Staat Ibiza bekend staat als een luidruchtige party-eiland, zo wil Formentera zich liever onderscheiden als vakantiebestemming voor rustzoekers. Langs de 69 km lange kustlijn geen hoogbouw en discotheken, slechtsazuurblauw water en witte strandzanden.
Het eiland biedt een verrassend rijk aanbod aan landschappen en veel activiteiten voor jongeren en volwassenen. Ook op culinair gebied komen de smaakpapillen van toeristen aan hun trekken. Benieuwd naar welk eten op Formentera je niet mag overslaan?
Probeer al dit eten op Formentera:
Denk aan versnaperingen en lekkernijen die lokaal geproduceerd worden, waaronder honing, wijn, vijgen, kaas, ‘bescuit’ – gedroogd brood, peix sec (gedroogde vis), vloeibaar zout en kruidenlikeur waaronder ‘frigola’ (tijm). Tot de traditionele recepten behoren ensalada payesa (boerensalade met stokvis), frit de polp (gebakken octopus) en sofrit pagès (een stoofpot van vleessoorten met aardappelen en saffraan).
Peix sec
Het drogen van vis is een zeer oude traditie op het eiland, sinds mensenheugenis passen de vissers van Formentera deze techniek toe. Zij varen uit met hun ‘llauts’ – een traditionele visserboot – en na de visvangst wordt deze urenlang in pekel of zout gelegd en opgehangen om in de wind en zon te drogen.
Zoek je naar hotels op Formentera? Wij hebben tips!
Op Formentera zie je vaak vis hangen aan de takken van een zevenboom (sabina) die op overal op Formentera groeien. In onder meer het vissersdorpje Es Caló de Sant Agustí en Torrent de S’Alga kun je deze traditie leuk fotograferen. Souvenir tip: peix sec is ook in glazen potten met olijfolie te koop.
TIP: combineer Formentera met een paar dagen in het hotel OKU Ibiza of hotel Six Senses Ibiza.
Wijn
Formentera heeft twee wijngaarden: Cap de Barbaria en Bodega Terramoll Op weg naar de Faro de la Mola vuurtoren passeer je wijngaard Terramoll waar familie Arantxa Moll met veel toewijding aan het maken van zes bijzondere wijnen. Op maandagen, dinsdagen, donderdagen vrijdagen tussen mei en september worden er rondleidingen inclusief proeverijen georganiseerd Formentera is een eiland met een hele eigen signatuur, dit proef je ook terug in de wijnen. Veel zon, weinig regen en een zilte bries geeft de druif een minder zoete smaak dan de meeste Spaanse wijnen.
Lees meer over een reis naar Formentera.
Honing
Een van de bekendste merken is Es Morer dat zowel tijm als rozemarijnhoning maakt en in vele winkels op het eiland te koop is.
Vloeibaar zout – het witte goud
Voordat het toerisme de belangrijkste bedrijfstak op Formentera werd, was die plek ingenomen door zoutwinning. Het Ses Salines natuurgebied met zoutmeren staat op het Unesco Werelderfgoedlijst. Posidonia zout heeft het voordeel dat het een zeer laag natriumgehalte heeft. Het vloeibare zout Lico Puro de Sal de ses Salines is overal op het eiland in supermarkten en markten te koop in flessen met een spraydop. Nadere info hier.
Flaó toetje
Een van de populairste en meest traditionele gerechten op het eiland is ensalada payesa – een boerensalade met als belangrijkste ingrediënten verschillende soorten gedroogde vis, rode en groene paprika, tomaten en droog brood. Andere geliefde gerechten zijn Calamares a la bruta (inktvis), frit de bestiar (lamskoteletten) en Calamars a la bruta (inktvis). Een favoriet nagerecht is Flaó, een cheesecake van verse kaas en munt en greixonera, een zoet broodje in de vorm van een slakkenhuis. Recepten staan in de Gastronomie folder.
Zin in meer Spanje? We hebben genoeg andere leuke artikelen!
Slow food
Het verkeersbureau heeft een kaart van het eiland gemaakt met daarop aangegeven waar lokale producten zoals fruit, vlees, vis, olijfolie, wijn en groenten gekocht kunnen worden.
Gastronomisch weekend 2021
Ieder jaar worden op Formentera het eerste weekend van mei en oktober gastronomische weekend georganiseerd waar deelnemende restaurants menu’s samenstellen voor 20, 25 en 30 euro, waarbij uitsluitend lokale producten gebruikt worden. De weekenden vonden dit jaar vanwege Covid-19 niet plaats maar zullen naar verwachting wel weer in 2021 plaatsvinden.
Ontdek hier meer over de Gastronomie van Formentera.
Handige websites voor je reis
Dit vind je vast ook leuk om te lezen:
- La Graciosa, het paradijselijke buureilandje van Lanzarote
- De gastronomie van Normandië
- Een rood maanlandschap: foto’s van de Atacama woestijn in Chili
- Waarom je nú naar Sicilië zou moeten gaan
- Weekendje weg in Nederland: dit zijn leuke steden!
Wat zou jij willen eten op Formentera?
Fotocredits header: (c) Shutterstock
Onder Redactie TripTalk vind je algemene berichten en berichten met nieuwswaarde die wij leuk vinden om te vermelden of jullie daarover te informeren.