Slenteren door de oude bazaar, steile straatjes beklimmen en theedrinken met uitzicht op de Bosporus. Het najaar is perfect voor een bezoek aan Istanbul. De Aya Sofia, Blauwe Moskee en het Topkapi Paleis; iedereen kent deze bekende bezienswaardigheden in Istanbul. Maar naast de wijk Sultanahmet zijn er zoveel andere bijzondere plekken om te bezoeken in deze stad. Lees verder en ontdek alle tips voor Istanbul.
Tips voor Istanbul: dit wil je doen!
Turks ontbijt
Wat je ook doet in Istanbul, je kan de dag niet beginnen zonder een Turks ontbijt. Neem hier de tijd voor, want ontbijten doen ze in Turkije zeer uitgebreid. De tafel wordt vol gezet met kaas, tomaten, komkommer en allerlei spreads en jams. Erbij drink je natuurlijk thee uit de tulpvormige glazen, wat je vaak onbeperkt kunt laten bijschenken.
Dogaciyiz Gourmet
De specialiteit van Dogaciyiz is ontbijt zoals ze dat serveren in Antakya. Dit is de culinaire hoofdstad van Turkije en het ontbijt bij Dogaciyiz is net weer even anders dan het standaard Turkse ontbijt. In plaats van stokbrood of baguette krijg je platbrood uit de steenoven en twee speciale soorten brood: biberli ekmek en katikli ekmek.
Wat dacht je van een roadtrip door Turkije?
Dit zijn twee verschillende soorten platbrood, eentje met een pepertopping en de ander met verkruimelde kaas en kruiden. Samen met verschillende huisgemaakte dips, buffelroom met honing (bal kaymak) en eieren naar keuze is het de perfecte manier om de dag te beginnen.
Lees hier wat je kunt doen in Antalya stad.
Arada Café
Voor de Libanese variant op het Turkse ontbijt is Arada the place to be. Je wordt getrakteerd op een overdaad aan kaas, olijven, hummus en andere smeersels. Kleine pides, börek en falafels; zorg dat je met honger of meerdere mensen komt zodat je van alle heerlijkheden kan proeven. Het restaurant heeft drie verschillende locaties, twee vlakbij de Galatatoren en aan de Aziatische kant in Üsküdar.
Of lees: dit is waarom je Oezbekistan ooit moet bezoeken!
Bezienswaardigheden in Istanbul
Boottocht over de Bosphorus
Na een heerlijk ontbijt is het tijd om meer van de stad te zien. Een van de beste manieren is door een boottocht langs de paleizen aan de Bosporus met de rederij Dentur Avrasya. Voor 30 lira per persoon stap je in Kabataş of Beşiktaş op de boot die je vanaf het Dolmabahçe paleis meeneemt naar Beylerbeyi en Küçüksu, twee verschillende paleizen van de Ottomaanse sultans. Hier kijk je je ogen uit, het ene paleis is nog overdadiger gedecoreerd dan de andere.
Op elke plek kan je uitstappen en een uur later de volgende boot nemen. Je vaart onderweg langs de Ortaköy moskee en ook de halte Emirgan is een aanrader om uit te stappen. In het voorjaar lijkt het Emirgan park staat het park vol met tulpen en lijkt het net de de Keukenhof. Vlak ernaast vind je het Sakip Sabancı museum. Naast een permanente collectie over kalligrafie is er regelmatig een tijdelijke hedendaagse kunsttentoonstelling.
Bezoek ook deze parken in Istanbul.
Ferikoy Pazar
Elke zondagochtend vindt in Feriköy een antiekmarkt plaats. Wat normaal een parkeerterrein is, wordt volgebouwd met kraampjes waar allerlei tweedehands en antieke spulletjes worden verkocht. Leuk om bijzondere souvenirs te scoren, of een mooi tapijt op de kop te tikken. Eén tip: altijd afdingen. Neem na afloop een versbereide gözleme. Dit is een soort pannenkoek gevuld met kaas, spinazie of aardappel die de Turkse teyzes (tante’s) hier ter plekke maken.
Süleymaniye Camii
De Blauwe Moskee en de Aya Sofia moskee kent iedereen. Maar vlak over de Galatabrug vind je de Süleymaniye Moskee. Dit was tot 2019 de grootste moskee van Istanbul, gebouwd rond het jaar 1500 door de bekendste architect van Turkije: Mimar Sinan. De moskee is onderdeel van een enorm complex met een madrassa, een Koranschool en een kleine begraafplaats. Vanuit de tuin heb je een geweldig uitzicht over zowel de Gouden Hoorn als de Bosporus.
Meyhane
Na een dag rondwandelen door de stad is het in de avond tijd om kennis te maken met de Turkse eetcultuur. Waar kan dat beter dan bij een meyhane. In deze traditionele Turkse restaurants wordt veel rakı gedronken, een anijsdrank die je drinkt met water en een ijsklontje. Op het menu staan verschillende mezze en als hoofdgerecht vaak vis.
Ook deze restaurants in Istanbul zijn een bezoekje waard!
Eleos
Aan de drukke winkelstraat Istiklal Caddesi ga je naar binnen bij een vrij nietszeggend gebouw. Als je op de tweede verdieping naar links gaat komt je bij een print shop, maar kijk je naar rechts, dan zie witte tafeltjes en de Bosporus schitteren in de verte. Je hoeft niet op het menu te kijken, want bij Eleos komt een ober langs met een dienblad vol mezze waar je uit kan kiezen.
Regelmatig doet diezelfde ober nog een rondje om hapjes van het huis uit te delen. Als je je echt wil onderdompelen in de Turkse meyhane-cultuur drink je naast je rakı een glas şalgam. Dit rode drankje is gemaakt van een paarse wortel en smaakt vrij zuur. Als je wil kan je ook een pittige variant bestellen. Het schijnt goed te smaken bij de rakı en ook de kater te verminderen, maar niet iedereen is er fan van.
Of wat dacht je van deze wandelroutes in Turkije? Of deze goede restaurants in Izmir?
Demeti Meyhanesi
In de hippe wijk Cihangir vind je Demeti Meyhanesi. Sowieso is de wijk een bezoekje waard, met veel boetiekjes en winkels met lokale producten. Ook bij Demeti heb je op het balkon heb je uitzicht over de Bosporus, met de Maiden Tower in de verte. De porties zijn groot en er is veel keus. Bij de vitrine kan je uitkiezen wat je lekker vindt en de obers brengen het naar je tafel. Een klassieke combinatie is witte kaas met meloen en neem ook vooral de heerlijke fava (witte bonenpuree met ui en dille). Demeti zit in een gezellige straat waar iedereen tot laat op het terras zit. Na afloop kan je nog een drankje doen bij cocktailbars Flekk of Geyik.
Çiya Sofrası
Niet een meyhane, maar welk een restaurant waar je heen gaat om de Turkse keuken beter te leren kennen. Chef Musa Dağdeviren wordt ook wel een culinaire antropoloog genoemd; hij laat je kennis maken met de authentieke gerechten uit heel Turkije. Zij doel is om de vergeten gerechten en verloren smaken van de Anatolische eetcultuur te bewaren en te delen. Er is ook een aflevering van Chef’s Table aan de chef gewijd.
De drie Çiya restaurants zitten in dezelfde straat in de Aziatische wijk Kadıköy. Bij Çiya is er geen menu, je kiest uit de verschillende potten en pannen met de gerechten van de dag, vaak een combinatie van groente en vleesgerechten. Voor wie geen vlees eet is de vegetarische lahmacun een aanrader. Neem als toetje de künefe met kaymak, een mierzoet toetje uit het zuiden van Turkije met een buffelroom.
Lees hier meer over Turkse koffie en thee.
Rooftop
Als je in de avond nog een drankje wil doen, ga dan naar een van de rooftopbars in Istanbul.
Monkeyistanbul
Op de zesde verdieping van dit gebouw vind je een kleine bar met dj en heerlijke cocktails. Wil je eerst nog wat eten? Op de verdieping beneden vind je het Firuze, een wat chiquere meyhane met tal van lekkere mezze en wederom een adembenemend uitzicht op de Gouden Hoorn.
Balkon
Liever een iets meer casual bar? Niet ver van Monkeyistanbul vind je Balkon, een rooftopbar op de bovenste verdieping van een hotel, waar je met een blik op de zeven heuvels van Istanbul je drankje kan drinken. Deze bar is al vanaf 11.00 uur ’s ochtends open en ze serveren ook ontbijt.
Tips voor Istanbul: hier moet je zijn
Dit vind je misschien ook leuk:
- 5 tips voor Istanbul van local Ilse
- Doen in Istanbul: stappen tellen en ronddwalen
- 9 tips voor een internationaal ontbijt aan jouw eigen ontbijttafel
- Dit zijn de populairste Europese steden op Instagram
Heb jij nog tips voor een dag in Istanbul?
Ingrid Woudwijk
Als freelance journalist in Istanbul ben ik gefascineerd door Turkije en alles wat met het land te maken heeft. Ik zoek naar bijzondere verhalen en mensen en leg dit vast in tekst, geluid en beeld. Ik ben nieuwsgierig en schrijf graag over verrassende mensen en plekken uit verschillende hoeken van het land.