Boutique Hotel is een hotel in Noord-Afrikaanse sferen. De elf kamers zijn allemaal kleurrijk ingericht, met massief houten meubelen en terracotta tegelvloer. Eyecatcher is de tuin met exotische planten en palmbomen, een kleine oase midden in Marseille. Het hotel ligt op een steenworp afstand van de hippe rooftopbar Les Réformes.

Streetart Tour

Nergens vind je zoveel streetart als in Marseille. Wil je de verhalen achter de muurkunstwerken ontdekken, wandel dan twee uur met een gids langs de mooiste streetart. Een tour boeken kan onder andere via het office de tourisme, getyourguide.com of viator.com.

Streetart in Marseille

La Friche de la Belle de Mai

Dichtbij het treinstation van Marseille is een cultureel centrum gevestigd in een voormalige tabaksfabriek. Je kunt er terecht voor exposities, een potje basketballen of skateboarden, een concert of film op het dakterras, met een fijne bar en restaurant.

Skatepark in Marseille

3 Tips voor Marseille van een local

Mathieu Yabuki (34), eigenaar van café La Voie Maltée

Tangerine bij de Cours Julien:

Deze platenshop is een must voor alle liefhebbers van vinyl. De eigenaar is een gepassioneerde verzamelaar die altijd op zoek is naar de meest zeldzame pop- en rockalbums uit de sixties en seventies.

Ko Ichi

Ko Ichi is een klein restaurant in de Rue Sainte met de authentieke vibe van een izakaya. Een klein, druk Japans restaurant waar streetfood wordt geserveerd en waar de sushi hype ver weg is. Vaar op de suggesties van de chef en ga voor de overheerlijke katsudon en een glas warme sake en zing uit volle borst mee met de Japanse anime liedjes die uit de speakers knallen.

20.000 Lieues sous la Bière

20.000 Lieues sous la Bière in Les Goudes, in het natuurgebied Les Calanques. Deze pub is een klein stukje paradijs. Hier geniet je van de zonsondergang, met gegrilde sardientjes in de ene hand en een biertje in de andere hand en je voeten in het zand.

Hier wil je zijn in Marseille:


Zoek naar hotels in Marseille:

 

Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je misschien ook leuk:

Zou jij Marseille willen bezoeken?

Tekst: Sara Luijters, Beeld: Guido van Diepen

Deel dit blog ↓

TripTalk Magazine neemt je mee naar bereikbare en betaalbare bestemmingen! Onze vaste reporters geven inspirerende en persoonlijke tips.

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven