Vliegangst of niet, iedereen denkt weleens bij het instappen van een vliegtuig na over de risico’s. Is turbulentie gevaarlijk en op welke stoel kun je het beste zitten? Een gezagvoerder van British Airways maakt duidelijk hoe het nu echt zit met de veiligheid van vliegen. Dit zijn 7 vragen én antwoorden over veilig vliegen en waarom het eten in een vliegtuig minder smaakt.
Naast de vragen over of vliegen veilig is vertellen we je ook waarom het eten in het vliegtuig wat minder smaakvol is. En is turbulentie gevaarlijk? Deze vraag wordt beantwoord door een stewardess.
Is vliegen veilig? Vragen en antwoorden
1. Wat gebeurt er als iemand de emergency-exit deuren opent in de lucht?
“Dit is technisch gezien niet mogelijk. De uitgangen van moderne vliegtuigen worden in vaktermen ‘plug doors’ genoemd. Dat betekent dat de deuren met een plugmechanisme (een soort badstop) zijn vergrendeld. De deuren zijn groter dan het gat van de deur waardoor het niet mogelijk is om de deur naar buiten te openen.
De druk in de cabine tijdens een vlucht is vergelijkbaar met een luchtdruk van 2 tot 3 ton, dit maakt het weer onmogelijk om de deur naar binnen te openen.”
2. Wat is de veiligste stoel aan boord?
Alle stoelen zijn tot het uiterste getest op veiligheid. Zolang het een stoel in een commercieel vliegtuig is, is het een veilige stoel. Er is geen onderling verschil tussen vliegtuigstoelen op commerciële vluchten.
Zo reis je alleen met handbagage en lees onze tips over travelhacks!
3. Wat is riskanter: opstijgen of landen?
“Zowel de take-off als de landing zijn lastige manoeuvres waarop piloten in state of-the-art simulators worden getraind. Er is een aantal luchthavens in de wereld die zelfs nog extra training en behendigheid van piloten vergen. Bijvoorbeeld de luchthaven van Funchal op Madeira, Portugal, slechts twintig piloten van British Airways zijn bevoegd om hierop te vliegen.”
Zin in vakantie? Check de mooiste stranden van Tenerife, deze stranden aan de Algarve of deze leuke stranden op Curaçao.
4. Hoe groot is de kans dat mijn vliegtuig ten onder gaat?
“Nog altijd is vliegen de veiligste manier van reizen en is de kans dat er iets gebeurt terwijl je in de auto zit onderweg naar het vliegveld vele malen groter. De statistieken van IATA (International Air Transport Association) laten zien dat het aantal luchtvaartongelukken wereldwijd een fractie zijn van het aantal miljoenen vluchten per jaar.
Hoe groot de kans is dat je nu net jouw vlucht neerstort kun je berekenen met de ‘Am I Going Down’ app (alleen voor iPhone). Het geeft in de meeste gevallen een getal van één op de zoveel mljoen en bevestigt daarmee nogmaals dat vliegen heel veilig is.
5. Hoe vaak worden piloten opnieuw getraind?
“De beroepsgroep waar piloten onder vallen is zonder twijfel een van de meest gereguleerde. Piloten moeten elke zes maanden een test doorstaan in een simulator en krijgen twee volle dagen training in die periode. Ze worden ook jaarlijks getoetst tijdens een echte vlucht. Piloten worden ook getraind voor verschillende vliegtuigen. Het kan tot wel drie maanden duren voordat een piloot volledig getraind is voor een nieuw type vliegtuig.”
Wie vliegt het vliegtuig uiteindelijk, de piloot of de co-piloot? Michelle, een Nederlandse piloot legt je dat in onderstaande video uit:
6. Voor je eigen gezondheid aan boord, hoe vaak moet je je benen strekken?
“Regelmatig. Door regelmatig op te staan en even de benen te strekken wordt de bloedsomloop gestimuleerd. Zo elimineer je eventuele gezondheidsrisico’s en kom je een stuk fitter aan op je bestemming. Er zijn geen officiële richtlijnen anders dan ‘regelmatig’ maar zeker bij vluchten langer dan drie uur is het raadzaam om niet aan stuk door te blijven zitten.”
Lees ook: 11x handige tips om je koffer in te pakken en hoe je kan slapen in een vliegtuig.
7. Is turbulentie gevaarlijk?
“Turbulentie is misschien onprettig maar zeker niet gevaarlijk. Wel is het slim om de instructies van het cabinepersoneel tijdens turbulentie op te volgen om de kans op valpartijen of geklungel en geknoei met eten en drinken te voorkomen. Piloten waarschuwen passagiers vooraf wanneer er turbulentie tijdens de vlucht wordt verwacht.
Is turbulentie gevaarlijk, uitgelegd door een stewardess
Een van onze favoriete personen om te volgen is Kelly Camfferman. Niet alleen door haar gezellige en vrolijke plaatjes op Instagram, ook door haar verhalen als stewardess. Ze is begonnen met het maken van video’s over haar leven als stewardess. Kelly krijgt regelmatig vragen over haar werk en beantwoordt ze op YouTube. Een van de meest gestelde vragen gaat zoals verwacht over turbulentie.
Wat is het en vooral: is turbulentie gevaarlijk? In de volgende video behandelt ze de onderwerpen:
- Wat is turbulentie?
- Hoe ontstaat het?
- Hoe werkt een vliegtuigvleugel?
- Is turbulentie gevaarlijk?
- Wat kan je doen om veilig en rustig te blijven tijdens turbulentie?
Heb je last van vliegangst? Dan hebben ook wij nog een aantal reistips tegen vliegangst.
Dit is waarom eten in het vliegtuig minder smaakt
Het is geen verrassing meer als je maaltijd in het vliegtuig nergens naar smaakt. Maar hoe komt het dat vliegtuig eten niet lekker smaakt? Wat zorgt ervoor dat je de helft van het eten liever laat staan?
Wel of niet je paspoort afgeven op je bestemming?
Er zijn veel redenen waarom vliegtuig eten niet lekker smaakt
Oftewel, je smaakpapillen worden als het ware dof op het moment dat je de lucht in gaat. Natuurlijk helpt het ook niet dat luchtvaartmaatschappijen zich moeten houden aan strikte voorwaarden. Maaltijden moeten in het vliegtuig kunnen worden opgewarmd, waardoor een echte verse maaltijd eigenlijk niet mogelijk is.
Ook moet er rekening worden gehouden met de diversiteit aan afkomsten en leeftijden, dus geen bijzondere smaken. Om de maaltijden toch enigszins smaakvol te maken worden er vaak zware sausen op basis van kaas of boter gebruikt. Hier zit veel zout en sodium in, én dus veel calorieën en verzadigd vet.
Er zijn een aantal factoren die ervoor zorgen dat het eten in de lucht niet zo lekker smaakt. Op de meeste hebben we geen invloed:
- Hoe hoger in de lucht, hoe droger de lucht. Als de vochtigheidsgraad in de lucht daalt, ruik je minder. En als je minder ruikt, smaakt je eten minder lekker.
- Ook de combinatie droge lucht en lage druk heeft effect op onze smaak. Je smaakvermogen daalt door deze combinatie met 30 procent.
- De droge lucht in de cabine zorgt er daarnaast voor dat je eten zo snel afkoelt, dat het net lijkt of het al een tijdje buiten de koelkast ligt.
- Veel achtergrondgeluiden zorgen ervoor dat je eten minder goed smaakt. En laten je medepassagiers en de draaiende motor nou net veel lawaai maken…
Echt gezond is een vliegtuigmaaltijd dus niet. What to do? Neem iets lekkers mee van thuis. Let uiteraard wel op dat het geen vloeistof bevat.
Hier vind je onze tips om goedkope vliegtickets te zoeken.
Aanbiedingen naar verre stranden op de Nederlandse Antillen
[content-egg module=TradetrackerProducts]
Handige websites voor je reis
Dit vind je vast ook leuk om te lezen:
- Bang om de lucht in te gaan? Dit zijn tips tegen vliegangst
- 7x tips om te kunnen slapen in een vliegtuig
- De smaak van Zuid-Afrika: gerechten om te proeven
- Op vakantie naar Mallorca
- Wat te doen in Málaga
- Tips voor een citytrip naar New York
- Vakantie naar de Canarische Eilanden
Fotocredit header: Orna Wachman – Pixabay
Onder Redactie TripTalk vind je algemene berichten en berichten met nieuwswaarde die wij leuk vinden om te vermelden of jullie daarover te informeren.