Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Een van de bezienswaardigheden op Lanzarote: Jameos del Agua

18x de leukste bezienswaardigheden op Lanzarote

Hoewel Lanzarote een van de kleinere eilanden is van de Canarische Eilanden, heeft het een aantal bekende bezienswaardigheden. Je kunt qua tijd ook vrij makkelijk meerdere bezienswaardigheden op 1 dag inplannen, de onderlinge afstanden zijn niet groot en dat maakt het combineren van de bezienswaardigheden op Lanzarote makkelijk! Dit zijn de leukste bezienswaardigheden op Lanzarote.

Belangrijk om vooraf te weten is dat de meeste bezienswaardigheden op Lanzarote één van deze 2 gemeenschappelijke factoren hebben:

  • Vulkanisch landschap: ook Lanzarote is van vulkanische oorsprong en dat zie je heel goed terug in het Timanfaya Nationaal Park waar de intense hitte niet eens zo diep onder de grond zit
  • De invloed van César Manrique: een geboren en getogen kunstenaar op Lanzarote die van grote invloed is geweest op de ontwikkeling van het eiland in het algemeen en meerdere bezienswaardigheden
Vulkanisch landschap op Lanzarote
Een van de vulkanen in Timanfaya Nationaal Park
De kunstenaar César Manrique
César Manrique

Liever naar een ander Canarisch Eiland? Lees dan meer over een vakantie naar de Canarische Eilanden.

De populairste bezienswaardigheden op Lanzarote

Onderstaande 6 bezienswaardigheden zijn de meeste bekende bezienswaardigheden op Lanzarote. Het kan hier dan ook druk worden in vakantieperioden en op bepaalde tijdstippen. Houd er rekening mee tijdens het plannen van je vakantiedagen op Lanzarote.

1. Timanfaya Nationaal Park

Vulkanen in Nationaal Park Timanfaya op Lanzarote

Het Nationaal Park Timanfaya is de belangrijkste bezienswaardigheid van Lanzarote. Hier liggen de Montañas de Fuego, oftewel de ‘vuurbergen, de vulkanen dus. Het park ligt aan de westkant van het eiland en het is een groot park van vulkanen en gestolde lavavelden, een bizar en apart landschap. Hier vonden de meeste erupties plaats van de vulkanen die Lanzarote het zo kenmerkende landschap hebben gegeven.

Vulkanen in Timanfaya National Park

Deze erupties vonden plaats tussen 1730 en 1736. Een aantal dorpen werd vernietigd door deze uitbarstingen. De lavastroom bedreigde ook het dorpje Tinajo. De dorpelingen plaatsten echter tijdens een processie een kruis om de heilige maagd Maria te vragen de lavastroom te stoppen. Wonderbaarlijk genoeg stopte de lavastroom voor dat kruis.

Entree van de bezienswaardigheid op Lanzarote, het Timanfaya Nationaal Park

Belangrijk om te weten is dat je het park niet op eigen gelegenheid mag en kan bezoeken. Je rijdt per bus een vaste route door het park, deze rit duurt ongeveer 3 kwartier. Tijdens de busrit wordt er in diverse talen verteld over het ontstaan van dit landschap. Je kunt met een huurauto het park inrijden tot aan het restaurant El Diablo dat overigens ontworpen is door César Manrique. Bij dit restaurant staat een bus klaar en daar kun je je melden met het ticket wat je bij de entree van het park krijgt. Als de bus vol is ga je het park in.

Tip: ga aan de rechterkant zitten in de bus, dan heb je namelijk het beste uitzicht.

Landschap in Timanfaya

Zodra de bus weer terug is bij het verzamelpunt bij restaurant El Diablo, krijg je nog 3 demonstraties te zien die aantonen dat er nog steeds een intense hitte onder de grond in Timanfaya zit. Zo gooit men water in een stalen buis dat binnen enkele seconden als stoom uit de buis geperst wordt. Takken die binnen no time vlam vatten en ze graven een kuiltje om steentjes uit te graven die vrij heet zijn, die leggen ze op je hand. In het restaurant is een ‘oven’, daar wordt de kip gebraden door middel van de hitte uit de grond.

Stoom uit de grond in Timanfaya
Brandende takken in Timanfaya

Het is misschien wat toeristisch allemaal, maar besef je dat je bij dè belangrijkste bezienswaardigheid op Lanzarote staat en deze gebeurtenissen hier van grote invloed zijn geweest op het eiland. Het loont overigens absoluut de moeite om met een georganiseerde excursie mee te gaan. Waarom zal je je afvragen?

Hierom:

  • De excursiebussen hebben een eigen gids aan boord, die kan je meer vertellen dan de standaard informatie die je ontvangt in de bus van het park zelf
  • De excursiebussen mogen zelf het park inrijden
  • En een hele belangrijke: de excursiebussen hebben voorrang op de individuele bezoekers. Aangezien het vrij druk kan worden in het park krijg je als individuele bezoeker te maken met wachttijden. Die heb je als je met een excursie mee gaat dan weer niet.
Braden van kio in Timanfaya boven de hete lucht uit de grond

Praktische tips voor het bezoeken van Timanfaya:

  • Je mag het park zelf dus niet in, je kan wel met de huurauto tot aan het restaurant El Diablo rijden. Het verdere bezoek gaat per bus. Je kunt overigens wel nog wandelingen door het park reserveren met een gids, maar dit dien je ruim van tevoren te doen. Deze wandelingen zijn kosteloos en dien je te reserveren via deze website of boek een gelijkwaardige wandeltour
  • Als je op eigen gelegenheid gaat, ga dan in de ochtend en zorg ervoor dat je iets voor 09:00 uur bij de entree staat. De middag kun je echt beter overslaan, tenzij je in de file wilt staan …
  • Het is dus aan te raden om met een georganiseerde excursie het park te bezoeken
  • Het park is elke dag geopend van 09:00 tot 17:00 uur, het laatste tijdstip om het park binnen te rijden is 15:45 uur. De entree is € 12 per persoon
  • Er is een restaurant, een souvenirshop en er zijn toiletten.

Lees ook: 15x bezienswaardigheden op Tenerife en 18x de leukste bezienswaardigheden op Gran Canaria.

2. Centro de Visitantes Timanfaya

Bezoekerscentrum in NP Timanfaya waar je meer te weten komt over vulkanische activiteiten
Binnen in het bezoekerscentrum

Centro de visitantes, oftewel het bezoekerscentrum, is een plek waar je veel kunt lezen, zien en te weten te komen over vulkaanuitbarstingen, het ontstaan van lava en magma en de invloed van dit alles op de flora en fauna van Lanzarote. Het geeft je veel achtergrondinformatie. Er wordt een kleine documentaire getoond in een filmzaal en er is een kleine simulatie van een vulkaanuitbarsting, deze duurt ongeveer 5 minuten en is wel grappig om mee te maken.

Simulatie van een vulkaanuitbarsting in bezoekerscentrum op Lanzarote
Simulatie van een vulkaanuitbarsting

Dit bezoekerscentrum wordt niet druk bezocht, het is vooral informatief. Buiten kun je nog een klein stukje het lavaveld inlopen en daar mooie foto’s maken. Het entree is gratis en het centrum is elke dag geopend (behalve op zondag) van 09:00 tot 16:30 uur.

3. Jameos del Agua

Restaurant in Jameos del Agua op Lanzarote
Restaurant in Jameos del Agua

Dit was het eerste cultureel project van César Manrique bedoeld voor de cultuur en het toerisme op Lanzarote. Geheel in de stijl van César Manrique zoals hij het graag zag: verweven in de natuur en de directe natuurlijke omgeving. Als je daar aan komt rijden zie je in eerste instantie weinig. Ook begrijpelijk, want het gehele complex ligt in een oude lavatunnel. Het complex bevat in feite 4 delen. Je komt binnen in het restaurant wat het al een mooie indruk geeft.

Het ondergronds meertje in Jameos del Agua
Het ondergronds meertje
Een van de bezienswaardigheden Lanzarote: de albino krabbetjes
De albino krabbetjes

Jameos del Agua is vooral bekend om de zeldzame soort krabbetjes die leven in het ondergronds meertje. Dit zijn albino krabbetjes. Zij zijn blind en heel klein. Er zijn maar enkele plekken op de wereld waar deze krabbetjes leven. Om deze reden is het dat ook absoluut verboden om munten in het meertje te gooien. Je moet goed kijken, maar je kunt de krabbetjes aan de randen van het meertje zeker zien.

De laguna in Jameos del Agua
De lagune

Vervolgens kom je uit bij de lagune. Hier zie je dan de invloed van César Manrique; de hoofdkleur wit, de rondingen van het zwembad en dat alles zo veel mogelijk verweven in de natuur. De palmbomen rondom het zwembad maken het helemaal af.

Ondergronds theater in Jameos del Agua op Lanzarote
Het ondergrondse theater

Achter de lagune ligt het ondergrondse theater. Hier worden af en toe voorstellingen gegeven. Jameos del Agua is elke dag geopend van 10:00 tot 18:00 uur. Je kunt hier tot 17:15 naar binnen. De toegang bedraagt € 10 p.p. Op de vrijdagen kun je ook naar ‘Jameos Nights’, dan geniet je van een diner in het restaurant en is alles sfeervol verlicht.

Lees ook: vakantie naar Nerja en wat je kan doen in Granada.

4. Cueva de los Verdes

Ook een van de belangrijke bezienswaardigheden Lanzarote: Cueva de los Verdes

Ook een van de belangrijkste bezienswaardigheden op Lanzarote: Cuevas de los Verdes. Deze ligt aan de andere kant van Jameos del Agua en is dezelfde lavatunnel als waar Jameos del Agua in is gebouwd. De Cueva de los Verdes is 7 kilometer lang en hier is een pad uitgezet, waar je onder begeleiding van een gids door heen wandelt. Deze tour, die in een groep plaats vindt, duurt ongeveer 45 minuten. Onderweg vertelt de gids het een en ander over het ontstaan van de tunnel.

Binnen in Cueva de los Verdes in Lanzarote
Ondergronds theater in Cueva de los Verdes op Lanzarote

Aan het einde van de tour vindt nog een klein experiment plaats. Dit is leuk om te zien. Nu ga ik niet vertellen wat het exact is, anders is de verrassing er vanaf, maar het is een optische illusie 🙂 Onderweg maak je ook nog een korte stop in het ondergrondse theater. Ook hier worden voorstellingen gegeven. Gezien de ondergrondse ligging heeft het theater een bijzondere akoestiek.

Je gaat dus in groepen (van ongeveer 40 personen) door de grot, je kunt en mag niet zelf de grot in. Houd er rekening mee dat bij sommige stukken je gebogen verder moet lopen aangezien de doorloop wat nauw wordt door de beperkte ruimte. Qua wandelen is het verder goed te doen binnen in de grot. Er is een constante temperatuur van ongeveer 21 graden. De verlichting her en der in de grot maken het spectaculair.

De diverse lampen in Cueva de los Verdes maken de tour spectaculair

Aan het begin daal je af via de trappen en aan het einde loop je weer omhoog. Onderweg zijn er ook nog wat trappetjes. Je ziet uiteraard ook veel gestold lava in de grot en je krijgt dan ook een goede indruk hoe de vulkaanuitbarstingen op Lanzarote geweest moeten zijn.

Cuevas de los Verdes is elke dag geopend van 10:00 tot 17:00 uur, de laatste mogelijkheid om naar binnen te gaan is om 16:00 uur. De toegang is € 10 p.p.

Meer leuke landschappen zien? Ga wandelen op Gran Canaria.

5. Charco Verde bij El Golfo

Charco Verde op Lanzarote
Het groene meertje bij El Golfo

Charco Verde is een klein groen meertje wat ligt in de krater van een vulkaan bij het plaatsje El Golfo, aan de westkust van het eiland. Het staat ook bekend onder de naam Lago Verde (groen meer) en Charco de los Clicos. De groene kleur komt door algen op de bodem van het meer en dat in contrast met het zwarte lavazand. Als je in het dorpje aankomt, parkeer dan gelijk links op het parkeerterrein en loop links naar boven naar het uitzichtpunt om dit meertje te kunnen zien.

Charco Verde met het zwarte lavastrand aan zee

Boven bij het uitzichtpunt staan bordjes dat je niet naar beneden mag lopen en via het strand onderaan kom je er ook niet, dan zou je flink over wat rotsen moeten klimmen en onderweg wat zeewater moeten slikken 🙂 Door de directe ligging aan zee is het een mooi natuurverschijnsel om te zien en de contrasten aan kleuren maken het een stukje spectaculair landschap.

Een straatje in het plaatsje El Golfo
Straatje in El Golfo
Het plaatsje El Golfo op Lanzarote
Het plaatsje El Golfo

Ga naar Charco Verde aan het einde van de dag. Dan staat de zon meer achter je en kun je dus betere foto’s maken door een gunstige lichtinval. Ook gaat meestal de wind wat liggen aan het einde van de dag waardoor de wind minder invloed heeft op het water in Charco Verde en dat maakt het wateroppervlak wat ‘gladder’. Het is gewoon een openbare plek, dus er gelden geen toegangsprijzen of openingstijden. Het dorpje El Golfo is leuk om door heen te lopen. Het is een klein plaatsje met een chille vibe.

22x de mooiste en leukste stranden op Lanzarote.

Tip: ga na je bezoek daar lekker eten in één van de restaurants, waarvan er een aantal aan zee liggen, of ga voor een uitgebreide lunch en ga daarna naar het uitzichtpunt om die mooie foto’s van Charco Verde te maken!

6. Mirador del Rio

Het uitzicht bij Mirador del Rio met uitzicht op La Graciosa
Zicht op het eilandje La Graciosa

Mirador del Río is een uitzichtpunt waar je een fantastisch uitzicht hebt op het eilandje La Graciosa. Mirador del Río is ook weer ontworpen door César Manrique, dat zie je vooral terug in het restaurantgedeelte. Meer dan een mooi uitzicht heeft Mirador del Río eigenlijk niet te bieden. Het kan hier ook vrij druk worden, maar als je een tafeltje kan bemachtigen om wat te eten kun je wel wat langer van dat mooie uitzicht genieten.

Uitzicht buiten bij Mirador del Rio
Buiten bij El Mirador
Uitzicht van binnen bij Mirador del Rio
Binnen in het restaurant

Het uitzichtpunt ligt op zo’n 475 meter hoogte. Je kunt naar buiten lopen zodat je echt kunt genieten van het uitzicht vanuit meerdere kanten. Het is aan te bevelen om hier aan het einde van de middag naar toe te gaan, dan is het minder druk. Het is dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00 uur, de toegang is € 5 p.p. Ik ben om half 5 naar binnen gegaan en dat was prima. Het was voldoende tijd om even rond te lopen en wat foto’s te maken, want verder is er eigenlijk niet veel te doen. Het gaat hier om het uitzicht.

Lees ook: vakantie naar Costa Adeje op Tenerife en wat je kan doen in Málaga. Ga dan ook zeker de Caminito del Rey lopen!

TIP: Je kunt bij de kassa van bovenstaande bezienswaardigheden 1 voordelig ticket kopen waarmee je meerdere bezienswaardigheden kunt bezoeken. Je kunt een ticket kopen voor 3 bezienswaardigheden op Lanzarote voor € 23,50 p.p.of voor 4 bezienswaardigheden. Deze kost € 29 p.p. Je kunt kiezen uit Montañas de Fuego (NP Timanfaya), Jameos del Agua, Cueva de los Verdes, Mirador del Río en Jardin de Cactus. Dit ticket is 14 dagen geldig.

Bezienswaardigheden op Lanzarote van César Manrique

Zithoek huis Cesar Manrique in Tahiche Lanzarote
Zitarea in zijn huis in Tahiche

Meerdere bezienswaardigheden op Lanzarote komen van de hand van de César Manrique. Deze kunstschilder, beeldhouwer, architect en bouwadviseur werd geboren op Lanzarote in 1919 en overleed in september 1992. Hij is van grote invloed geweest op de ontwikkeling van Lanzarote. Hij hield van het eiland en wilde voorkomen dat de natuur en cultuur te veel beschadigd zouden worden door het massatoerisme. En hij heeft dit ook weten te voorkomen.

Zo zie je in Lanzarote veel laagbouw want er mocht in principe niet hoger gebouwd worden dan 4 verdiepingen. Daar zijn wel enkele uitzonderingen op.

Pleintje met witte gebouwen op Lanzarote
Veel witte gebouwen op Lanzarote

Daarnaast moesten alle huizen en gebouwen zo veel mogelijk wit van kleur zijn en voorzien van blauwe, groene of bruine kozijnen en deuren. Zijn stijl van ontwerpen hield in dat het zo veel mogelijk in harmonie diende te zijn met de omringende natuur en omgeving. Zijn invloed wordt dan ook tot op de dag van vandaag gekoesterd, ook in meerdere bezienswaardigheden op Lanzarote.

7. Fundación César Manrique

Zithoek in het huis van Cesar Manrqiue in Tahiche
Een van de zithoeken in het huis van César Manrique

De ‘Fundación César Manrique’ is gevestigd in het huis van César in Tahiche waar hij vele jaren heeft gewoond. Een groot deel daarvan ligt deels onder de grond, in de lava. In dit huis zie je veel van zijn invloeden terugkomen: de kleur wit en ontwerpen verweven in de natuurlijke omgeving.

Zwembad area in het huis van Cesar Manrique op Lanzarote
Zwembad met fontein
Gang in het huis Tahiche
Een kleine tunnel
Expostie over het leven van Cesar Manrique in Tahiche

Verder is er een expositie van veel voorwerpen, kunstobjecten en foto’s van César Manrique die in de loop van de tijd door hem gemaakt of verzameld zijn. Het geeft een goede en mooie indruk over het leven van deze kunstenaar en de kracht van zijn invloed op de ontwikkeling van het eiland Lanzarote. Dit huis kun je elke dag bezichtigen van 10:00 tot 18:00 (laatste mogelijkheid om naar binnen te gaan is 17:00 uur). De toegangsprijs is € 10.

8. Casa Museo de César Manrique

Huis van Cesar Manrique in Haria
De woonkamer van zijn huis in Haría

Dit huis van César Manrique ligt in het dorpje Haría, in een hogere gelegen vallei in het noordoosten van Lanzarote. Hier trok César Manrique zich in de laatste jaren van zijn leven terug om zich vooral meer te richten op het schilderen. César kocht het stuk grond waarop een ruïne van een huis stond en bouwde dit om tot het huidige huis.

Lampen in het huis in Haria
Zwembad in het Haria huis op Lanzarote
Slaapkamer in het Haria huis van Cesar Manrique
De gastslaapkamer

Het huis was overigens nog niet af. César kwam onverwacht te overlijden door een verkeersongeluk op 73-jarige leeftijd. Zo wilde hij met name nog projecten realiseren in de tuin achter het huis, maar zover is het dus helaas niet meer gekomen. Het huis zie je ook daadwerkelijk zoals César er in zijn laatste jaren woonde.

Het atelier van Cesar bij zijn huis in Haría
Het atelier van César bij zijn huis in Haría

Dit huis van César kun je elke dag bezoeken van 10:30 tot 18:00 uur (laatste mogelijkheid om naar binnen te gaan is om 17:30 uur). Toegang is € 10 p.p.

Tip: als je binnen bent in het huis, bekijk dan eerst alle vertrekken voordat je achterin naar de tuin loopt. Eenmaal buiten mag je namelijk niet meer terug naar binnen. Dus neem de tijd om alles te zien binnen in het huis.

Lees ook: de mooiste stranden van de Canarische Eilanden.

9. Lagomar Museum en Casa Omar Sharif

Bezienswaardigheden Lanzarote: het Lagomar museum
De lagune in Lagomar

Casa Omar Sharif

Het Lagomar museum staat ook bekend als ‘Casa Omar Sharif‘, dat huis ligt in het Lagomar museum. Ook dit is weer een werk ontworpen door César Manrique. Het is deels gebouwd in een lavagrot, zoals ook het huis. Je kunt hier rondwandelen over diverse paden, deels verwerkt in de grot. Het is een unieke locatie die ook regelmatig wordt gebruikt voor fotoshoots.

De watertunnel in Lagomar op Lanzarote
De watertunnel
De cocktailbar in het Lagomar museum op Lanzarote
De cocktailbar in de grot

Zo zijn er een aantal ‘verscholen’ zithoeken en zelfs een cocktailbar gelegen in een grot. Deze is geopend elke donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 18:00 tot 00:00 uur. Er is ook een restaurant welke geopend is van dinsdag t/m zondag vanaf 18:00 uur tot 00:00 uur. Overdag is er een bar met een fijn terras waar je lekker een drankje kunt drinken.

De slaapkamer in Casa Omar Sharif

Casa Omar Sharif ligt in Lagomar en is bedacht en ontworpen door César Manrique in opdracht van een Engelse projectontwikkelaar. De Egyptische acteur Omar Sharif was op Lanzarote voor de productie van een film en werd verliefd op het huis wat hij uiteindelijk kocht. Omar Sharif was ook een vrij bekende speler in de wereldwijde brigdescene. De Engelse projectontwikkelaar daagde Omar Sharif uit een voor bridgegame.

Bridge met Omar Sharif op Lanzarote
Foto in Lagomar ©Lagomar

Gedurende deze bridge verloor Omar Sharif het huis weer. Want, wat hij niet wist was dat de Engelse projectontwikkelaar destijds Europees kampioen bridgen was! Omar Sharif was dus maar 2 dagen eigenaar van het huis. Nadien is hij vertrokken van het eiland en nooit meer terugkomen. Vanaf dit moment staat het huis bekend als Casa Omar Sharif.

Zithoek in Casa Omar Sharif, bezienswaardigheden op Lanzarote
Zithoek in Casa Omar Sharif
Badkamer in Casa Omar Sharif Lanzarote
De badkamer

Zeker een aanrader om dit huis en museum te bezoeken! En geniet na je bezoek van een drankje op het terras daar. Voor bezoek van het museum en het huis kun je dagelijks terecht van 10:00 tot 18:00 uur. De toegangsprijs is € 8. Na 18:00 uur kun je er ook in voor het restaurant en de cocktailbar, maar dan kun je niet het huis bezoeken.

Lees ook: tips voor je vakantie naar Fuerteventura, het buureiland van Lanzarote.

10. Jardin de Cactus

De cactustuin Jardin de Cactus op Lanzarote

Jardin de Cactus is ook ontworpen door César Manrique. Hier vind je een bonte verzameling van allerlei cactussoorten uit alle windstreken van de wereld. Van kleine cactussen zoals wij die ook kennen tot complete cactusbomen waarvan ik niet wist dat die bestonden! Aan de rand van tuin boven op een muur staat een typisch windmolentje waar je in kan lopen.

Kleurrijke cactussoort in Jardin de Cactus op Lanzaorte
Cactusboom in Jardin de Cactus, bezienswaardigheden Lanzarote

De cactustuin is leuk om doorheen te lopen. Er is ook een bar met terras waar je kleine maaltijden kunt eten of een drankje kan doen. Het is niet groot, je hoeft er niet langer dan een uurtje voor uit te trekken, tenzij je nog op het terras gaat zitten. Jardin de Cactus is elke dag geopend van 10:00 tot 17:00 uur en de entree is € 6,50 p.p.

Dit wil je weten over een vakantie naar Tenerife en over een vakantie naar Gran Canaria.

Vulkanen op Lanzarote

Een van de bezienswaardigheden op Lanzarote zijn natuurlijk de vulkanen. In het Nationaal Park Timanfaya kun je helaas geen vulkanen beklimmen, maar er zijn vulkanen die je wel kan en mag beklimmen. En dat is zeker een aanrader, want er staan je fantastische uitzichten te wachten!

11. El Cuervo vulkaan

De El Cuervo vulkaan op Lanzarote

In 1730 begonnen de vulkaanuitbarstingen op Lanzarote en deze vulkaan was een van de eerste die lava begon te spuwen. Deze vulkaan mag je niet beklimmen, maar je kunt er wel omheen lopen en, heel mooi, je mag de krater inlopen! Langs de route staan meerdere informatieborden die je informeren over vulkaanuitbarstingen.

Informatiebord bij de El Cuervo vulkaan
Informatiebord bij de vulkaan
De krater van de El Cuervo vulkaan, een van de bezienswaardigheden op Lanzarote
De krater waar je in mag lopen

Bij de vulkaan is een parkeerterrein. De wandeling kun je in 1,5 uur doen. Loop eerst linksom, dan zie je al veel van het lavalandschap en op het einde van de wandeling loop je dan de krater in. De wandeling is makkelijk te doen, het is allemaal redelijk vlak, behalve als je de krater in gaat loop je een klein stukje omhoog. Het is wel aan te raden om goede schoenen aan te trekken.

12. Vulkaan Montaña Negra

Tegenover de El Cuervo vulkaan ligt de vulkaan Montaña Negra. Als je een mooie foto van de El Cuervo vulkaan van boven wilt maken (zie mijn foto van die vulkaan hierboven) kun je naar de top van deze vulkaan lopen. Deze heeft een hoogte van 518 meter, maar zoveel hoogtemeters klim je niet omdat je al hoger staat dan de zeespiegel.

Montana Negra vulkaan beklimmen op Lanzarote
Het pad naar de top van de vulkaan
Jeroen boven op Montana Negra
Ikzelf boven op de Montaña Negra

Als je deze vulkaan wilt beklimmen zie je, als je ervoor staat, een pad direct omhoog lopen. Die zou ik niet nemen, deze is stijl en er ligt veel los zand en grind, kortom je hebt weinig grip. Loop iets naar links en pak dan het pad wat je hierboven op de foto ziet. Op een gegeven moment zie je een splitsing, ga dan linksaf en blijf dan dit pad volgen tot helemaal aan de top. Ik raad je aan goede schoenen aan te trekken die vooral grip hebben. Zeker geen slippers!

Ik was in een half uurtje boven. Naar beneden gaat sneller 😉 Neem water mee, want als je boven bent is een slok koud water erg lekker!

Lanzarote zou je ook prima kunnen combineren met een stedentrip Barcelona of stedentrip Madrid.

13. Vulkaan Caldera Blanca

De krater van de Caldera Blanca op Lanzarote
De krater van de Caldera Blanca

Dit vond ik een geweldige hike en beklimming, want eenmaal boven op de top heb je een fantastisch uitzicht op de gigantische krater zoals je op de foto ziet en deels ook op het Nationaal Park Timanfaya. Ik las verschillende berichten op Google over deze route en hoe je het beste kon gaan lopen. Echt duidelijk werd het mij niet, maar hierbij mijn tips.

Ten eerste, parkeer je auto hier. Het laatste stukje (ongeveer 500 meter) rij je over een onverharde weg. Ten tweede, trek absoluut goede wandelschoenen aan want grip is voor deze hike wel belangrijk. Ga zeker niet op slippers of sandalen, dat is simpelweg niet te doen en je haalt zeker je voeten open.

Het pad naar de Caldera Blanca
Het pad naar de vulkaan

Het pad loopt eerst naar de kleinere vulkaan, de Montaña Caldereta, die ervoor ligt. Ik stond na een half uurtje aan de voet van deze kleinere vulkaan. Loop er rechts omheen en dan even verderop kun je links in de krater kijken van deze kleinere vulkaan. Je mag er echter niet in. Loop verder, je wandelt nu door een lavaveld. Langs dit eerste deel van de route staan ook weer informatieborden.

Splitsing Caldera Blanca
De splitsing waar je nu een keuze moet maken: linksom of rechtsom naar de top van deze vulkaan

Je leest dat je de Caldera Blanca zowel links als rechts kan beklimmen, maar het is onduidelijk waar je die keuze dient te maken. Houd bij de kleine vulkaan rechts aan en loop er omheen. Verderop kom je dan op bovenstaande splitsing. Hier dien je de keuze te maken: linksom (de makkelijke route) of rechtsom. Verderop rechts, bij de rode pijl, staan witte bordjes, daar kun je deze splitsing aan herkennen. Wil je rechtsom, dan dien je dus de kant van de witte bordjes op te lopen.

Krater van de Caldera Blanca op Lanzarote

De meeste mensen zie je linksom lopen. Rechtsom is wat korter, maar wel steiler. Omdat ik twijfelde waar ik exact die keuze moest maken ben ik maar linksom gegaan. Achteraf gezien was ik liever rechtsom gegaan. Op steile stukken is klimmen makkelijker dan afdalen, omdat je afdalend sneller grip verliest. Maar het was op zich nog te doen. Ik ben dus de hele vulkaan rondom gelopen. Ga je linksom, dan kom je op een gegeven moment boven aan de lagere kant van de vulkaan en zie je direct de krater.

Dat uitzicht wat ineens voor je ligt, is behoorlijk indrukwekkend kan ik je zeggen! Hier ga je sowieso verder naar links. Naar rechts kan je maar een heel klein stukje, verder kom je niet.

Uitzicht vanaf de Calera Blanca
Uitzicht vanaf de top

Eenmaal boven is het weer genieten van prachtige uitzichten! Ik stond ongeveer na 1 uur en 20 minuten boven op de top. In totaal is deze hike, als je de vulkaan helemaal rondloopt, 10,5 km lang. Ik heb er in totaal 2 uur en een kwartier over gedaan, exclusief een pauze boven op de top. Ik loop misschien wat sneller dan gemiddeld, dus trek voor deze wandeling zeker een kleine 3 uur uit.

Houd verder rekening met het volgende:

  • Nogmaals en belangrijk: trek absoluut goede wandelschoenen aan!
  • Neem een jas en/of trui mee. Bovenop de top vang je vol de wind en die kan koud zijn (ik heb deze wandeling gemaakt begin april en had een jas nodig). Ik had wel een korte broek aan en dat was goed te doen
  • Neem een fles water per persoon en wat te eten mee in je rugzak. Er is onderweg niets namelijk
  • Wil je de vulkaan rond lopen, dan raad ik je aan om rechtsom de vulkaan te beklimmen

Aanbiedingen Lanzarote

[content-egg module=TradetrackerProducts]

Lees ook: de leukste stranden van Gran Canaria en de mooiste stranden van Tenerife. En wat dacht je van deze stranden op La Palma.

Overige bezienswaardigheden op Lanzarote

Wil je nog meer zien en doen op Lanzarote en heb je een huurauto tot je beschikking, dan heb ik nog onderstaande tips voor je.

14. La Geria

De wijnstreek La Geria op Lanzarote
De wijngaarden op Lanzarote

La Geria is de wijnstreek van Lanzarote. En dat is een bijzondere wijnbouw. Elke wijnstok wordt in een kuil geplaatst. Deze wordt aan de rand weer omringd door een half cirkelvormig muurtje om de wijnstok te beschermen tegen de noordwestelijke passaatwinden. De kuil wordt gegraven zodat de wortels sneller bij de vruchtbare grond kunnen komen. De kuil wordt deels gevuld met lavagrind die het vocht kunnen vasthouden en ook de hitte bij warme dagen kunnen tegen houden. Er vindt geen irrigatie plaats, de vochtige windstromen zorgen voor water.

Wijnbouw op Lanzarote

Omdat La Geria tevens een beschermd natuurgebied is, mag er niet met machines gewerkt worden en dat maakt de wijnbouw op Lanzarote traditioneel. De oogst is in juni en juli. De productie is niet bijzonder hoog, daarom vindt er weinig export plaats. Er liggen 4 bodega’s vlak bij elkaar. Ik heb een bezoek gebracht aan de moderne Stratvs bodega.

Binnen in de bodega van Stratvs
Binnen in de bodega
Wijnvaten in bodega Sratvs
Wijn in vaten in een ruimte met een constante temperatuur

Je kunt hier een tour boeken voor een uitgebreide rondleiding en informatie over het proces van wijnbouw op Lanzarote. Aan het einde ga je 3 soorten wijn proeven waarbij kaas geserveerd wordt. Deze tour duurt ongeveer 3 kwartier en kost € 24 p.p. en dat is inclusief het proeven van de wijnen. Je kunt in de bodega ook lunchen en uiteraard wijn kopen. De bodega is elke dag geopend tot 19:00 uur. De tours worden 3x per dag gegeven, meestal om 11:30, 13:00 en 16:00. Check van tevoren welke ook in het Engels wordt gegeven.

Check alle vakanties naar Lanzarote bij TUI, Sunweb of de Vakantiediscounter.

15. Los Hervidores

De zee bij Los Hervidores op Lanzarote

Los Hervidores zijn een 2-tal half open grotten aan de hele grillige lavakust aan de westkant van het eiland. De lavastromen zijn hier abrupt gestopt bij de zee en het geeft heel goed weer wat de impact van de erupties is geweest op Lanzarote. De zee beukt hier letterlijk tegen de rotsen en perst het zeewater de grotten in. Dat gaat uiteraard met veel geweld gepaard, dus veel schuimkoppen en opspattend zeewater.

Los Hervidores, zicht op het zeewater in de grotten

Er zijn een aantal wandelpaadjes en een enkel uitzichtplateau. Die bereik je via wat trappetjes, dat is goed te doen. Parkeren en toegang is hier gratis.

Dit zijn de bezienswaardigheden in Sevilla en wat dacht je van deze chille beachclubs op Ibiza.

16. Piscinas Natural Charcones

Piscina Natural Charcones op Lanzarote

Piscinas naturales betekent ‘natuurlijke zwembaden’. Die vind je ook op andere Canarische Eilanden waar je ook daadwerkelijk in kan zwemmen, maar bij deze piscinas wordt het een helse onderneming om er überhaupt te komen, laat staan dat je er in kan zwemmen. Ik vond dit dan ook tegenvallen. Als je een foto wilt maken moet je klimmen en klauteren over enorm veel rotsen en geheel ongevaarlijk is dat niet. Dus als je overweegt hier naar toe te gaan, trek absoluut goede schoenen aan.

Lees ook: 10x stranden op Mallorca en wat te zien en te doen in Salamanca.

Om er te komen dien je ook een stuk te wandelen. Het oriëntatiepunt van deze piscinas is het ‘spookhotel’ van Lanzarote, daar liggen ze naast aan de kust. Tot aan dit hotel zou je met de auto, via een vage onverharde weg, kunnen komen, maar aan te raden is het niet (kan wel met een 4×4). In principe is schade aan de onderkant van de carrosserie van je huurauto niet gedekt namelijk.

Het spookhotel op Lanzarote
Het spookhotel

Dit hotel werd verlaten in de 70-jaren van de vorige eeuw. Waarom het werd verlaten is niet meer geheel duidelijk, er zijn 3 theorieën. De eerste is dat een rijke Duitser daar een golfrestort wilde bouwen maar dat het tijdens de bouw pas echt duidelijk werd dat het onderhouden van gras op de grond aldaar vrijwel compleet onmogelijk was. De 2e theorie zegt dat er met de bouw was gestart zonder alle vergunningen. De bouw mocht wel doorgaan maar tegen betaling van fikse boetes van miljoenen. De 3e theorie zegt dat er 2 partners waren waarvan er een met al het geld er vandoor is gegaan.

Hoewel er hekken om heen staan, kun je er wel in en dat is best interessant. Is Piscinas Charcones dan een bezoek waard? Ik vind van niet. Sowieso, als het slecht weer is, zie je de kleuren van het water veel minder en heeft een bezoek geen nut. Naar verhouding is het een redelijk lange wandeling en ter plekke moet je behoorlijk wat klimmen en klauteren. Heb je niet heel veel tijd, dan zou ik het links laten liggen.

17. Mirador Risco de Famara en Cueva de las Cabras

Uitzicht op PLaya de Famara
Playa de Famara

Bij dit uitzichtpunt heb je een fantastisch uitzicht op Playa de Famara. Als je hier naar toe wilt rijden, zet je navigatie dan op ‘Aparcamiento El Bosquecillo‘. Het laatste stuk is wel over een onverharde weg, ongeveer 1 kilometer. De kliffen zijn hier zo’n 400 meter hoog. Er kan wel redelijk wat wind staan en het kan er ook vaak bewolkt zijn. Hoe dan ook, als je redelijk weer hebt is het een geweldig uitzichtpunt. Hier vind je trouwens ook een ‘secret spot’.

Die ‘secret spot’ heet Cuevas de las Cabras. Dat is een kleine grot waar je naar kan afdalen en dan bovenstaande foto kan maken. Voor het uitzicht hoef je het niet te doen, want dat uitzicht heb je van bovenaf al en dan ook veel beter. Het heeft dus alleen zin als het onbewolkt is en bij zonsondergang. Om daar te komen moet je dus een stukje afdalen en bedenk dat direct hiernaast een loodrechte kloof ligt van 400 meter diep … Sommige mensen vinden het levensgevaarlijk, anderen vinden het wel mee vallen. Je moet in ieder geval geen hoogtevrees hebben! 😉

Toen ik er was waaide het hard en die wind was ook nog eens aflandig, dus ik vond het te gevaarlijk om naar die grot te gaan. Als je een indruk wilt zien, bekijk dit korte filmpje dan maar.

18. La Graciosa

Het mooie strand Playa de las Conchas

La Graciosa is het buureilandje van Lanzarote wat prachtige stranden heeft. Het is een super chill eilandje dat je prima kan combineren met een vakantie op Lanzarote. Alle tips lees je in het blog over La Graciosa. Regel dan je vakantie via Transavia Holidays en boek zelf 1 of 2 nachten op La Graciosa. De reisorganisaties bieden dit eilandje niet aan namelijk. De tickets voor de bootovertocht boek je hier.

Alle bezienswaardigheden Lanzarote op de kaart


Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je vast ook leuk om te lezen:

Fotocredits: alle foto’s Jeroen – TripTalk (tenzij anders vermeld)

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven