Het is alsof Aladdin elk moment aan kan komen vliegen op zijn tapijt of Ali Baba en zijn veertig rovers zich om de hoek verschuilen. Tijdens een reis naar Oman kun je niet anders dan denken aan de verhalen van Sjeherazade. De goudgele woestijnlandschappen, groene oases en blauwe wadi’s zorgen voor zo’n sprookjesachtig geheel dat je helemaal opgaat in dit land.
Mysterieus. Dat is Oman in één woord. En oké, heet, daar kunnen we ook niet omheen. Vooral in de zomer kan het er net iets warmer worden dan aangenaam is, dus een TripTalk-tip: plan je reis naar dit prachtige land vooral in vooren najaar of in de winter, als het er lekker koel is. Regenen doet het nauwelijks in Oman (behalve in Salalah, in het zuiden, in de zomermaanden), dus paraplu en regenjas kun je thuislaten.
Lees hier wat er allemaal te doen is in Muscat, de hoofdstad van Oman.
Ga mee op reis naar Oman:
Mysterieus mooi
Terug naar het mysterieuze Oman. Het gevoel dat je in een sprookje uit Duizend-en-één-nacht loopt wordt vooral veroorzaakt door het landschap. Het gouden zand van de woestijn wordt afgewisseld door groenblauwe riviertjes met oevers van roodbruine rotsen en groene palmen. De zandkleurige huizen, oude forten en prachtige moskeeën die je onderweg tegenkomt dragen nog eens bij aan dit gevoel. En dat allemaal tegen een strakblauwe lucht. Oman is nog redelijk onontdekt.
Lees hoe het is om te reizen naar Saoedi-Arabië.
Je vindt hier geen massatoerisme en op veel plekken is het heerlijk rustig. De reizigers die er zijn, beginnen hun rondreis meestal in hoofdstad Muscat, om van daaruit langs alle mooie plekken van het land te touren. Neem zeker een dag de tijd om Muscat te ontdekken, want de stad heeft meer dan genoeg te bieden. Wandel naar de Sultan Qaboos Grand Mosque, één van de grootste moskeeën ter wereld, sla je slag op de Muttrahsouk en bewonder het paleis van de sultan, voordat je aan een roadtrip begint.
Ontdek hier de bezienswaardigheden van Oman die op je bucketlist moeten.
Na Muscat is Sur, in het noordoosten van Oman, een logische stop. Stap onderweg eerst nog uit bij Wadi Shab, een stukje natuur waar je mond van zal openvallen. Hier is het prachtig wandelen door de kloof, met aan twee kanten ruige bergen.
Goede schoenen en een extra fles water zijn geen overbodige luxe bij een wandeling (die eigenlijk meer klimmen en klauteren is dan wandelen) door dit gebied. Net als je zwemkleding trouwens, want aan het eind van de wandeling kom je bij een klein meer met heerlijk fris water. De perfecte plek om even op adem te komen na de wandeltocht.
Sur zelf is een levendige havenstad, waar in de scheepswerf nog altijd traditionele dhows worden gebouwd: de houten boten die op veel plekken in het Midden-Oosten worden gebruikt. Een wandelingetje door de haven moet je dus zeker op je programma zetten, net als een uitje naar een van de forten van Sur. Wij tippen Ras al Hadd Castle, vooral vanwege de ligging. Heb je daarna honger? Schuif dan aan in Zaki, een restaurant met houten panelen in Oosterse stijl en kroonluchters aan het plafond. Klinkt chic, maar de prijs van de – voornamelijk Indiase – gerechten valt reuze mee.
Ook leuk om heen te gaan: het bijzondere Qatar. Of wat dacht je van: een reis naar Egypte of een paar dagen in Abu Dhabi?
Overal zand
Op naar de volgende stop: Wahiba Sands. Onderweg wordt het steeds minder groen en zie je steeds minder bergen, totdat je uiteindelijk door de rode en goudgele zandduinen van de Wahiba Sands rijdt. En dit zijn niet zomaar duinen: om de top van sommige zandheuvels te bereiken moet je 200 meter klimmen. Maar dan heb je wel een prachtig uitzicht over de eindeloze hoeveelheid rode heuvels.
Tijd voor het laatste onderdeel van de reis. Nizwa, de tweede stad van Oman, kan niet ontbreken tijdens een kennismaking met het land. Neem voordat je de stad aandoet een pauze in Izki, naar verluidt een van de oudste plaatsen van Oman, en bezoek het ommuurde oude centrum met uitzicht op weer een wadi. Of stop bij het fort van Jabrin, een enorm zandkleurig gebouw met hoge zalen, ronde uitkijktorens en een supermooie, verfijnde architectuur.
Of wat dacht je van deze bezienswaardigheden in Jordanië?
Wil je de natuur in, dan rijd je door naar Jebel Shams, de hoogste berg van Oman. Stop daarna nog even in Al Hamra, een authentiek Omaans dorp voor een inkijkje in het local life. Eenmaal in Nizwa kom je erachter dat ook het fort van deze stad de moeite waard is.
Bezoek ook zeker de wekelijkse markt in het centrum van de stad, waar het elke vrijdag een drukte van belang is, als de geitenverkopers hun werk komen doen. Duik tot slot de souk in, dé plek om souvenirs te scoren, voordat je via Muscat weer terug naar huis reist.
5x ook mooi in Oman
Wil je zeker weten dat je het mooiste van Oman hebt gezien? Sla deze plekken dan ook niet over:
Ibra – Een van de oudste steden van Oman, vooral bekend van de paarden, maar ook vanwege de leuke souk.
Wadi Bani Khalid – Een oase zoals je die in je dromen ziet: midden in de droogte vind je helderblauw water en knalgroene bomen.
Fins – Vooral geliefd bij reizigers vanwege het prachtige witte zandstrand aan een azuurblauwe zee. Voetjes in het zand en genieten maar.
Wadi Tiwi – Groen, groener, groenst. Het beter toegankelijke zusje van Wadi Shab: hier kun je met de auto doorheen. Stop onderweg voor een frisse duik in een van de meertjes.
Bahla – Dit dorp staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Met recht, want heel Bahla is een plaatje. Bezoek vooral het indrukwekkende fort.
Ga hier heen tijdens je reis naar Oman:
Handige websites voor je reis
Dit vind je misschien ook leuk:
- 7x doen tijdens je reis naar Jordanië
- 4x routes door Nieuw-Zeeland om te volgen
- Wat te doen in Oman wanneer het heet is
- 11x handige tips voor het inpakken van je koffer
- Maak een roadtrip langs de Franse Atlantische kust
Klaar voor een reis naar Oman?
Fotocredits header: Unsplash / Arisa S.
Puck was de hoofdredacteur van ons TripTalk Magazine en gaat zelf regelmatig op reis naar bestemmingen en steden voor reportages in TripTalk magazine.