Vanuit de ruimte heeft hij de hele wereld gezien. Ook hier op aarde wil astronaut André Kuipers alle mooie en bijzondere plekken bezoeken en ervaren. Als het aan hem ligt, zou iedereen dat doen. Benieuwd naar waar André Kuipers op reis is geweest of nog graag naartoe wilt gaan? Je leest het hier.
Ga mee op reis met André Kuipers
Wat voor reiziger ben je?
“Er moet actie zijn. Ik hou van klimmen, parachutespringen en duiken. Ik ben geen fan van de hitte. Alhoewel: de hitte in de jungle vind ik wel oké. Dan weet ik van tevoren dat ik kletsnat word. Maar ik hou niet zo van bakken op het strand. Ik ben dol op landschappen, alle soorten landschappen: ijsvlaktes, woestijnen en bergen. Ik wil voelen dat ik op deze planeet ben.”
Heb je een lijst met plekken waar je nog naartoe wilt?
“Ik heb eigenlijk een tweede leven nodig, er zijn namelijk zoveel plekken die ik nog zou willen zien. Ik wil graag naar Petra in Jordanië, naar de Dogon in Mali, de Taj Mahal in Agra en Angkor Wat, een oud tempelcomplex in Cambodja. Ook zou ik graag de Mayacultuur bewonderen en nog eens teruggaan naar Machu Picchu in Peru. Er staat nog een heleboel op het programma.”
“Een grote wens is duiken met walvishaaien en snorkelen in het kwallenmeer in Palau. Volgend jaar gaan we vlotvaren in Zweden met de twee jongste kinderen. Dat heb ik ooit met mijn oudste dochters gedaan, het is heel relaxt. Je zakt in vier of vijf dagen op een vlot rustig de rivier af, ’s avonds leg je aan en maak je wat eten. Je ziet vissen zwemmen en bevers voorbijkomen. Ik geniet daarvan.”
Maar je hebt inmiddels ook veel bestemmingen van je lijst afgevinkt?
“Ja, IJsland bijvoorbeeld. Dat stond al op mijn lijstje sinds ik twaalf was, nadat een leraar super enthousiast over dat land vertelde. We zijn er vorig jaar geweest en het was een fascinerende reis. Net als die naar Costa Rica, waar ik de jungle in wilde. Ook dat is gelukt. Verder heb ik Caïro bezocht, maar ik zou nog wel eens de Nijl willen afzakken naar Luxor en Aswan.”
“Heel bijzonder was ook mijn reis naar Libië. Midden in de Sahara, vlakbij de grens met Tsjaad, waren we getuige van een zonsverduistering. We zijn daar afgedaald in een eenzame, zwarte vulkaankrater, het was alsof je op de maan stond. Het was een schitterende reis. Helaas kun je er niet meer naartoe, er wordt daar namelijk flink gevochten.”
“Ik denk dat het belangrijk is dat mensen veel reizen en andere culturen zien. Dan krijg je door dat de wereld anders in elkaar zit, dat mensen anders leven en denken. Ik vind het jammer als mensen zeggen dat je niet meer op vakantie moet gaan, omdat het slecht is voor het milieu.”
Heb jij geen last van vliegschaamte?
“Nee.”
Dat is opvallend voor een ambassadeur van het WNF.
“Ik heb liever dat vliegtuigen schoner worden. Ik geloof in nieuwe technieken, vooruitgang en dingen schoner en efficiënter maken. Daar wordt hard aan gewerkt. Vliegtuigen worden steeds schoner en stiller. Vroeger had niemand het over elektrische auto’s, groene stroom, zonnepanelen of bioproducten”.
“Kijk eens waar we nu zijn. Het behoud van biodiversiteit is heel belangrijk. En eco-toerisme zorgt ervoor dat er bijvoorbeeld nog berggorilla’s zijn, anders was hun gebied allang opgeofferd aan plantages. We moeten zorgen dat we de ecosystemen intact houden en dat alles in evenwicht komt op onze planeet. Ik denk dat dat kan.”
Even iets anders. Hoe bereid jij je voor op een reis?
“Voor ik op reis ga, bestel ik allerlei boeken en duik ik in de geschiedenis van het land. Als ik ergens naartoe ga, vind ik het leuk om van alles en nog wat op te zoeken. Om in de sfeer te komen, neem ik muziek van zo’n land mee. Ik verdiep me in de historie, maar ik zoek ook uit wat er gegeten en gedronken wordt. Ik wil alles van een land weten en ondergaan. Dat vind ik leuk.”
Waar ging je als kind op vakantie naartoe?
“Wij gingen nergens heen. We hadden het niet zo breed en we hadden geen auto. De vakanties waren in een campinghuisje aan het Kinselmeer, net boven Amsterdam. Daar gingen we dan heen op de fiets. Je kon daar met andere kinderen lekker spelen en zwemmen. We klommen op de dijk, gingen met een kano door het riet en bonden een plank achter een motorbootje, dat soort dingen. Ik vond het een fantastische tijd.”
Dat kun je als BN’er nu niet meer doen met je kinderen.
“Ik weet nog heel goed dat ik met mijn oudste dochters op vakantie was in Frankrijk. Ze gingen paardrijden vanuit een donkere stal ergens in de Ardèche. Ik had een petje op en een baard van vier dagen. Dan is het best gek dat iemand uit de duisternis roept: ‘Hé, jij bent toch André Kuipers?’ Op de meest onverwachte plekken word ik herkend. In het Terracotta Museum in Xian, bijvoorbeeld, een motel in Florida en een restaurantje in Tibet.”
Waar zoeken jullie de bestemmingen nu op uit?
“Als we bijvoorbeeld gaan skiën, dan gaan we niet zo snel meer naar Oostenrijk, omdat daar over het algemeen veel landgenoten zijn. De afgelopen jaren kozen we de Dolomieten in Italië. Daar is het prachtig. We zoeken vooral plekken waar je sowieso niet zoveel mensen tegenkomt.”
Een van de vragen die ik altijd steel gaat over de meest bijzondere reis. Ik denk dat ik bij jou het antwoord wel weet…
“Mijn ruimtevlucht was natuurlijk heel bijzonder, maar het was zakelijk en geen vakantiereisje. Het is gewoon werk met onderhoud, reparaties, ruimteschepen besturen, met robotarmen werken en experimenten uitvoeren. Je hebt maar heel weinig tijd om te beseffen waar je bent. Mensen vragen ook wel eens of het reizen nog wel leuk is nadat je in de ruimte bent geweest. Het is juist leuk! Het gaf mij veel inspiratie om te gaan reizen.”
Lees hier ook over het reisleven van Karin Bloemen en Viktor Brand.
“Tijdens mijn eerste ruimtereis vloog ik over de Bahama’s met al die prachtige turquoise wateren. Op dat moment wist ik: daar wil ik duiken! We hebben er met dolfijnen gedoken en haaien gezien, dat was prachtig. Na de Bahama’s is Australië vanuit de ruimte het mooist om te zien. Je ziet daar prachtige geologische structuren en bizarre zoutmeren in de rode outback.”
“Ik wil graag nog eens midden in Australië op zo’n zoutvlakte staan. Misschien is dat lastiger te realiseren dan in de ruimte te komen. Ik hoop zoveel mogelijk van deze planeet te zien en aan mijn kinderen te kunnen meegeven.”
Dit artikel is verschenen in de achtste editie van TripTalk Magazine. Word jaarabonnee.
Dit interview is tot stand gekomen in samenwerking met Cilly Dartel en exclusief voor TripTalk Magazine.
Fotocredits header: (c) Unsplash / Josh Reid
TripTalk is een puur Nederlands reismagazine en schrijft voornamelijk over bereikbare bestemmingen. Wij willen je meenemen naar bereikbare en betaalbare bestemmingen! Onze vaste reporters geven inspirerende en persoonlijke tips. Neem een abonnement!