Zoeken
Sluit dit zoekvak.
toppers uit de griekse keuken

De lekkerste gerechten uit de Griekse keuken

De Griekse keuken is er een om je vingers bij af te likken. Denk je bij Grieks eten alleen aan pita gyros en souvlaki’s? Think again. Wat deze keuken namelijk vooral zo geweldig maakt, zijn mezzes: kleine hapjes die gedeeld worden met iedereen aan tafel. Fava, calamari, saganaki, dolmades… Alsof we meer redenen nodig hadden om een reis naar Griekenland in te plannen…

Welke gerechten uit de Griekse keuken kun jij al afstrepen?

In Griekenland kijk je je ogen uit, en is er genoeg te proeven want de Griekse keuken bestaat uit van alles lekkers.

Dipjes

Dipjes zijn populair in Griekenland. Denk aan fava (een dip van spliterwten, olijfolie, citroen en zout en peper), tirokafeteri (een romige en pikante dip van feta, paprika’s en rode pepers) en melitzanosalata (een dip van geroosterde aubergines, knoflook, peterselie, olijfolie en wijnazijn). Vers brood om mee te dippen et voilà. 

Mezzes

Een tafel vol kleine gerechten, een zachte zomerbries terwijl de zon ondergaat en vrolijke vrienden. In Griekenland is dit de normaalste zaak van de wereld. Wat er zoal op tafel staat? Om te beginnen dakos, de Griekse variant van de bruchetta die we kennen uit Italië, bestaand uit paximadhi (dubbel gebakken beschuit) met verse, ongekookte tomatensaus, olijfolie en geitenkaas. Reken er ook op dat er kaas op tafel staat, zoals saganaki: een plak gebakken, pittige schapenkaas, soms gefrituurd met sesam en geserveerd met honing. Of feta fourno, letterlijk vertaald: feta uit de oven, besprenkeld met olijfolie, oregano en tomaat.

Leuk om te doen in Griekenland: een roadtrip vanuit Thessaloniki.

Ook lekker: kolokythoanthi yemisti (met rijst en kruiden gevulde courgettebloemen), Imam (gevulde aubergines), keftadakia (gehaktballetjes), dolmades (met rijst gevulde wijnbalderen) en kreatopita (filodeeg gevuld met verse groenten, kruiden en vlees).

Als je gaat eilandhoppen in Griekenland kun je op de vele eilanden een portie vis zeker niet overslaan. Bestel kalamaria tiganita: verse inktvisringetjes en -tentakels die worden bedekt met zout, peper en bloem en vervolgens gefrituurd. En chtapodi scharas, oftewel octopus die in de zon is gedroogd en vervolgens gegrild. Dit gerecht wordt geserveerd met olijfolie, citroen of wijnazijn en kruiden.

Waar je van al dit lekker geniet? Op een van de vele Griekse eilanden natuurlijk! Ga lekker eilandhoppen langs de Cycladen!

The big dishes

Natuurlijk zijn er naast mezzes ook ‘grotere’ gerechten die je zeker moet proeven. Denk aan patsitsio, de Griekse variant van lasagne. De bodem wordt gemaakt van penne, kaas en eieren, waarna er een laag op komt van lamsgehakt, tomaten en kruiden als kaneel en nootmuskaat. De bovenste laag bestaat uit bechamelsaus. Probeer ook eens moussaka: nog zo’n lasagne-achtige schotel met gehakt, aardappel, aubergine, een saus van pittige kruiden en bechamel.

Weet je nog niet waar je heen wilt in Griekenland? Dit kun je allemaal doen op Corfu. Of ga op vakantie naar Kreta.


Dit vind je misschien ook leuk:

Welke dingen uit de Griekse keuken wil jij proeven?

Photocredits: Renée Hoes

Deel dit blog ↓

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven