TripTalk logo mobiel wit
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Holland America Line

Holland America Line brengt duurzame vis aan boord

De Holland America Line: die naam heeft nog steeds een magische klank. HAL is uitgegroeid tot een cruisemaatschappij van wereldklasse die zich op allerlei vlakken weet te onderscheiden van andere rederijen. Niet alleen qua bestemmingen, maar ook qua comfort, service én kwaliteit van het eten. Zo is de vis verser dan vers en ook nog eens duurzaam en lokaal gevangen.

Een cruise bij Holland America Line (HAL) is een totaalbeleving, legt Nico Bleichrodt (vice president international sales and marketing) uit. ‘Eén keer je koffer uitpakken, iedere dag een andere bestemming,’ zo vat hij het gemak samen van een cruise. ‘Je kan, naast andere bestemmingen in de wereld, ook gewoon uit Nederland vertrekken, dus je hebt geen vliegtuig nodig. En aan boord word je perfect verzorgd door onze servicestaf, ook in onze restaurants. Entertainment speelt hier natuurlijk een belangrijke rol in. De prijs-kwaliteitverhouding van een cruise is enorm gunstig.’ 

Holland America Line

Nico zit al veertig jaar in het vak. Hij werkte lang bij Club Med en stapte ruim vijftien jaar geleden over naar Holland America Line. ‘HAL is een pionier in cruises en bestaat al meer dan 150 jaar. De merkenlijn had voor mij iets mysterieus, want cruises zijn in Nederland nog steeds aan het doorbreken. Maar toen ik mij ben gaan verdiepen in de baan dacht ik: ja, dat ben ik, die functie is op mijn lijf geschreven. Ik stond voor een mooie taak om HAL internationaal weer op de kaart te zetten, beginnend in Nederland.’ 

Verantwoord en lekker eten

Een van de dingen waar HAL in excelleert is het eten, zegt Nico: ‘Bij al onze cruises is het eten inbegrepen, met uitzondering van de specialiteitenrestaurants die we aan boord van alle schepen hebben. We hebben nu het sustainable fish programma, waarbij overal waar wij aanmeren verse vis van het seizoen aan boord wordt gebracht. Wij proberen daarin echt een unieke positie in te nemen, met wereldwijd tachtig verschillende soorten vis – in Europa heb je immers andere vissoorten dan in bijvoorbeeld Alaska.’

Tonfilets bij de Holland America Line

‘In Nederland is onze leverancier Schmidt Zeevis uit Rotterdam, die vanochtend ook weer verse vis van het seizoen aan boord heeft geleverd. We hebben net nog kunnen genieten van verse zeetong, ook nog eens excellent bereid. De filets zijn gebakken in roomboter en geserveerd met groenten van het seizoen.’

Restaurant in de Holland America Line

Een grote rol bij het sustainable fish programma van HAL speelt de Japanse chef Masaharu Morimoto, eigenaar en chef van 19 Morimoto restaurants die verspreid zijn over de hele wereld. Chef Morimoto werkt uitsluitend met vers gevangen duurzame vis en dat draagt hij dan ook uit, ook aan boord van alle schepen van HAL. Vandaar dat hij bij HAL benoemd is tot ambassadeur van de verse vis. HAL is de eerste cruisemaatschappij ter wereld die internationale visserijcertificeringen ontvangt van zowel MSC (Marine Stewardship Council) als ASC (Aquaculture Stewardship Council). 

Eten bij de Holland America Line

De aandacht voor goed en verantwoord eten met lokale vis van het seizoen en seizoensgroenten, sluit aan bij de kwaliteitsnorm die doorschemert in alles wat je aan boord tegenkomt, zoals uitstekende bedden, prachtig linnengoed en mooie kunstwerken. Maar HAL onderscheidt zich ook door de keuze van de routes.

Kunst bij HAL

‘We komen vaak op plekken waar anderen niet komen,’ aldus Nico. ‘We hebben 7-daagse en 14-daagse cruises vanuit Nederland naar Noord-Europa en de Canarische Eilanden, maar we proberen ons ook te onderscheiden in langere routes. Twee jaar geleden hebben wij de Legendary Voyages in het leven geroepen, dat zijn langere cruises van tussen de 26 en 56 dagen naar bestemmingen waar bijna geen andere rederijen komen. Er is voor ieder wat wils. We hebben ons instapmodel met de korte cruises, maar we hebben ook wereldcruises van 125 dagen.’

Mooie bedden bij HAL

Een ander punt waarin HAL uniek is, is dat de schepen langer blijven liggen in de havens, zodat de gasten meer tijd hebben om een bestemming te ontdekken. ‘En als je daarna weer aan boord komt, dat horen we eigenlijk van al onze gasten, kom je als het ware weer thuis,’ zegt Nico. ‘Dat komt niet in de laatste plaats door de service van onze staf. Ik vind dat zelf een heel belangrijk aspect, omdat het persoonlijke contact ervoor zorgt dat je met een heerlijk gevoel van boord gaat.’

badkamer is de suite van Holland America Line

Nederlands erfgoed

Het gesprek met Nico vindt plaats aan boord van de ms Rotterdam 7, een cruiseschip dat meer dan 2500 gasten kan herbergen. Het is de zevende incarnatie van het vlaggenschip van de Holland-Amerika Lijn dat op 15 oktober in 1872 voor het eerst de Rotterdamse haven uitvoer om emigranten naar New York te brengen. En hoewel het schip de hele wereld over vaart, blijft Rotterdam de thuishaven.

Eten bij HAL

‘Ik denk dat we weer een beetje de Nederlandse tradities terug gaan brengen,’ zegt Nico. ‘Als rederij zijn we hier immers in 1873 opgericht, de Nederlandse vlag wappert nog steeds achter op het dek. We hebben een Dutch Day op alle vaarten, met ’s avonds een orange party. De menukaart is dan volledig Nederlands en het is de bedoeling om in oranje kleren te verschijnen. The Grand Dutch Café – waar je Bossche bollen, bitterballen en poffertjes kunt eten – is de meest bezochte plek op het schip. We hebben veel Amerikanen aan boord en die vinden dat fantastisch. Nederlanders vinden het ook fijn. Het is met name om de Nederlandse identiteit weer terug te brengen op de schepen – het is tenslotte onze basis, onze heritage.’ 

Broodjes bij de Holland America Line

Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je misschien ook leuk:

Wil jij mee met de Holland America Line?

Interview en beeld: Nelleke Launspach, header: (c) Unsplash – Tom Donders

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven