Nederland is een prachtig land en kent qua landschap veel variatie. Heb je zin om te gaan fietsen in Nederland? In deze provincies vind je de mooiste fietsgebieden! Om je vast in de stemming te brengen, hebben we bij elke provincie een mooie route voor je gezocht.
Fietsen in Nederland: 5 leuke routes
In Nederland kennen we een netwerk van fietsknooppunten. Aan de hand van deze knooppunten kun je een keuze maken uit diverse fietstochten. Maar welke routes zijn echt bijzonder om te fietsen?
1. De Nijmegenroute in Gelderland
Gelderland staat met de Veluwe, de Betuwe, bossen, vennen, stuwwallen en heidevelden wat ons betreft, met stip op nummer één. Ook de streek rond Nijmegen is erg mooi. Het vlakke stuk van de Ooijpolder is tijdens de ijstijd gevormd door een gletsjer, waardoor ook de stuwwallen ontstonden: het hogere, heuvelachtige, bosrijke deel tussen Nijmegen en Duitsland in. Waarschijnlijk één van de mooiste gebieden in Nederland!
Bij deze afwisselende route fiets je over de stuwwal en door de Maasvlakte. Op de wal moet je soms flink klimmen, maar je wordt dan wél getrakteerd op schitterende vergezichten. Je fietst via Heumensoord, een rijk bosgebied, naar lager gelegen gebied, de Plasmolen. Je volgt een stuk de oevers van de Maas en rijdt daarna langs het rechte, maar mooie Maas-Waalkanaal.
Voor deze route volg je fietsknooppunten 36, 37, 38, 11, 10, 09, 32, 33, 47, 46, 42, 41, 28, 44, 45, 50, 35 en terug naar 36.
Natuur bij Heumensoord langs de route
Hoogtepunten op deze fietsroute:
- Landgoed Elshof: een in 1861 gebouwde villa met een groot landgoed en eeuwenoude kastanjebomen en twee mammoetbomen (sequoias) uit 1905.
- Mookerhei: bekend vanwege de beruchte ‘Slag op de Mookerheide’ tussen het Spaanse leger en de huurtroepen van Lodewijk en Hendrik van Nassau.
- Zevendalseweg: behalve de van de Vierdaagse beruchte Zevenheuvelenweg, is er op de stuwwal ook een Zevendalseweg. Je zoeft hier naar beneden en komt uiteindelijk uit bij de Plasmolen. Het is een mooi stukje Nederland.
- Veerpont naar Cuijk: het is een leuke ervaring om hier even van de route af te wijken en de oversteek naar dit eeuwenoude, knusse dorp te maken.
Aantal kilometers: ongeveer 29 km.
Meer info en download van het GPX bestand zie deze pagina van de ANWB.
Een andere streek in Gelderland waar je mooie fietstochten kunt maken is De Betuwe. Je fietst er langs mooie kastelen en door schitterende, kleine en grote natuurgebieden.
Nederland kent vele mooie natuurgebieden waar je door heen kan fietsen, bekijk deze mooie 5 natuurgebieden in Nederland. Op vakantie in eigen land? Lees onze tips over een staycation in Nederland of onze 20 tips voor een vakantie in Nederland.
2. De Holtveenroute in Drenthe
Drenthe is populair onder fietsliefhebber, dat komt vooral door de vele fietsmogelijkheden en routes in Drenthe. Niet alleen de Drentse natuur is prachtig en veelzijdig, zoals het Nationaal Park Dwingelderveld. In dit park fiets je door bos en heide en kom je langs stuifzanden, water en veen. Vogelliefhebbers kijken hun ogen uit in het Holtveen, een natte strook waar talloze vogels leven en broeden.
Lees ook: fietsen in het Zwarte Woud in Duitsland en tips voor fietsen in Calpe aan de Costa Blanca. Of kies toch voor fietsen in Zuid-Tirol.
Vanaf dit veen kom je uit op de Kraloër Heide, dat – samen met de Dwingelose Heide – het grootste heideveld van Nederland vormt. Ook buiten de grenzen van het nationale park is dit een mooie route die je door het Drentse esdorpenlandschap voert. Volg de fietsknooppunten 44, 46, 96, 95, 98, 83, 57, 56, 55, 82, 53, 54, 59, 58, 32, 43 en terug naar 44. Pas op: het stuk tussen knooppunt 56 en 55 is een zandpad en kan droogte erg rul zijn.
Het Nationaal Park Dwingerderveld
Hoogtepunten op deze route:
- Jeneverbesstruiken: Oorspronkelijk waren in dit gebied stuifduinen, maar nu is daar weinig van over. Alleen bijvoorbeeld bij Lheebroekerzand zie je nog zand en heide, de rest is bebost. Jeneverbeszaden ontkiemen alleen in open stuifzanden, vandaar dat er nauwelijks verjonging plaatsvindt en de soort beschermd is.
- Radiotelescoop: deze stamt uit 1956 en was met een diameter van 25 meter destijds de grootste ter wereld.
- Schaapskuddes: de schaapskuddes met de typische Drentse schapen zijn niet alleen bijzonder om te zien, ze hebben ook een functie! De schapen zorgen er namelijk voor dat het heideveld niet dichtgroeit. Bij het informatiecentrum aan de zuidkant van het heideveld is ook de schaapskooi waar de Ruiner kudde altijd overnacht. Fiets bij knooppunt 57 rechtdoor om bij Bezoekerscentrum Dwingelderveld te komen
- Middeleeuwse kerk in Ruinen
Aantal kilometers: ongeveer 36 km.
Meer info en download van het GPX bestand zie deze pagina van de ANWB.
Ben je meer een wandelaar? Check dan deze trektochten in Nederland.
3. De Waterreggeroute in Overijssel
Twente, met bossen, kastelen, landgoederen, boerderijen en dorpen, is een heerlijk gebied om te fietsen. Neem bijvoorbeeld de Waterreggeroute door het lagere deel van de Twentse stedenband. Via een stelsel van beekjes stroomt al het hemelwater van oost en midden Twente naar dit punt en vroeger stonden delen land dan ook regelmatig onder water.
Maar sinds het Lateraalkanaal ten noorden van Almelo werd aangelegd, is dat verleden tijd. Volg de fietsknooppunten 85, 82, 81, 58, 60, 59, 56, 55, 53, 52, 02, 54, 59, 65, 12, 84 en terug naar beginpunt 85.
Hoogtepunten op deze route:
- De R.K. kerk van Saasveld: een bijzondere kerk die gebouwd is op de fundamenten van de in de 19e afgebroken roofridderburcht van Saterslo. De omliggende, voormalige kasteeltuin is prachtig en voor de kerk staat een mooi beeld van de patroon van de Saasveldse parochie, de heilige Plechelmus.
- Kanaal Almelo-Nordhorn, een mislukte verbinding met Duitsland uit 1904. Omdat er alleen kleine schepen over konden, werd het kanaal in 1961 gesloten en is weer teruggenomen door de natuur.
Gravenallee: de oude tolpoort en een 3 km lange, rechte laan tussen Huize Almelo en Kanaal Almelo-Nordhorn. - Huize Almelo: ooit stond hier ook een kasteel, maar nu is er een huis en landgoed, sinds de 15e eeuw bezit van de familie van Rechteren. Het landgoed is opengesteld en de boerderijen op het gebied zijn herkenbaar aan de rood/gele luiken.
- Molenven: een mooi ven met de nabijgelegen Saasveldermolen van 1870. Ook is er een schijnvliegveld van de Duitsers uit WOII.
Aantal kilometers: ongeveer 37 km.
Meer info en download van het GPX bestand zie deze pagina van de ANWB.
Tip: Combineer je fietstochten in Nederland met een glamping verblijf of een overnachting in een tiny house!
4. De Geul en Gulproute in Limburg
Eén van de mooiste streken om te fietsen in Nederland is toch wel Limburg. Volg de Geul en Gulp route en ontdek het weelderige, rijke landschap, vol kastelen, watermolens en een prachtige natuur. Deze route gaat dwars door het krijtland, over het Plateau van Margraten en langs de Keutenberg.
Volg de fietsknooppunten 85, 69, 70, 67, 68, 60, 59, 58, 85, 86, 90, 84 en terug naar 85.
Hoogtepunten tijdens deze route:
- Plateau van Margraten: een licht golvende vlakte met graanvelden en grasland. Het is vrij leeg, want alle boerderijen staan langs de rand van de vlakte.
- Grubben: na Sibbe fiets je richting Valkenburg aan de Geul, waar een aantal grubben (droogdalen) ligt. Deze vingen vroeger overtollig hemelwater op en veranderden in tijdelijke rivierbeddingen.
- Keutenberg: berucht door de steile klim in de wielerklassieker De Amstel Goldrace. Prachtig stuk Nederland dat de bijnaam “klein Zwitserland” heeft.
- Klooster Wittem: het klooster stamt uit ong. 1730 en is een bedevaartsoord voor katholieken, er staat ook een kasteel (begin van de bouw rond 1200).
- Gulp: een deel van de route gaat langs de mooie, kronkelende Gulp. Kasteel Neubourg in Gulpen dateert van 1350, maar het huidige bouwwerk is voor het grootste deel uit de 17e eeuw.
Onderweg naar het dorpje Waterop
Totaal aantal kilometers: ongeveer 48 km.
Meer info en download van het GPX bestand zie deze pagina van de ANWB.
Ook op het Eiland IJsselmonde bij Rotterdam kun je leuk fietsen!
5. De Liberation route in Brabant
Brabant heeft een zeer veelzijdig landschap met bijvoorbeeld bos en zandgronden. Tijdens deze route, dwars door dat mooie landschap en in en om Vught, geniet u niet alleen van de natuur, maar komt u ook meer te weten over grote gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog en de bouw van SS-concentratiekamp Kamp Vught, waar tienduizenden Joodse Nederlanders hebben vastgezeten en verder werden gedeporteerd naar vernietigingskampen in het oosten. Een indrukwekkende tocht!
Volg fietsknooppunten 23, 14, 63, 64, 21, 20, 79, 82, 72, 78, 74, 73, 75, 65, 36, 35, 68, 13, 34, 62, 61, 60, 63, 24, 22 en terug naar 23.
Hoogtepunten op deze route:
- Seminarie Beekvliet: tijdens WOII een gijzelaarskamp
- Landgoed Huize Bergen
- Nationaal Monument Kamp Vught
Onderweg naar het dorpje Plein/
Totaal aantal kilometers: ongeveer 30 km.
Ook leuk: fietsen in de Oostenrijkse regio Hoogstiermarken.
Het systeem van landelijke fietsroutes in Nederland
Liever wandelen? Dit zijn de beste wandelroutes van de Benelux.
Voorbereiding voor fietsen in Nederland
Een goede voorbereiding is natuurlijk zeer belangrijk als je een fietstocht in Nederland gaat maken. De route is uitgestippeld, maar waar moet je nog meer op letten:
- Kijk goed naar de staat van je fiets, is alles nog in orde? Kijk naar:
- de verlichting zodat je altijd op elk moment goed zichtbaar bent
- een goed fietsslot + extra kabelslot zodat je fiets niet wordt gestolen
- de ketting + trappers of deze nog soepel werken
- Neem voldoende eten en drinken mee
- Plan pauzes in
- Bepaal je route goed van te voren.
Veel plezier met je fietsavontuur!
Wat je kan combineren met fietsen in Nederland:
– 10x unieke spots om te bezoeken in Nederland
– Zien en doen tijdens een weekendje Maastricht
– 8 leuke steden voor een weekendje weg in Nederland
– 6 leuke strandtenten in Nederland
– Deze 6 botanische tuinen in Nederland wil je zien
– Dit is er allemaal te doen in Den Haag
Ben je een echte fietsfanaat?
Check dan de blogs van Elske over fietsen in Thailand, fietsen in India en fietsen in Maleisië.
Fotocredit header: Kira Laktionov – Unsplash
Onder Redactie TripTalk vind je algemene berichten en berichten met nieuwswaarde die wij leuk vinden om te vermelden of jullie daarover te informeren.