De zon zakt langzaam weg in een rood-oranje gloed, de geur van kruiden en gegrilde groenten hangt in de lucht en in smalle steegjes kijken groepen kinderen verlekkerd naar de hapjes in felverlichte kramen. Welkom in Marokko, oftewel: het land van duizend-en-één hapjes. Hier lees je meer over het lekkere eten dat ze allemaal hebben in Marokko.
Dit eten in Marokko wil je proberen:
Gebakjes, muntthee en sfnej
Waar in Marokko je ook bent, je kunt niet om de vitrines vol zoetigheden heen. Maak een korte pitstop bij een van de kraampjes en sla het volgende in: dadelgebakjes, amandelringen, ghoriba met amandelen (een soort bitterkoekjes), briouats (flapjes van krokant bladerdeeg met rozijnen, noten, amandelen of roomkaas) en chebakia (honingkoekjes).
Ook leuk: ontdek de Marokkaanse Koningssteden
Zin in een stevigere snack? Ga dan op zoek naar sfenj, de Marokkaanse versie van een donut, besprenkeld met honing en suiker. Strijk neer op een terrasje, bestel een verse muntthee (of haal een glas versgeperste sinaasappelsap) en smikkel van je zoete hapjes)
Couscous
Zeg je eten in Marokko, dan zeg je couscous. Of je nou in een grote stad bent of in een klein dorp in het binnenland, overal wordt dit gerecht geserveerd, maar wel met verschillende recepten. Sommige couscous-gerechten staan echter overal op de kaart. Probeer bijvoorbeeld de Couscous Royale, een variant met zeven soorten groenten en vier soorten vlees, of de zoetere Cousous Tfaya, waarin lamsvlees, kaneel en rozijnen de smaak bepalen.
Lees ook: deze roadtrip door Marokko wil je beleven
Tajines
Zoet of hartig, pittig of mild, vegetarisch of met vlees: van de tajine (de typisch Marokkaanse stoofpot) bestaan misschien wel honderden varianten. Dat is mooi, want zo staat er op de Marokkaanse menukaart altijd wel een versie die jou doet watertanden. Denk aan een kiptajine met abrikozen en noten, een tajine met kefta, rozijnen en pruimen of een exemplaar met aardappelen en gekookt ei. De keuze is reuze, je honger hopelijk ook.
Baghrir en Msemmen
De dag begint in Marokko altijd goed. Waarom? Omdat Marokkanen een uitgebreid ontbijt serveren. Denk: eitje, fruit, broodjes met jam en marmelade, maar ook… pannenkoekjes. De bekendste Marokkaanse pannenkoekjes zijn waarschijnlijk de baghrir, de duizend-gaten-pannenkoeken. Heerlijk luchtig, niet te zoet en vooral lekker met een laagje honing. Wil je met wat zouters ontbijten? Dan ga je voor de msemmen. Dit zijn krokant pannenkoekjes, die smelen op je tong en het lekkerst zijn met een dun laagje boter. Mmmmsemmen
Lees ook over de reis door Marokko van Brigit
Wil je deze zelf maken? Volg dan dit recept:
Pastilla
Wil je eens wat eten in Marokko dan een couscous of tajine? Bestel dan een pastilla, een gerecht dat hartig en zoet tegelijk is. Deze krokante taart wordt gevuld met gekruide kip en amandelen en – als hij warm uit de oven komt – overgoten met kaneel en poedersuiker. Het resultaat: een zoet-hartige taart om je vingers bij af te likken.
Handige links:
1. Boek je vliegticket naar Marokko online.
2. Heb je al een ticket? Zoek een hotel in Marokko.
3. Reis nog voordeliger en boek je vliegticket samen met een hotel.
4. Boek een taxi bij aankomst naar je hotel, wel zo makkelijk! (lees meer)
Dit vind je misschien ook leuk:
- Op zoek naar de Maya tempels in Mexico
- Doen: de Caminito del Rey bezoeken in Andalusië
- 15x de leukste bezienswaardigheden op Tenerife
- Een weekend naar Nijmegen: dit kun je er doen & eten
- 10x leukste en beste restaurants op Bonaire
Krijg jij al trek in al dit lekkere eten uit Marokko?
Fotocredits header: Unsplash / Héctor Martínez
Puck was de hoofdredacteur van ons TripTalk Magazine en gaat zelf regelmatig op reis naar bestemmingen en steden voor reportages in TripTalk magazine.