Heb je een eigen bedrijf en ben je regelmatig op zakenreis? Zorg er dan voor dat je tijdens zo’n tripje goed verzekerd bent. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar uit ervaringen weten we dat veel ondernemers niet goed verzekerd zijn tijdens een zakenreis. Als jou in het buitenland iets overkomt en je bent niet of slecht verzekerd tijdens een zakenreis, kan dit je behoorlijk veel geld kosten. Reden genoeg om de juiste verzekeringen af te sluiten. Weet je niet hoe jij je moet verzekeren? Met de onderstaande drie verzekeringen ben je in het buitenland voorbereid op alles.
1. Aansprakelijkheidsverzekering
Je houdt er misschien geen rekening mee, maar tijdens een zakenreis kun je schade aanrichten aan (spullen van) anderen. Wanneer dit daadwerkelijk gebeurt, word je waarschijnlijk aansprakelijk gesteld. Ben je ondernemer en particulier verzekerd voor aansprakelijkheid? Dan denk je misschien dat de schade die je tijdens een zakenreis veroorzaakt vergoed wordt.
Helaas is dit niet het geval, want een particuliere aansprakelijkheidsverzekering dekt geen zakelijke aansprakelijkheid. Gelukkig kun jij je zakelijk verzekeren voor aansprakelijkheid, bijvoorbeeld door een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor een eenmanszaak af te sluiten. Je bent hiermee verzekerd voor schade die je tijdens je werk aanricht.
Kom erachter welke reisverzekering bij jou past.
Schade door beroepsfouten valt overigens niet binnen de standaarddekking van deze verzekering. Gelukkig kun je dit wel meeverzekeren, want veel verzekeraars bieden je de mogelijkheid om een aansprakelijkheidsverzekering zakelijk uit te breiden met beroepsaansprakelijkheid. Veroorzaak je tijdens een zakenreis schade door een beroepsfout of verkeerd advies? Dan ben je hier ook voor verzekerd.
Je kunt een beroepsaansprakelijkheidsverzekering overigens niet los afsluiten, want dit is een aanvullende verzekering op een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. Je betaalt overigens wel een hogere premie als je beroepsaansprakelijkheid meeverzekert. Hoeveel je precies gaat betalen hangt af van de verzekeraar waarbij jij je verzekert voor aansprakelijkheid.
2. Reisverzekering
Wil je een reis of vakantie verzekeren? Dan denk je waarschijnlijk al snel aan een reisverzekering. Je kunt je doorlopend verzekeren, maar het is ook mogelijk om een kortlopende reisverzekering af te sluiten. Als je voor de laatste optie kiest, verzeker je slechts één reis. Met een doorlopende reisverzekering ben je het hele jaar door verzekerd. Niet alleen vakanties vallen binnen de dekking, maar ook weekendjes weg.
Wanneer je een particuliere reisverzekering hebt, denk je misschien dat je ook tijdens een zakenreis verzekerd bent. Helaas is dit meestal niet het geval. Gelukkig kun je bij veel verzekeraars een aanvullende verzekering afsluiten bij een doorlopende reisverzekering. Wanneer je deze module toevoegt, zijn dezelfde zaken gedekt als tijdens een vakantie of weekendje weg. Reden genoeg om nog niet op zakenreis te gaan voordat je uitgezocht hebt of je hiervoor verzekerd bent of niet.
Deze soorten reisverzekeringen zijn er.
3. Annuleringsverzekering
Als je een zakenreis geboekt hebt, kan er plotseling iets tussendoor komen waardoor de reis niet door kan gaan. Zo kan er iets binnen jouw bedrijf gebeuren waardoor je niet weg kunt. Je moet de reis in dat geval noodgedwongen afblazen. Omdat zo’n reis vaak behoorlijk wat geld kost, wil je het geld misschien terugvorderen. Dit is alleen mogelijk als je een annuleringsverzekering hebt.
Met zo’n verzekering is het overigens geen uitgemaakte zaak dat je alle kosten van een zakenreis terugkrijgt. Je moet namelijk wel aan de voorwaarden van een annuleringsverzekering voldoen. Als dit niet het geval is, kun je alsnog fluiten naar de kosten die je voor een zakenreis gemaakt hebt.
Lees hier meer over een zorgverzekering tijdens de vakantie.
Handige websites voor je reis
Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:
- 28x mooie stranden voor een ultieme strandvakantie!
- Heb je voor een skivakantie een reisverzekering nodig?
- Je visum voor Australië heb je zo geregeld
Fotocredits header: (c) Unsplash – Marten Bjork