Mauritius

Mauritius, parel van de Indische Oceaan

Zeg je paradijs, dan denken veel mensen aan de Malediven. Iets zuidelijker ligt nog zo’n parel van de Indische Oceaan: magisch Mauritius. Smeltpot van culturen, voedsel en natuurpracht. TripTalk brengt je geen battle van de bounty-eilanden, wel een reportage over een eiland dat meer is dan een strandvakantie. En niet alleen bereikbaar voor de happy few.

Reis naar Mauritius

Google Mauritius en de clichés vliegen je om de oren: droombestemming met witte zandstranden, kristalhelder zeewater en wuivende palmbomen. Grote kans dat het kiekje van je paradijselijke screensaver op datzelfde elektronische apparaat geschoten is op dit eiland. Het spreekt zelfs zo tot de verbeelding, dat het romantische decor van zachtroze zonsondergangen tegen een azuurblauwe zee een magneet is voor trouwerijen en honeymooners. Mauritius is daarom tot de meest romantische bestemming ter wereld verkozen tijdens de World Travel Awards 2018. 

Mauritius
(c) Mauritius Tourism Promotion Authority

Wie verder kijkt dan de clichés, ontdekt al snel dat bounty-eiland Mauritius meer is dan een bazaar vol luxe resorts, waar de feromonen van verliefde stellen door de lucht vliegen. Het is een culturele smeltkroes van mensen uit verschillende continenten en kent een rijke geschiedenis.

Reis naar Mauritius
(c) Mauritius Tourism Promotion Authority

Niet voor niets wordt er weleens geroepen dat op Mauritius de hele wereld samenkomt. En waar je ook bent, de Mauritianen benadrukken regelmatig hoe trots ze zijn dat al deze religies en tradities in vrede en harmonie samenleven. Het eiland staat dan ook bekend om haar relaxte sfeer en gastvrijheid.

Triptalk magazines


Dit artikel verscheen eerder in TripTalk magazine

TripTalk magazine neemt je mee naar bereikbare en betaalbare bestemmingen! Onze vaste reporters geven inspirerende en persoonlijke tips.

Neem nu een abonnement op ons reismagazine en profiteer van de AANBIEDING!

Ontbijten met champagne

Die gastvrijheid (met prijskaartje) begint al zodra ik uit het vliegtuig stap en wordt opgewacht door een luxe auto van Jet Prime, met geblindeerde ruiten en zwaailichten. Een high end hospitality service, die voor nog geen 250 euro alle luchthavenformaliteiten regelt zoals paspoortcontrole en bagageafhandeling. 

Reis naar Mauritius
(c) Jiska

Tegen de achtergrond van een opkomend zonnetje zoeven we luttele minuten over het platform naar de Jet Prime Lounge, waar we in een geairconditioneerde ruimte worden opgewacht met hapjes en drankjes. De zachte jazzmuziek is een verademing ten opzichte van het gegalm in een drukke aankomsthal. Even geneer ik mij voor mijn vliegtuigoutfit, bestaand uit een verwassen legging en gerafelde roze trui. Mijn haar ziet er na bijna zestien uur vliegen evenmin verzorgd uit. Dat gevoel verdwijnt al snel wanneer de champagne – ondanks het vroege tijdstip – rijkelijk vloeit. Het is ten slotte ergens op de wereld champagne o’clock. Ik waan mij als een god in Frankrijk, maar dan op Mauritius.

Wat dacht je van een wellnessvakantie op Mauritius?

Eten of gegeten worden

Als er één plek is op Mauritius waar alle culturen en smaken samenkomen, dan is het wel in de hoofdstad Port Louis. Die smeltkroes kun je letterlijk proeven tijdens een streetfoodtour. Gids Rudy van Taste Buddies wacht ons met het zweet op de voorhoofd opgewekt op bij winkelcentrum Caudan Waterfront. We lopen in de zinderende hitte door de bruisende hoofdstad en stoppen bij een kleine tuin, in het midden van de stad, met majestueuze tambalakokbomen (ook wel de dodoboom genoemd).

Eten op Mauritius
(c) Mauritius Tourism Promotion Authority

De dodovogel, vertelt gids Rudy, leefde op Mauritius tot de Nederlanders voet aan wal zetten en zich als eersten op het eiland vestigden (Mauritius kent geen inheemse bevolking). Zij gebruikten het eiland als doorvoerhaven vanuit India, verbouwden er suikerriet en koloniseerden het in 1638. Hongerige zeevaarders zagen de dodo als een makkelijke prooi, omdat de vogel niet kon vliegen. De jonkies waren een feestmaal voor ratten, varkens, katten en honden, die de Nederlanders meenamen. Nog voor 1700 was het dier volledig uitgeroeid. De dodo is daarna het symbool geworden van het uitsterven van dieren door toedoen van de mens. De loopvogel is alleen nog te zien als souvenir, verwerkt op Mauritiaans geld en als paspoortstempel.

Dit is waarom je naar Mauritius wil gaan.

“Verwijst de naam dodo naar dom?”, vraagt Rudy ons. Het klinkt aannemelijk na zijn verhaal, maar het tegendeel blijkt waar. Dodo stamt af van het vroegere Nederlandse woord ‘dodaers’, de bijnaam die de VOC-matrozen het dikke achterwerk van het beest gaven toen ze hem voor het eerst zagen. Dodaers veranderde later in dodo. De andere naam voor de dodo, walghvogel, verwijst naar de smaak van het dier. De dieren vonden de jonkies en eieren lekker, maar de matrozen walgden van het vlees.  

Eten op Mauritius
(c) Mauritius Tourism Promotion Authority

Wij eten tijdens de streetfoodtour geen dodo, wel verschillende curry’s bij straatkraampjes, samosa’s, bananen in bladerdeeg, het populaire dholl puri (platbrood met curry) en zoete cake. De Creoolse, Indiase, Chinese en Franse keuken komen smaakvol samen. Tussen elke maaltijd door worden onze oren gevuld met verhalen over de rijke geschiedenis van Mauritius.

Eten op Mauritius
(c) Mauritius Tourism Promotion Authority

“Weten jullie waar de naam van het eiland vandaan komt?”, is de volgende vraag van Rudy. De wenkbrauwen fronsen in de groep. Ook hier blijken Nederlanders hun stempel te hebben gedrukt: de Nederlandse zeevaarders vernoemden het eiland naar Prins Maurits, de broer van Willem van Oranje. 

Zelf Creools koken? Dat kan bij Marie-Michelle en haar zussen thuis in het dorpje Midlands. Marie-Michelle leert je eeuwenoude kooktradities en bereid de gerechten voor met zelfgeplukte ingrediënten uit haar tuin.
https://www.facebook.com/kotmariemichelle
kotmariemichelle@gmail.com

Voorbeeld voor andere Afrikaanse landen

De Nederlanders verbleven op Mauritius tot een zware orkaan het eiland trof. Daarna koloniseerden de Fransen Mauritius, tot zij op hun beurt verjaagd werden door de Britten. De roerige geschiedenis bracht slaven en gastarbeiders uit onder andere Madagaskar, het Afrikaanse vasteland, India, China en Maleisië. Tot ver in de vorige eeuw is Mauritius een kroonkolonie van het Verenigd Koninkrijk gebleven. Tegenwoordig is het een zelfstandige republiek in de Indische Oceaan, bestaande uit verschillende eilanden. Het eiland ligt ongeveer 855 kilometer ten oosten van Madagaskar en ongeveer 1.800 kilometer ten oosten van het vasteland van Afrika. Mauritius wordt gerekend tot de Afrikaanse landen.

Natuur op Mauritius

Waar de Nederlanders dan weer geen stempel hebben gedrukt, is de taal. Er wordt op Mauritius Frans, Engels en Creools gesproken; een mengeling van Frans en Engels. Slaven bedachten deze taal zodat ze met elkaar konden communiceren, aldus onze gids Kunal van reisbureau Emotions. Wat voorbeelden: 

Hoeveel kost het? – Kumien sa?
Breng me naar het hotel – Amen mwa lotel
Ik begrijp het niet – Mwa pa kompran
Ik wil hier blijven – Mwa pay restay
Wat is dit? – Ki etay sa?

Mensen op Mauritius

Na de onafhankelijkheid zijn de inwoners zich op andere inkomstenbronnen gaan richten dan alleen suikerteelt, zoals toerisme (grootste inkomstenbron), textiel en (vooral financiële) dienstverlening. Dit zorgde voor een stabielere economie en meer welvaart voor de lokale bevolking. Mauritius is een van de rijkste Afrikaanse bestemmingen en daarmee een voorbeeld voor veel andere Afrikaanse landen. Dat Mauritius een relatief welvarend land is, merk je ook als toerist. 

Mauritius

Trouble in paradise

Ondanks dat Mauritius net wat groter is dan de provincie Utrecht, kan het klimaat plaatselijk op hetzelfde moment zeer verschillen. Vanwege de ligging op het zuidelijk halfrond zijn de seizoenen er omgekeerd aan die van Nederland. Zo valt de zomer in de maanden november tot en met april. Dat januari tot en met april de meeste regenval kennen, ervaren wij tijdens de trip. Stortregens veroorzaken op een zondagavond overstromingen op het eiland. Werknemers zonder cruciaal beroep worden op maandag aangemoedigd thuis te werken. En zo valt onze trip naar het picture perfect Île aux Cerfs in het water. 

Mauritius

Het weerhoudt onze goedgeluimde gids Kunal er niet van ons op dagtrip te nemen naar Ganga Talao, het voor Hindoes heilige kratermeer, dat ook wel bekendstaat als Grand Bassin. De hevige regenval is gestopt, de zon nog steeds verstopt. We rijden uren door een glooiend landschap, dat door de mist en weelderige groene bossen haast feeëriek voelt.

Leer meer over het kleine paradijs Mauritius.

“Ik wil een spelletje spelen”, is een zin die ik nog geen gids eerder heb horen uitspreken. Toch vraagt Kunal ons enkele minuten de ogen te sluiten en pas op zijn commando weer te openen. “Verrassing”, grinnikt hij. “Open je ogen.” Ik kijk om mij heen en zie een verlaten parkeerplaats. Niets bijzonders. Tot ik omhoog kijk en het 33 meter hoge standbeeld van Shiva mij aanstaart. Het is het grootste beeld in Mauritius en een kopie van het Shiva-standbeeld in Vadodara, India.

Shiva beeld op Mauritius
(c) Mauritius Tourism Promotion Authority

Stukje India op Mauritius

Hindoes vormen meer dan de helft van de bevolking op Mauritius en dat is ook terug te zien aan de hoeveelheid religieuze gebouwen en plekken op het eiland. De hindoes geloven dat het water van Ganga Talao in verbinding staat met de Ganges in India. Het water wordt daarom als heilig beschouwd. Ganga Talao is een bedevaartsoord geworden, waar een grote tempel gebouwd is en allerlei standbeelden van de goden te zien zijn. Elk jaar vindt er een grote pelgrimstocht plaats. Als je in februari of maart op het eiland bent, kun je meedoen met het hindoeïstische festival Mahashivaratri.

Pelgrimstocht in Mauritius
(c) Mauritius Tourism Promotion Authority

Lokale mensen stappen in het water en brengen fruitoffers bij de verschillende standbeelden. Een zwerfkat ontwaakt door de omgevingsgeluiden uit een diepe slaap en rekt zich nog eens goed uit. Niet alleen het dier, ook de gebouwen rondom het heilige water zien er wat gehavend uit. Het vervallen terrein heeft, in combinatie met het druilerige weer, iets troosteloos. Ik besluit mijn schoenen aan te houden en het heilige water van Ganga Talao te laten voor wat het is.

Optische illusie

Mijn voeten dompel ik liever in een van de helderblauwe wateren die Mauritius rijk is. Misschien nóg wel mooier is de onderwaterwereld, met in het bijzonder de tongbreker ‘onderwater-waterval’. Als gevolg van een vulkaanuitbarsting zo’n acht miljoen jaar geleden ontstond Mauritius. Het eiland ligt hierdoor op een plateau in de oceaan. Aan de rand van dit plateau ligt de bodem op ongeveer 4.000 meter diepte. Toch stort hier geen water naar beneden, er vindt een enorme zandverschuiving plaats. 

Onderwater waterval Mauritius
(c) Jiska

Dit natuurverschijnsel spotten wij tijdens een helikoptervlucht met Corail Helicopters. De vrouwelijke piloot Nelli brengt ons in slechts een paar seconden naar een hoogtepunt. Palmbladeren ontvouwen zich als een theaterdoek, waar de waterval zijn grote opwachting maakt. Een heldere turquoise zee schuifelt met het donkere diepere water, waardoor een optische illusie ontstaat: de onderwater-waterval. Dit zijn van die zeldzame momenten dat mijn brein mij in de maling mag nemen.

Onderwater waterval
(c) Jiska

Licht ontroerd sta ik vijftien minuten later weer op de grond. Het grondpersoneel begeleidt ons van het platform af en vertelt dat mensen met een kleinere beurs de onderwater-waterval ook kunnen ervaren vanaf de 600 meter hoge berg, met verdacht Nederlandse naam: Le Morne Brabant. Ik knijp mijzelf na afloop nog een keer en prijs me gelukkig dat ik het natuurwonder met eigen ogen heb kunnen aanschouwen. Aan de thuisblijvers stuur ik wat foto’s en video’s. Voor de Mauritiusvanuithuis-ervaring hebben ze Google. Of een screensaver. En daarop zal ook de onderwater-waterval van Mauritius ongetwijfeld sieren.

Ook bezoeken tijdens een reis naar Mauritius

  • Musée l’Aventure du Sucre – Hier leer je niet alleen alles over de geschiedenis van Mauritius, maar ook die over de winning van suiker uit suikerriet, voorheen de grootste inkomstenbron van het eiland. https://aventuredusucre.com/
  • Cap Malheureux – In dit dorpje vind je het idyllische kleine kerkje Notre Dame Auxiliatrice, in de volksmond ook bekend als de kerk met het rode dak. 
Cap Malheureux
(c) Mauritius Tourism Promotion Authority
  • Nationaal park Black River Gorges – In dit park ligt ongeveer zestig kilometer aan wandelpaden. Ook kun je er de aldabra-reuzenschildpadden bewonderen, alsmede de honderd meter hoge Chamarel Waterfalls (geen optische illusie).
(c) Mauritius Tourism Promotion Authority
Gekleurde aarde op Mauritius
(c) Mauritius Tourism Promotion Authority

Betaalbare luxe bij deze resorts op Mauritius

Luxe op Mauritius
(c) Jiska

Zoek naar nog meer hotels op Mauritius:

 

Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je misschien ook leuk:

Zou jij naar Mauritius willen reizen?

Tekst: Jiska Kroon, Beeld: Mauritius Tourism Promotion Authority (MTPA) en privé-archief

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven