TripTalk logo mobiel wit
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Hand met cacaobonen

Partner nieuws

Ontdek de magie van cacao op de Chocoladeroute in Putumayo, Colombia

Ben je nieuwsgierig waar je favoriete lekkernij vandaan komt en hoe de Colombiaanse bevolking profiteert van een eerlijke prijs voor hun cacao? Dan is de Chocoladeroute in Putumayo dé perfecte ervaring voor jou: een unieke beleving die je meeneemt op een reis door de wereld van cacao.

Van cacaoboon tot chocoladereep

La Ruta Del Chocolate SAS ZOMAC BIC is een familiebedrijf opgericht in 2015 door Alexander Caicedo Mermudes en Mary Luz Casamachín Pichicue, een jong echtpaar uit de inheemse Inga-gemeenschap dat zich toelegt op het verbouwen van cacao in Orito, Putumayo (in het Amazonegebied in het zuiden van Colombia).

Alexander Caicedo

In 2016 produceerde de familie de eerste cacao gewassen met financiële steun van een lokale bank. Ze kregen ook steun (in de vorm van bijvoorbeeld zaden) van de sociale plattelandsorganisatie van de cacao (Asoprocao). In aanvulling op eigen financiering, verwierf La Ruta del Chocolate startkapitaal om de capaciteit van de fabriek uit te breiden en wist zich wettelijk te registreren. Alexander en Mary Luz besloten om van hun boerderij een agribusiness te maken door onder andere agrotoerisme te promoten en producten te maken die zijn afgeleid van cacao.

Chocoladeroute in Colombia

Het bedrijf nam deel aan het Rutas PDET-programma, gefinancierd door een vredesfonds van de EU. Dit programma draagt bij aan het herstellen van de zwaarst getroffen gebieden van het land door geweld, armoede, en illegale economieën (eind 2016 werd een vredesakkoord getekend dat een einde maakte aan 52 jaar oorlog, het oudste burgerconflict in Zuid-Amerika). La Ruta de Chocolate kon haar capaciteiten verbeteren op het gebied van strategie, financiële analyse en duurzaamheid, operationele zaken en handelsmogelijkheden.

Lees meer over een reis naar Colombia.

Begin 2020 werd de boerderij van Ruta del Chocolate geopend voor het publiek om het proces van het maken van chocolade te laten zien, vanaf de oogst tot het proeven van de warme chocolademelk. 

De Chocoladeroute: een beleving 

La Ruta de Chocolate biedt een reis die begint met een wandeling door de cacaoplantage. Je ziet hoe de bomen worden verzorgd, hoe de bonen met de hand worden geplukt en hoe ze vervolgens worden gedroogd en gefermenteerd. Alexander vertelt je alles over de verschillende cacao variëteiten en de unieke omstandigheden in Putumayo die zorgen voor een uitzonderlijk rijke smaak.

Mirador Chocoladeroute

Vervolgens ga je naar de cacao verwerkingsfabriek. Hier zie je met eigen ogen hoe de bonen worden geroosterd, gemalen en verwerkt tot pure chocolade. Je mag natuurlijk ook proeven! De Chocoladeroute produceert 100% biologische chocolade van de hoogste kwaliteit, die tegen een eerlijke prijs verkocht wordt. Inmiddels maakt het bedrijf 12 verschillende producten, waaronder chocoladerepen, zoetwaren en derivaten van cacaoslijm, cacao als nectar, slushies en jam. Hiermee probeert het jonge ondernemende stel een plek te bemachtigen op de lokale toeristische markt. 

De Chocoladeroute is meer dan alleen een rondleiding over chocolade. Het is een beleving die je dichterbij de Colombiaanse cultuur en natuur brengt. Je ontdek de prachtige omgeving van Putumayo tijdens een begeleide wandeling door de vallei, langs cacaovelden en andere natuurlijke bezienswaardigheden. Het is een zintuiglijke en educatieve ervaring die je dichter bij de Colombiaanse cultuur en natuur brengt. Je leert alles over het verbouwen, oogsten en verwerken van de bonen.

Chocoladereep

De gepassioneerde Alexander Caicedo vertelt je verder over het belang van duurzame landbouw, de kracht van eerlijke handel en de enorme impact die de cacaosector heeft op de lokale gemeenschap. Tot slot, leer je over heerlijke cacao gerechten en desserts, van traditionele Colombiaanse recepten tot moderne creaties. 

Bijdragen aan lokale impact

De Chocoladeroute is een agrotoeristische onderneming die zichzelf heeft weten te positioneren als een trekpleister, voor gezonde gezins recreatie, maar ook voor experimenten, onderzoek en om te laten zien of het mogelijk is om met cacao te werken, vanuit verschillende invalshoeken.

Mucilago

“De Chocoladeroute is iets geweldigs omdat we veerkracht tonen in een departement dat voorheen metname afhankelijk was van illegale gewassen”, aldus voormalig Manuel Eduardo Ocoró burgemeester van de gemeente Orito, die deze onderneming kent en ondersteunt. Een onderneming als La Ruta de Chocolate creëert banen, draagt bij aan verbeterde leefomstandigheden van cacaoboeren families en biedt jonge mensen een goed alternatief.

Lees ook: een vakantie naar het Caribische eiland Dominica.

Waarom kiezen voor de Chocoladeroute?

  • Duik diep in de wereld van cacao en leer alles over het verbouwen, oogsten en verwerken van de bonen.
  • Proef heerlijke 100% biologische chocolade van lokale cacaobonen.
  • Ontdek de schoonheid van Putumayo en ervaar de kracht van eerlijke handel.
  • Ondersteun de lokale gemeenschap en draag bij aan een duurzame toekomst voor de regio.

De Chocoladeroute is een onvergetelijke ervaring voor iedereen die van chocolade houdt en meer wil weten over de oorsprong van dit geliefde product. Kortom, laat je betoveren door de magie van cacao in Putumayo!

Mirador bij de Chocoladeroute in Colombia

Wat kun je verwachten?

Je kunt een dagtocht van zo’n 4 uur maken voor $90.000 COP / 20 euro per persoon (prijzen kunnen wijzigen). Hiervoor krijg je: Rondleiding over het cacao pad, uitleg over het proces van planten tot oogst, toegang tot het uitkijkpunt over alle gewassen, toegang tot de cacao transformatie met begeleiding, bereiding van een product, kopje heerlijke chocolade en lunch.

Meer informatie:

Facebook: https://m.facebook.com/groups/960919654439578/posts/1759552284576307/

Email: larutadelchocolateorito@gmail.com

Cultivo de cacao

Truvalu: Investeren met impact in de agrifoodsector

De Chocoladeroute wordt georganiseerd door het Colombiaanse bedrijf Ruta de Chocolate. Dit bedrijf kreeg een investering van Truvalu, een Nederlandse impact investeerder die investeert in lokale MKB-bedrijven in de agrifoodsector in opkomende markten, zoals Colombia. Truvalu Colombia investeert kapitaal en samen met haar strategische partner Trulab biedt het expertise aan bedrijven die een ​​positieve impact hebben op de lokale economie, het milieu en de samenleving.

Chocoladereep van Orikao

Door te investeren in lokale MKB-bedrijven, draagt Truvalu bij aan:banencreatie en het behoud van banen, verbetering van inkomsten voor MKB bedrijven en hun toeleveranciers in hun waardeketens (bijv. cacaoboeren).eerlijke lonen en goede arbeidsvoorwaarden voor de werknemers in deze bedrijven, met veel aandacht voor de positie van jongeren en gelijke kansen voor mannen en vrouwen duurzame landbouwpraktijken en bescherming van het milieu.

Misschien is een reis naar Suriname ook iets voor jou? Of maak een reis naar Cuba.

Wil je meer weten over Truvalu, bezoek dan de website (https://truvalu-group.com/) of stuur Truvalu een bericht (info@Truvalu-group.com). Graag komt het team in contact met organisaties en bedrijven die kansrijke MKB-ondernemers in Kenia, Colombia en Bangladesh een mooie toekomst gunnen! Zeker vanwege de enorme impact die ondersteuning van ondernemers in deze landen heeft op de lokale economie. Wat is er mooier dan bij te dragen aan sociale, milieu en financiële impact.

Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je misschien ook leuk:

Dit artikel is een ingezonden bericht van een partner en valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.

Scroll naar boven