Brede autoweg bij Arc de Triomph in Parijs

Op autovakantie naar Frankrijk of Duitsland? Vergeet niet de milieusticker!

Ga je met de auto op vakantie naar Frankrijk of Duitsland? Vergeet dan niet om een milieusticker op je voorruit te plakken. Ja, echt, in veel steden kun je zonder zo’n sticker een flinke boete riskeren. Maar geen paniek: het is makkelijker dan je denkt, en wij leggen je uit hoe het zit.

Waarom zijn milieustickers eigenlijk nodig?

De milieusticker is in het leven geroepen om de luchtkwaliteit in steden te verbeteren. Vooral in drukke stedelijke gebieden wil men vervuilende voertuigen weren of beperken. Frankrijk en Duitsland hebben daarom milieuzones ingesteld: gebieden waar je alleen mag rijden als je voertuig aan bepaalde milieueisen voldoet en dat toon je aan met een milieusticker.

Maar ook in andere Europese landen kunnen milieustickers verplicht zijn. Lees meer over milieustickers Europa.

Wegen in Andalusie
Foto: Jeroen – Triptalk

Wanneer heb je een milieusticker nodig in Frankrijk?

Welke milieustickers je nodig hebt, hangt af van het vervoermiddel, welke brandstofsoort en datum eerste toelating van het kentekenbewijs. Dus wanneer je je nieuwe auto in ontvangst hebt genomen.

Het vignet voor Frankrijk, de Crit’Air-sticker, heb je nodig zodra je een milieuzone (zone à faibles émissions – ZFE) binnenrijdt. Dat zijn er inmiddels al heel wat, zoals in Parijs, Lyon, Grenoble en Marseille.
Daarnaast zijn er ook tijdelijke zones die bij hoge luchtvervuiling ineens actief kunnen worden. Daarom is het handig als je je route in de gaten houdt.

Lees ook: 4x de mooiste autoroutes door Frankrijk om te volgen.

Personenauto’s

Alle personenauto’s moeten een Crit’Air-sticker hebben als je een milieuzone inrijdt. De categorie van de sticker hangt af van:

  • Brandstofsoort: benzine, diesel, elektrisch of hybride
  • Datum eerste toelating (op kentekenbewijs)

Voorbeelden:

  • Benzineauto van na 1 januari 2011 → meestal Crit’Air 1
  • Benzineauto tussen 2006 en 2010 → Crit’Air 2
  • Dieselauto van na 2011 → Crit’Air 2
  • Dieselauto van vóór 2001 → géén sticker mogelijk (toegang verboden)

Rijd je elektrisch, dan heb je een Crit’Air 0 nodig, dat is de schoonste categorie.

Rijden in het centrum van Parijs

Campers

Campers worden beoordeeld als “lichte bedrijfsvoertuigen” of als personenauto’s, afhankelijk van het gewicht.

Voorbeelden

  • Campers < 3.5 ton: meestal als personenauto behandeld → zie bij personenauto’s
  • Campers >3.5 ton: vallen onder zwaardere voertuigen → Crit’Air 2 t/m 5 of géén sticker

De regels zijn hier soms wat onduidelijk, dus controleer altijd het kenteken en gewicht op de Franse website bij aanvraag.

Lees ook: 25x tips voor een vakantie in Bourgondië.

In welke Franse steden heb zeker een sticker nodig?

We kunnen niet alle steden opnoemen, maar bekende steden waar je een sticker nodig hebt zijn Parijs (binnen de Boulevard Periphérique), Lyon (grote delen van de stad), Grenoble, Marseille (centrum en noordelijke steden), Toulouse en Nice.

In deze bekende Franse steden heb je nog geen milieusticker nodig: Bordeaux (komt er wel aan), Lille, Nantes, Perpignan en Biarritz. Check altijd de laatste stand van zaken want deze informatie kan verouderen.

Wanneer heb je een milieusticker nodig in Duitsland?

Daar geldt de Umweltzone: vaste milieuzones die je vooral vindt in steden als Berlijn, Keulen, Frankfurt en München. Rijd je daar zonder sticker, dan kun je op een boete rekenen van €100. De zones zijn duidelijk aangegeven met borden.

Verkeer in binnenstad van München

Tip: lees de Hamburg guide van Sylvie Meis.

Personenauto’s (Pkw)

Alle personenauto’s die een Duitse milieuzone willen binnenrijden, hebben een Umweltplakette nodig. De categorie (kleur) hangt af van:

  • Brandstof (benzine, diesel, elektrisch)
  • Euronorm (staat op kentekenbewijs of via RDW op te zoeken)

In de praktijk zijn groene milieustickers vereist in de meeste milieuzones in de Duitse steden. De Duitse milieusticker van Reisklaar bestel je makkelijk en snel online.

In welke Duitse steden heb je zeker een sticker nodig?

Dat zijn er nogal wat, in ieder geval in deze grote bekende steden: Berlijn (binnen de S-Bahnring, München (binnen de Mittler Ring), Keulen (binnenstad), Frankfurt am Main (binnenstad), Düsseldorf (binnenstad), Hannover, Leipzig, Mainz, Bonn, Dortmund.

In deze bekende Duitse steden heb je vooralsnog geen milieusticker nodig: Hamburg, Bremen, Kiel en Saarbrücken.

Tip: ontdek de leukste bezienswaardigheden van Keulen.

Wanneer heb je geen milieusticker nodig?

Als je alleen de landen gebruikt op doorreis of op de snelwegen blijft heb je geen milieusticker nodig. En uiteraard zolang je niet in de milieuzones zelf hoeft te zijn.

Hoe lang zijn de stickers geldig in Frankrijk?

In Frankrijk is de Crit’Air-sticker gekoppeld aan het kenteken van je voertuig en geldt deze voor de volledige levensduur van dat voertuig. Je hoeft dus niet elk jaar een nieuwe sticker aan te vragen, zolang je nummerplaat en voertuiggegevens hetzelfde blijven. Verkoop je je auto of wijzig je het kenteken, dan moet je wel een nieuwe sticker aanvragen.

De sticker blijft ook geldig bij meerdere reizen naar Frankrijk en is niet gebonden aan een bepaalde periode of regio. Let er wel op dat de toegang tot bepaalde milieuzones strenger kan worden naarmate de regels in steden veranderen, ook al blijft je sticker geldig.

Straat in Düsseldorf met auto's

Hoe lang zijn de stickers geldig in Duitsland?

De Duitse Umweltplakette is eveneens voertuiggebonden en blijft geldig zolang je voertuig op hetzelfde kenteken blijft geregistreerd. De kleur van de sticker (groen, geel of rood) wordt bepaald door de uitstootklasse van je voertuig en verandert niet meer nadat de sticker is uitgegeven.

Omdat bijna alle milieuzones in Duitsland tegenwoordig alleen nog voertuigen met een groene sticker toelaten, is het vooral belangrijk dat je voertuig voldoet aan de eisen voor die groene sticker. Net als in Frankrijk is de sticker niet gebonden aan een specifieke stad of regio: eenmaal aangebracht mag je er in principe alle Duitse milieuzones mee in, zolang je aan de lokale regels voldoet.

Lees ook: 8 UNESCO-routes door Duitsland.

Waarom zijn de stickers noodzakelijk?

Frankrijk heeft de Crit’Air-sticker in het leven geroepen als onderdeel van een bredere aanpak om de luchtkwaliteit in steden te verbeteren. Vooral in stedelijke gebieden is de luchtvervuiling vaak hoog, mede door het verkeer. Door voertuigen te categoriseren op basis van hun uitstoot en toegang tot milieuzones afhankelijk te maken van die categorie, wil de Franse overheid de uitstoot van fijnstof en stikstofoxiden terugdringen.

Dit beleid stimuleert ook het gebruik van schonere voertuigen, zoals elektrische auto’s, en moet op de lange termijn bijdragen aan gezondere leefomstandigheden voor inwoners en bezoekers.

Typische huizen in stad in Duitsland

In Duitsland zijn de Umweltzonen met bijbehorende milieustickers ontstaan als reactie op aanhoudende luchtvervuiling in stedelijke gebieden. Duitsland werd jarenlang op de vingers getikt door de Europese Unie vanwege het overschrijden van grenswaarden voor luchtkwaliteit, vooral wat betreft stikstofoxiden en fijnstof.

Door voertuigen met een hoge uitstoot uit bepaalde zones te weren, wil Duitsland voldoen aan de Europese normen en tegelijkertijd de volksgezondheid beschermen. De milieusticker maakt het voor handhavers eenvoudig om in één oogopslag te controleren of een voertuig de juiste toegang heeft tot een zone. Het systeem geldt al sinds 2008 en is sindsdien geleidelijk uitgebreid naar tientallen steden.

Heb je de stickers echt nodig als je niet in het centrum van een stad hoeft te zijn?

In Frankrijk

In Franse steden met een vaste milieuzone (ZFE) geldt de verplichting voor een milieusticker voor het hele aangewezen gebied, en dat is vaak méér dan alleen het stadscentrum. Dus ook als je alleen naar een parkeergarage wilt of aan de rand van het centrum blijft, kun je al in een milieuzone terechtkomen.

In Parijs bijvoorbeeld valt vrijwel alles binnen de Boulevard Périphérique onder de milieuzone, inclusief veel parkeergarages. Kom je daar zonder sticker, dan riskeer je een boete, ook al blijf je maar kort. Sommige steden hebben echter wél uitzonderingen of overgangsregelingen, maar daar kun je niet standaard op rekenen.

Centrum Dresden in Duitsland

In Duitsland

In Duitsland geldt hetzelfde principe: als je een milieuzone (Umweltzone) binnenrijdt – ongeacht of je het centrum in gaat of alleen naar een parkeergarage aan de rand – heb je een groene milieusticker nodig. De zones zijn meestal duidelijk aangegeven met verkeersborden.

In veel Duitse steden begint de Umweltzone al bij de invalswegen en beslaat dus niet alleen het oude centrum. Zelfs om te parkeren bij een winkelcentrum of museum aan de rand van de zone, heb je vaak al een sticker nodig. Er zijn wel uitzonderingen voor bijvoorbeeld hotels met parkeervergunningen of speciale ontheffingen, maar dat moet je van tevoren goed uitzoeken.

Als je op pad gaat met de auto, check dus van tevoren of je een milieusticker nodig hebt.

Dit vind je vast ook leuk om te lezen:

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven