Natuurlijk bezoek je het wonderschone Praag als je naar TsjechiĆ« gaat, maar er is zoveel meer te ontdekken in dit mooie land. Kastelen, burchten, natuur, kuuroorden, brouwerijenā¦ Florien van Rees reed voor TripTalk in een boog onderlangs de hoofdstad. Lees verder voor tips over over wat je kunt doen in de omgeving van Praag.
Dit kun je allemaal doen in de omgeving van Praag:
Pilsje? Hoe vaak hoor je dat woord wel niet, zonder ooit stil te staan bij zān lange geschiedenis. Pils vindt zān oorsprong in Pilsen, in de Tsjechische streek Bohemen. Pilsen is een vriendelijke stad, op een uurtje rijden van Praag, door bebost heuvellandschap. De kathedraal is een van de hoogste van Europa, het plein eromheen een van de grootste.
Lees wat er te doen is in Pilsen.
Rond dat megaplein en in de omliggende straatjes wemelt het van de kroegen en restaurants, met allemaal datzelfde uithangbord: het groen-witte bord van Pilsner Urquell. De standaardmaat van de barkeepers hier: een halve liter.
Pivo: bier. Onthoud dat woord, want Tsjechiƫ heeft een diepgewortelde biertraditie. Zo kregen in de middeleeuwen alleen al in Pilsen honderden inwoners het recht om bier te brouwen. Met vaak twijfelachtig resultaat. Duizenden biervaten werden geleegd op het stadsplein omdat de inhoud niet te drinken was.
In 1838 sloegen de brouwers de handen ineen en maakten, onder leiding van een Beierse brouwmeester, een nieuwe biersoort, volgens Ć©Ć©n recept, met een gegarandeerde kwaliteit. En ze vernoemden de lichtblonde drank naar hun stad: pils.
‘Wie is de Mol’ 2021 speelse zich af in TsjechiĆ«. Bekijk hier de mooiste WIDM locaties.
Zacht water, gist en hop
Een bezoek aan de Urquell-brouwerij is leuk en leerzaam. Bij binnenkomst komt de geur van mout je tegemoet en wie geluk heeft, ziet de paardenkar staan waarmee de lokale horeca nog altijd wordt bevoorraad. De rondleiding van anderhalf uur, met een gids in het Tsjechisch, Duits Ć³f Engels, voert onder meer langs de oude en de nieuwe brouwerij, door infohoekjes over zacht water, gist en hop (je kunt proeven, bitter!) en eindigt ondergronds.
Meer zien dan alleen regio Praag? De regio Moraviƫ in Tsjechiƫ is ook een aanrader.
Daar is het 6 graden, in vroeger tijden perfect voor gisting en opslag. Tot slot krijgt iedereen daar een troebel biertje, vers getapt uit een houten vat. Ik had naar dit moment, om half 11 in de ochtend, niet bepaald uitgekeken, maar dit ongefilterde pils heeft zĆ³veel meer smaak dan het toch wat bleke standaardpilsje, dat ik er nog wel een zou lusten.
Maar volgende bestemmingen lokken. Dat kan de volgende brouwerij zijn, zoals van het naastgelegen Gambrinus, of, voor liefhebbers van design, een van de gerestaureerde jaren-20-interieurs van de architect Adolf Loos, met een gids te bereiken via kruip-door-sluip-door gangen van overheidsgebouwen.
Denk bij de interieurs aan mahoniehouten plafonds, wanden van natuursteen en felle tinten groen en blauw. Ik zie me nog geen mok, tas, stropdas of koelkastmagneet met Loosā naam erop kopen, maar dat deze souvenirs worden aangeboden, geeft wel aan dat Pilsen trots is op de stijlkamers.
Ook leuk: het reuzengebergte in Tsjechiƫ. Erg mooi en genoeg te doen!
Ook leuk: een tocht door een deel van het 20 kilometer lange gangenstelsel onder de stad (ingang naast het biermuseum). Je krijgt een helm op, omdat sommige stukken van het parcours nogal krap zijn. Er zijn trouwens ook restaurants die stukjes kelder in gebruik hebben, zoals het classy Rango.
Sprookjeskasteel
Ik verlaat de stad voor wat Unesco-erfgoed, want daar barst het van in Tsjechiƫ, ook in de omgeving van Praag. Het wordt Pruhonice Park, een enorme botanische tuin met een sprookjeskasteel waar je je een prinses had kunnen wanen, als er niet vooral aan natuurwetenschap werd gedaan.
Neem de tijd, want er lopen drie prachtige wandelroutes door het park, voor elk wat wils: 10, 5 of 2,5 kilometer. Het beste seizoen voor een bezoek laat zich lastig kiezen: mei, omdat dan de duizenden rododendrons in bloei staan, of toch oktober, vanwege de herfstkleuren?
Meer wandelen? Dit zijn de mooiste wandelingen in Tsjechiƫ voor tijdens het najaar.
Reisje naar Georgiƫ? Dit zijn de bezienswaardigheden in Tbilisi.
Vlak bij het park ligt een dot van een restaurant, BabiÄÄina zahrada. Dat betekent zoveel als Omaās tuin, en zo ziet het er ook uit. Charmant schattig, met bloemetjesservies en huiselijke potten honing en ambachtelijke jam. Tussen de typisch Tsjechische gerechten staat ook tartaar.
Als ik dat bestel, word ik verrast door de ober die het gerecht aan tafel komt bereiden: op een diep bord liggen kleingesneden kappertjes, uitjes en augurken, wat knoflookpuree, peterselie, ketchup en een rauw ei.
Boven het bord zet de ober een vleesmolentje en draait er een stuk biefstuk doorheen. Hij roert alles met een lepel door elkaar, schept de smurrie naast een stuk toast op een ander bord, peper en zout erover en klaar. Heerlijk! En daarna nog een eendenpoot met een aardappelknoedel en cranberryās, ook een klassieker in dit land.
Ook leuk: 5x bijzondere dingen om te doen in Tsjechiƫ.
Waar je ook kijkt in TsjechiĆ«, je ziet haast altijd wel ergens een burcht of een kasteel. Vele honderden zijn het er. Dat komt doordat het land ooit was verdeeld in meerdere koninkrijken. āModerneā kastelen, zoals dat in Pruhonice Park, boden de adellijke families luxe en aanzien.
De oudste burchten, vaak gebouwd op strategische plaatsen en voorzien van hoge muren en dikke poorten, waren bedoeld als verdediging tegen aanvallen van buitenaf. Een exemplaar dat aan beide functies voldeed, en nog steeds voldoet, is Sternberk, gebouwd in 1242.
Veel kastelen zijn in de jaren van het communisme ontdaan van hun grandeur, maar toen de Sternberkjes hĆŗn kasteel terug kochten, had het niets van zijn glans verloren en konden ze er zo weer in. Op de eerste verdieping hangt een kettinkje, daarachter woont de huidige, 97-jarige, eigenaar en hij wil een beetje privacy.
Als je een rondleiding door de overige verdiepingen van zijn kasteel boekt, krijg je een mooi inkijkje in het leven van de adellijke familie door de eeuwen heen. Pas op voor de opgezette Indiase krokodil op de vloer van de kamer met jachttrofeeƫn.
Hier kun je makkelijk heen met de trein vanuit Praag.
Sierlijke zilverstad
De skyline van KutnĆ” Hora wordt niet gedomineerd door een burcht of kasteel maar door een klooster en een kathedraal. Dit was in de middeleeuwen een welvarende, bloeiende stad, omdat er veel zilver in de grond zat. En met die winst van de zilverwinning werd gepronkt, dus staan er prachtige, beschilderde huizen, kreeg de kerk niet Ć©Ć©n maar twee torens en werd er een Italiaan binnengehaald om een plein te ontwerpen.
De zilvermijnen zijn al eeuwen dicht, maar KutnĆ” Hora heeft zān charme behouden. Het is een sierlijk, rustig stadje waar je heerlijk doorheen kunt dwalen. Alles is goed onderhouden en als de zon erop schijnt, knallen de pastelkleuren van de muren.
Als vanzelf kom je langs het kleinste chocolademuseum van de wereld: Ć©Ć©n kamertje. De āmuseumdirecteurā wijst naar een plak chocola in een vitrine. ā70 jaar oudāā, zegt hij, āen nog steeds niet wit uitgeslagen.āā Veel lekkerder lijken me de smaken die in het museumwinkeltje worden aangeboden. Na lang twijfelen kies ik voor een donkere met gember en sinaasappelcrisp.
Op de oude brug van het centrum naar de kathedraal wordt het uitzicht op de stad en de omliggende vallei almaar mooier. Wat een rijkdom: ik hoef dit Unesco-juweel met maar een paar andere toeristen te delen, en dat op een half uur rijden van het overvolle Praag.
Lees ook: leuke dagtrips vanuit Praag en kom achter nog meer tips.
4 x Praag
Ook naar Praag? Met een paar praktische tips wordt je bezoek nĆ³g beter.
Zet de wekker – Praag is druk, het hele jaar door en altijd, behalve in de vroege ochtend. Alles is nog dicht, maar je hebt zelfs de Karelsbrug bijna voor jezelf en het licht is prachtig.
Ga de wijken in – Blijf niet hangen in het historische centrum. Arbeiderswijk Zizkov heeft de hoogste kroegdichtheid van Europa, het net zo leuke Vinohrady is iets moderner. En vergeet LetnĆ” niet, met zān park en uitzicht.
Koop een OV-kaartje – De stad heeft een uitgebreid en efficiĆ«nt net van trams en metrolijnen. Een dag onbeperkt reizen kost ā¬4,40. Ook geldig in de tandradbaan.
Ga niet in september – Dat is de maand van de congressen, waardoor veel hotels vol zitten. De minst drukke maanden zijn januari, februari, maart.
Ga toch fietsen!
Je ziet het weinig mensen doen en de middeleeuwse plaveisel leent zich er niet echt voor, maar leuk is het wel: de omgeving van Praag verkennen per fiets. En natuurlijk zijn het Nederlanders die hier hun business van hebben gemaakt: Joshua en Dennis hebben MijnPaagTours opgezet en organiseren verschillende tochten. Onderweg geven ze veel informatie over de plekken waar je langs rijdt. Twee tips alvast: pas op de tramrails en rij niet naast elkaar.
Of wat dacht je van een vakantie naar Albaniƫ?
Ga hier heen in de omgeving van Praag:
Handige websites voor je reis
Wat zou jij willen doen in de omgeving van Praag?
Tekst: Florien van Rees, Beeld header (c) Pixabay – 696188
Onder Redactie TripTalk vind je algemene berichten en berichten met nieuwswaarde die wij leuk vinden om te vermelden of jullie daarover te informeren.