Van huis uit is hij hoogleraar psychologie, maar Ap Dijksterhuis (50) heeft als grootste hobby reizen. Hij combineerde werk en hobby en schreef het boek ‘Wie (niet) reist is gek’, over de psychologie van het reizen. Later dit jaar komt ook zijn eerste echte reisboek, een verslag van een reis door Azië, uit.
Wie niet reist is gek, ben jij het daarmee eens of niet?
Je schrijft over reizen, maar wat heb je er zelf mee?
“Het is mijn grootste hobby. Ik denk dat ik elk jaar wel een kwart van de tijd op reis ben. En ik heb erover geschreven natuurlijk. Eerst ‘Wie (niet) reist is gek’, waarvoor ik keek naar de psychologie achter reizen, maar nu komt er ook een klassiek reisboek van me uit. Op de middelbare school las ik zelf graag dat soort boeken. Toen dacht ik al: dit zou ik later zelf willen schrijven.”
De fascinatie met reizen zat er dus al vroeg in?
“Jazeker. Ik had al heel vroeg een enorme nieuwsgierigheid naar andere plekken. Toen ik heel klein was, kreeg ik van mijn moeder een atlas. Ik kon nog niet eens lezen, maar ze legde me uit dat er landen te zien waren, met bergen. Dat vond ik meteen hopeloos fascinerend.”
Als u het over reizen heeft, noemt u ‘wegwee’. Wat is dat?
“Het tegenovergestelde van heimwee: het gevoel dat je weg wilt, op reis. Het kan, net als heimwee, een vrij dwingend gevoel zijn, in plaats van een mild verlangen. Dat is bij mij zeker het geval. Als ik een tijdje niet weg ben geweest, word ik onrustig. Ik heb wel eens in een opwelling van wegwee een ticket naar Baku in Azerbeidzjan gekocht. De vertrekdatum lag nog een eindje in de toekomst, maar alleen al het boeken van een ticket hielp tegen de wegwee.”
Wat vindt u de opvallendste conclusie uit ‘Wie (niet) reist is gek’?
“Dat als je veel reist, je voor je gevoel langer leeft. Mensen houden de tijd psychologisch bij. Dat doen onze hersens niet met minuten of uren, maar met de hoeveelheid prikkels die ze verwerken. Hoe meer je verwekt en hoe meer je doet, hoe langer je leven lijkt te duren. Een dag thuis voelt gewoon als een dag, maar een dag in Delhi lijkt een week te duren. Dat merk je ook als je voor het eerst ergens naartoe reist: de heenweg lijkt langer te duren dan de terugweg, omdat je meer prikkels verwerkt.”
Zijn reizigers een bepaald type mensen?
“Ik heb veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen reizen en geluk. We weten dat mensen die veel op reis zijn gelukkiger zijn. Je hebt voorpret, maakt de reis en kijkt er achteraf vaak nog op terug. Dat heeft een positief effect op je levensgeluk. Mensen die wat nerveus en bangig zijn aangelegd, worden minder gelukkig van reizen dan mensen die meer open-minded en extravert zijn. Maar dat betekent niet dat ze noodzakelijkerwijs op elk gebied meer open zijn. In het noorden van Tibet kun je bijvoorbeeld best mensen tegenkomen die daar een fietsvakantie hebben, een avontuurlijke reis. Terwijl ze dan toch elke dag drie keer noedels met kip uit een pakje eten, omdat ze het lokale eten niet lekker vinden. Heel tegenstrijdig is dat.”
Bang om te vliegen? Lees hier tips tegen vliegangst.
Welke reiservaring is u echt bijgebleven?
“Afgelopen zomer reisde ik drie maanden door Azië, waarvan een week in Noord-Korea. Dat is het meest aparte land waar ik ooit ben geweest. Er hangt zo’n gekke sfeer, je hebt altijd gidsen bij, mag niks alleen doen en je voelt dat iedereen elkaar in de gaten houdt. We reisden met een groep westerse toeristen, waarmee een enorme saamhorigheid ontstond, mede doordat we ’s avonds het hotel niet uit mochten.Tegelijkertijd waren onze gidsen ontzettend leuke mensen, met veel humor.”
Is wie niet reist gek?
“Vanuit mijn perspectief wel: er is zo’n prachtige wereld, die kun je helemaal verkennen. De wereld niet ontdekken, niet reizen, dat is voor mij net zoiets als een fles wijn openmaken, maar hem niet drinken. Maar ik ben natuurlijk bevooroordeeld. Reizen moet wel bij je persoonlijkheid passen. Als je er zenuwachtig van wordt, of bang, dan kun je beter lekker thuis blijven. Ik heb in mijn boek zes goede redenen beschreven om op reis te gaan, maar je kunt vast ook een boek schrijven over zes redenen om het niet te doen. Maar ik ben uiteraard niet de persoon die dat moet schrijven.”
Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:
- De Beroepsreiziger: racebloed stroomt door Formule 1-pitreporter Stéphane Kox
- Interview Willem Dieleman: al pannenkoeken bakkend de wereld over
- Op reis met… Viktor Brand
- Op reis met… Marieke de Vries
- Op reis met… Babette van Veen
En, ben jij gek?
Onder Redactie TripTalk vind je algemene berichten en berichten met nieuwswaarde die wij leuk vinden om te vermelden of jullie daarover te informeren.