Tunesië is een land waar je zintuigen constant worden geprikkeld. Een land met een levendige en indrukwekkende geschiedenis. En vooral een land waar je door de trotse bevolking wordt overspoeld met liefde. Reis mee naar het magische Tunesië en ontdek wat het land te bieden heeft.
Nog voordat ik het vliegtuig in stap krijg ik een Whatsappbericht van een vriendin, “Ga je op vakantie naar Tunesië? Zou je dat wel doen?” Een vraag die me in de weken voor vertrek meerdere keren is gesteld en die ik met volle overtuiging met “Ja!” heb beantwoord. Tunesië heeft het zwaar te verduren gehad. De terroristische aanslag van 2015 in de kustplaats Sousse, waarbij voornamelijk toeristen om het leven kwamen, zorgde lange tijd voor een negatief reisadvies. Dat werd in augustus 2017 voor grote delen in het land gewijzigd en dus komt het toerisme langzaam weer op gang.
Ga mee op reis naar het mooie Tunesië
Eerlijk is eerlijk: het reisadvies is Tunesië niet in de koude kleren gaan zitten. Het land heeft twee jaar lang stilgestaan en dat is hier en daar te merken. Grote bakbeesten van hotels staan leeg, van de parasols op de stranden is niet meer over dan een ijzeren geraamte en zwembaden hebben geen water. Er wordt getwijfeld over investeren in toerisme en dat is te begrijpen.
Aan de relaxte sfeer, dankbare bevolking en het prachtige landschap kan het in ieder geval niet liggen. Mijn eerste kennismaking met het land maakt dat meteen duidelijk. Want hoewel we lang met slaperige hoofden bij de bagageband staan te wachten op onze koffers, valt het me op hoe rustig het is.
Lees meer over een reis naar Tunesië.
Het is vier uur ’s middags, er zijn meerdere vliegtuigen aangekomen en er hangt een vredige, gemoedelijke sfeer. Het is stil, niemand heeft haast, mensen lachen en er worden hier en daar zelfs nieuwe vriendschappen gesloten tussen locals en toeristen. Al gauw voel ik me op mijn gemak en maakt mijn hart een sprongetje; ‘het gaat beginnen’.
Krijg hier vast een voorproefje voor je reis naar Tunesië:
Zijn Tunesië
Eenmaal in de bus verbaas ik me tijdens de twee uur durende rit van Tunis naar Sousse over de verschillende landschappen. We hoppen van groen Italië naar wijnstreken in Frankrijk en van authentiek Afrika naar bergachtig Oostenrijk. Tunesië doet, in andere woorden, denken aan allerlei delen van de wereld.
Tijdens de snackpauze bij een benzinestation raak ik in gesprek met Slim, de chauffeur die ons vijf dagen met zijn ietwat haastige en af en toe beangstigende rijstijl het land zal laten verkennen. Wanneer ik hem vraag wat ons te wachten staat verandert zijn gezichtsuitdrukking. Zijn ogen glinsteren, zijn lach wordt breder en hij kan van enthousiasme nauwelijks stilstaan. Hij vertelt in geuren en kleuren hoe bijzonder gek hij is op zijn thuisland. Zijn Tunesië. Ik kan niet wachten.
Lees op TripTalk ook over andere Afrikaanse bestemmingen, zoals Marokko. Of wat dacht je van een reis naar Egypte of een reis door Gambia?
Op ontdekkingstocht
De eerste dagen breng ik door in Sousse, een van de populairste badplaatsen in Tunesië. Naast dat dit een fijne plek is om met een cocktail en een goed boek te genieten van de zon op het strand, zorgt de centrale ligging er ook voor dat je elke dag bijzondere plekken kunt ontdekken. Port el Kantaoui is zo’n plek. Een idyllisch plaatsje ten noorden van Sousse, aan de Middellandse Zee, dat bestaat uit een klein haventje en veel horecagelegenheden waar je kunt aanschuiven voor een koud Tunesisch wijntje en verse vis.
Ook Monastir ligt dicht bij Sousse: op een half uurtje rijden. Deze oude havenstad is gebouwd op de ruïnes van de Fenicische, Carthaagse en Romeinse stad Ruspina uit de oudheid. Het heeft een grote ribat (een fort) van waaruit je een mooi uitzicht hebt over de stad en waar onder andere Monty Python’s Life of Brian is opgenomen. Ook mooi zijn het mausoleum van Habib Bourguiba en de grote moskee.
Het plaatsje El Djem, waar je het goed bewaard gebleven, grootste Romeinse amfitheater van Afrika kunt bezoeken, is ook een plek die je niet mag missen. Dit amfitheater is een walhalla voor geschiedenisliefhebbers. Qua afmetingen is het niet te vergelijken met het Colosseum in Rome, maar naar mijn mening is het een stuk indrukwekkender. Er zijn minder toeristen en je krijgt vrij spel om zelf op ontdekkingstocht te gaan.
Toch wist ik na mijn derde wandeling door het theater maar al te goed waar ik nog even rond wilde dwalen. In de straten voor het amfitheater kun je namelijk helemaal opgaan in de lokale levensstijl. Mannen verzamelen zich in de schaduw van bomen, terwijl ze in stilte hun zwarte koffie drinken en proberen te winnen tijdens een potje kaarten. Aan de overkant van de straat worden vers geslachte kippenpoten verkocht. Op de markt word je overspoeld door een overdaad aan vers fruit en bergen geurende kruiden, word je van ver verleid door de geur van gebakken brood en verschijnt er bij elke stap een glimlach op je gezicht door de vrolijke marktkooplieden.
Op deze plekken maak je niet alleen kennis met de lokale bevolking, maar ook met de lokale gewoontes, cultuur, normen en waarden. Het zijn deze momenten die ervoor zorgen dat ik me, net als een man in de straat, het liefste op een stoel nestel en met een kop zwarte koffie geniet van wat er om me heen gebeurt.
Opgaan in de menigte
Na drie dagen kennis te hebben gemaakt met Tunesië op een ontspannen en ietwat toeristische wijze, zit ik met kriebels in mijn onderbuik in de bus. Al kan dat ook komen door het mierzoete ontbijt waar ik als zoetekauw niet vanaf kon blijven en de schijnbaar doodgewone Tunesische rijstijl van Slim. We zijn onderweg naar Tunis, de hoofdstad van het land, waar je het échte Tunesië leert kennen. Tunis is minder toeristisch en dus kijk ik uit naar het ronddwalen (of liever ‘verdwalen’) in de medina, de georganiseerde chaos en de verhalen van stad en man.
In Tunis begint het avontuur in de medina, het gedeelte binnen de stadsmuren. In het diepste gedeelte van de medina vind je de souks. Een labyrint van smalle en soms overdekte steegjes waar je talloze kraampjes met de meest uiteenlopende producten ontdekt. Denk aan vloerkleden, zilverwerk, kleding en Tunesische parfums, maar ook slagers, bakkers en een vismarkt.
Ook leuk in Tunesië: een vakantie naar Djerba.
Je zintuigen worden in de souks constant geprikkeld. Door de geuren en kleuren, het licht en de schaduw. Door karren getrokken door dieren of mensen, ambachtslieden die leer bewerken en gesluierde vrouwen die zich voor de dagelijkse boodschappen door de wirwar van straten spoeden.
Picture perfect
We sluiten deze magische reis in Tunesië af in Sidi Bou Saïd. Een buitenwijk van Tunis, op een klif aan de Middellandse zee. Na aankomst knipper je onbewust een paar keer met je ogen: wat is dit mooi. Sidi Bou Saïd is een oase van witgekleurde panden met helderblauwe Franse balkonnetjes, muren versierd met mozaïek en watervallen van sierlijke roze bloemen. Struin door de smalle straatjes en maak hier en daar een praatje, geniet van het uitzicht met een lunch bij Café des Délices en sta af en toe even stil om niets te missen van deze bijzondere plek.
“Zou je dat wel doen?”
De vraag of het een goed idee is om naar Tunesië te gaan, is nog steeds met een volmondige ‘Ja’ te beantwoorden. Tunesië is een prachtig land met mooie, oprechte mensen, een bijzondere cultuur en een interessante geschiedenis. Hoewel de afgelopen jaren een behoorlijke impact hebben gehad, lijkt Tunesië daar nu een positieve draai aan te geven. De inwoners zijn in elk geval trotser op hun thuisland en zijn nog blijer dat jij er bent.
8 x doen in Tunesië, dit zijn onze tips:
Sousse: voor een mooi uitzicht over de stad bezoek je Museum Dar Essid.
Sidi Bou Saïd: bezoek de oase van witgekleurde panden met helderblauwe Franse balkonnetjes, muren versierd met mozaïek en watervallen van sierlijke roze bloemen.
Ga watersporten. Voor +/- 15 euro kun je er al parasailen.
Beweeg buiten de gebaande paden. Rij je langs een markt of een mooi dorp, stap uit en ontdek het andere Tunesië.
Port el Kantaoui: stap op een catamaran en geniet van Tunesië vanaf het water. Rook een avond waterpijp, een belangrijk onderdeel in de Tunesische cultuur.
Carthago: reis terug in de tijd en bezoek de oude stad Carthago en Musée National de Carthage om je te verdiepen in de belangrijke Romeinse stad in Noord-Afrika.
Ontspan tijdens een heerlijke thalassotherapie, een medische behandeling waarbij gebruik wordt gemaakt maakt van baden met organisch zeewater.
Tunis: bezoek Le Palais d’Orient voor de mooiste tapijten en een uitzicht over de stad.
Bezoek deze spots tijdens je reis naar Tunesië:
En, zin om op reis te gaan richting Tunesië?
Tekst en foto’s door Renée Hoes
Hola chicos y chicas, ik ben Renée en ik schrijf voor TripTalk. Benieuwd van welke bestemmingen mijn hartje sneller gaat kloppen? Bestemmingen waar de zon hoog aan de hemel staat, de tijd net even iets langzamer gaat en een cultuurshock niet te vermijden valt. Veel leesplezier.