K-pop, Samsung, Kia, Parasite en Squidgame. Wie kent ze niet? Toch is het schiereiland naast China niet on-top-of-mind bij de meeste Aziëreizigers. Een gemiste kans, want het land biedt alles: plezier, cultuur, luxe, natuur, lekker eten. En een ware plus: veiligheid. Ontdek hoe een reis naar Zuid-Korea kan zijn.
Op reis naar Zuid-Korea: zo kan het zijn!
Net voor we vertrekken op reis naar Zuid-Korea, kijk ik de laatste aflevering van de Netflixserie Attorney Woo. Ik ben inmiddels verslaafd aan de Zuid-Koreaanse series. Die zijn romantisch, onschuldig en laten steevast de moeilijke omgangsregels tussen jonge mannen en vrouwen zien.
Pandagedrag noem ik dat. De bestseller Crying in H Mart, van de Amerikaans/Koreaanse Michelle Zauner, laat me meer zien van de Koreaanse cultuur. Ik ben inmiddels zo nieuwsgierig naar dit Oost-Aziatisch land, dat als een democratisch statement onder Noord-Korea hangt.
Lees hier meer over een vakantie naar Zuid-Korea.
Seoul: equivalent van New York
Oké, maar meteen een spoiler. Ik werd super positief verrast: de 600 jaar oude hoofdstad Seoul is hot en happening. Ik herken locaties uit series en de wijk Gangnam-gu, waar we logeren, doet me aan New York denken. Niet vanwege de vele KFC’s en Starbucks, maar door de architectonische hoogbouw, brede straten, bruisende dynamiek en speciale vibe.
Niet voor niets voelt het Amerikaans aan. De Verenigde Staten zijn de beste maatjes van Zuid-Koreanen en beschermen hun democratie tegen de communistische buren.
Lees meer over een citytrip naar New York.
Traditionele paleizen
Ondanks dat Seoul de dichtstbevolkte stad ter wereld is met 9,7 miljoen inwoners – bijna 50 procent van alle Zuid-Koreanen wonen hier – is het er niet drukker dan andere grote steden. We lopen, als vanzelf, naar de noordelijk gelegen historische paleizen, uit de laatste Joseondynastie (rond 1392).
Voor Deoksugung Palace komt, net op tijd als wij er zijn, de wisseling van de wacht. Stoere mannen in traditionele kledij draaien serieus om elkaar heen met vlaggen en steekwapens.
Bij paleiscomplex Changdeokgung ontdekken we de Secret Garden. Het grootste en oudste paleis is enorm indrukwekkend.
Het even indrukwekkende standbeeld van haar ontwikkelaar koning Sejong de Grote van de Joseondynastie, tevens uitvinder van het Koreaanse alfabet Hangul, kijkt goedkeurend naar zijn complex. Nog steeds fantastisch, met eeuwenoude sierlijke bouwwerken, krullende daken, prachtig houtsnijwerk en sprekende kleuren.
Lees hier wat er te doen is in Seoul in Zuid-Korea.
Het aangrenzende Bukchon Hanok Village is eveneens een must see wijken in Seoul. Overal zien we oude vakwerkhuisjes en Koreanen in gehuurde traditionele klederdracht, Hanbok. De verhuurshops sla ik over. Zo’n prinsessenjurk pas ik niet, Koreaanse vrouwen zijn zo petite.
We gaan liever de hoek om, langs de eeuwenoude muur naar Blue House, het voormalig presidentiële onderkomen tot 2021. Nu gratis te bezoeken. Blijkt daar een leuke straat te zijn met mooie winkels en nog een Hanbok-wijkje.
Daar strijken we neer bij het schattige koffietentje Ienee mienee minu moe. De vriendelijke jonge Koreaanse biedt haar zelfgemaakte koffie, met eigengemaakte crème en gebak aan. Wow, wat lekker.
Of wat dacht je van reizen naar Vietnam?
Onze favoriete wijk tijdens de reis door Zuid-Korea
De volgende twee dagen van onze reis in Zuid-Korea zijn we niet weg te slaan uit de wijk Seongsu-dong, vol hippe laagbouw of pop-up stores in containers met trendy designerkleding. Maar ook Europese back to the sixties-outfits, een industrieel eetcafé en talloze hippe eettentjes.
Met een Koreaanse vriendin schiet ik in een van de photobooths zwaar in de lach. Gekke pasfoto’s nemen, is voor mij lang geleden. Hier een echte rage. Net als koffie. Hoezo Vietnam de koffiehoofdstad van Azië? In Zuid-Korea zie je overal hippe baristacafés. Het is een waar koffiewalhalla.
Koffie moet wachten, we hebben tickets voor Terrarium: ook een beleving voor de zintuigen. Met je blote voeten over ronde kiezels, door water, wind, warmte. Tussendoor mediteren en relaxt theedrinken in een junglekamer om daarna uit te puffen op het dakterras.
Ontdek onze tips voor een reis naar Taiwan.
Overprikkeld ploffen we neer op het terras van Teddy’s oven en genieten van heerlijk gebak. Zijn dat nu twee aangeklede hondjes in een buggy? Honden hebben geen pootjes in dit land. ‘s Avonds beleven we dolkomische uren bij de comedyshow Nanta in het Myeongdong Theater in de wijk Jung-gu. Entertainment voor jong en oud. We verstaan niets, maar begrijpen alles.
Dit artikel verscheen eerder in TripTalk magazine
TripTalk magazine neemt je mee naar bereikbare en betaalbare bestemmingen! Onze vaste reporters geven inspirerende en persoonlijke tips.
Neem nu een abonnement op ons reismagazine en profiteer van de AANBIEDING!
Natuur, reinheid en veiligheid
Naast Seongsu-dong ligt het Seoul Forest Park. Met uitbundige bossen, grasvelden, een hertenkamp, vlinder- en insectentuin en een indrukwekkende brug over een snelweg richting het water. Keurig aangeharkt, net zoals de bergtrail die we later op de dag bewandelen.
In Europa op vakantie? Dit zijn onze tips voor een stedentrip in Europa.
Voor we bij de berg zijn, komen we langs een jungle aan outdoorwinkels. Op het bergpad ligt sisaltapijt en aan het einde kun je je schoenen airblowen. Alles wat we tegen komen tijdens onze reis in Zuid-Korea is schoon. Zo on-Aziatisch. Maar ook onwerelds is de veiligheid hier.
In het Dosan Park in Gangnam-gu vergeet mijn Koreaanse vriendin haar tas op het openbare toilet. Met snelle geishapasjes, want hard lopen is not done, gaat ze terug. “Natuurlijk”, zegt ze als ze met haar tas terugkomt, “in Zuid-Korea wordt niet gestolen.”
Ook bijzonder: het magisch mooie Maleisië.
Hidden gems
In ‘ons’ Apgujeong-dong, een wijk van Gangnam-gu, lijkt het wel Beverly Hills. Etalages vol met de hipste, duurste designerkleding, auto’s en accessoires. Als we even een afslag nemen, stuiten we weer op kleine straatjes met winkeltjes, eettentjes en een bijzonder koffietentje Mamma Dosan.
Het lijken de hangende (nep)tuinen wel. Overal kwebbelende vriendinnenclubjes en lekkernijen. Ik smul van mijn taartstuk met druiven, kiwi en banaan en heerlijke thee. Dan gaan we terug naar het echte Azië: Ikseon-dong.
Deze bezienswaardigheden in Beijing wil je zien!
Krappe straatjes, kleine shops met betaalbare kleding, samengebonden elektrische bedrading hangend boven ons hoofd. Hoe leuk. En een keur aan restaurantjes: Koreaans, Japans, of Italiaans.
Sky- en riverwalks
Nou vooruit dan, nog een toffe wijk: rondom Seoul Station. We zien het al liggen vanaf de Seoul Tower ernaast. Eerst lopen we naar Namdaemun Market. Hoeveel haarspeldjes en sjaaltjes kan een mens kopen?
Via de Toegye-ro lopen we richting Seoul Station, maar zien dan een soort oprit met planten. Het blijkt Seoullo 7017 Skygarden te zijn, gelegen in Jung-gu. Een voormalige snelweg, waarvan het Nederlandse architectenbureau MVRDV ‘een tuin in de lucht’ maakte.
We lopen helemaal tot het einde en duiken daar de wijk in met prachtige semi-hoogbouw uit de jaren dertig vol leuke restaurantjes en muziek op straat. Weer met onze neus in de boter gevallen.
Onze laatste avond in Seoul willen we naar de Cheonggyecheon Stream. Dit is een 5,8 kilometer lange beek die door het centrum van Seoul stroomt, als onderdeel van een stadsvernieuwingsproject. Tevens een toffe plek op zaterdagavond.
Boulevards vol families en vrienden en aan de rand van de rivier zitten groepjes met hun voeten in het water. Muziek, een lichtshow en een vreemdsoortig kerstboomachtig beeld op het plein, waar kinderen kleine parachuutjes omhoog gooien, zorgen voor extra gezelligheid. Een mooi afscheid. Bye bye Seoul.
De oorsprong van de Bibimbap
Wat leerden we tijdens de eerste week van onze reis in Zuid-Korea? Eten is belangrijk. Daarom moeten we naar Jeonju, in het westen, waar het Koreaanse volksgerecht Bibimbap vandaan komt. Een soort Pokébowl, maar dan anders. We nemen de Korea Train Express (KTX). Een hele snelle en super comfortabele trein.
In ongeveer twee uur zijn we op de bestemming. Door een taxi laten we ons afzetten in het oude centrum. Ah, dus zo zag Korea er duizend jaar geleden uit. Als een gewilde filmlocatie. Het Jeonju Hanok Village spant er de kroon.
Veel van de vakwerkhuisjes zijn omgetoverd tot Airbnb of restaurant, maar er zijn ook enkele musea en kunstgaleries. En daar zijn ze weer! Talloze Koreanen in klederdracht.
Daarna gaan we richting het historische complex ter ere van het portret van de oprichter van de Joseondynastie. Eerst een smal trapje op naar een koffiezaakje. Mooi hout, zachte kleuren, diverse antieke serviesjes en serieus lekkere non-alcoholisch drankjes. Iets met Hibiscus?
Lees ook onze tips tegen vliegangst.
Net voor sluitingstijd doen we een rondje historie en zien de maan verschijnen achter een grote kathedraal net buiten de muren. Zo mooi. Dan op naar een tent met Bibimbap. Moeilijk kiezen, allemaal claimen ze dat zij de lekkerste Bibimbap hebben. Allemaal hebben ze waarschijnlijk gelijk.
Wereldtentoonstelling aan de zuidkust
Met de KTX zijn we voor acht euro in 1,5 uur in Yeosu, aan de zuidkust. Waarom willen we hier heen? Niet vanwege de overblijfselen van de wereldtentoonstelling en Expo 2012. Maar vanwege de lekkerste Galbi-jjim van Korea.
Eerst vermaken we ons opperbest in een E-museum. Op grote schermen krijgen we van alles voorgeschoteld. De klotsende zee aan het strand, een waterval, een levensgrote zaal met nog groter kunst van Eos Gogh, Renoir en Klimmt. Fantastisch.
Dan nemen de kabelbaan, hoog in de lucht. Om hongerig af te dalen naar een onooglijk tentje met lage tafeltjes en plastic krukjes. Het is druk, maar we worden opgemerkt.
Als hooggeëerd publiek krijgen we een echte tafel met stoelen. Binnen no time staat de traktatie voor onze neus. Het gerecht van korte varkensribben met sesamzaad. Alsof er een engeltje…
Ook leuk: maak deze roadtrips door Europa.
Kleine eilanden en verrassende kust
Vrienden nemen ons met de auto mee langs de mooie kustweg naar Busan. Het lijkt hier wel Italië, zo mooi. Bergen, bossen, zee en blauwe luchten. Om bij ons hotel aan Haeundae Beach te komen, trotseren we veel tolwegen en bruggen. We krijgen onderweg alvast een voorproefje van wat er te doen is in Busan.
Busan is een aaneenschakeling van (schier)eilanden. De volgende dag begint goed. Het is stralend weer en minstens 25 graden. Badkleding aan en naar het strand. De Koreanen kijken ons raar aan. Zijn we de enige strand- en zeeliefhebbers?
Dit zijn de mooiste stranden van Italië. Of wat dacht je van deze eilanden in de Middellandse Zee?
Het strand en de zee voor ons zijn leeg. Is het water te koud? Is er een gevaarlijke stroming? Nee hoor. Weinig Koreanen kunnen zwemmen en ze willen zeker niet bruin worden. Verderop zie ik nog een paar buitenlanders met handdoekjes. We nemen een duik in het water.
Onze tassen met al onze spullen laten we onbewaakt achter. Dat kan hier echt! Dat is pas relaxen. In de middag gaan we naar de vismarkt. Kleine straatjes, overal zeedieren keurig uitgestald. Het lijkt hier wel Hanoi, maar dan geordend en schoon. Schuin tegenover ons hotel gaan we helemaal los bij een verrukkelijke Thai. Onze dag kan niet meer stuk.
Tempel en kleurrijke wijk
De tweede dag brengt een taxi ons voor weinig naar de boeddhistische tempel van Haedong Yonggungsa in Gijang-gun aan de oostkust. De ontvangst is groots en meeslepend. Rijen beelden, een pagode en een vrolijk Boeddhabeeld. Wie over zijn glimmend buikje wrijft, krijgt gegarandeerd een zoon.
Het tempelcomplex uit 1376 dat we daarachter waarnemen, ligt uitgespreid over een rots aan de zee. In een tempelgebouw gaat een monnik voor in gebed. Gelovigen staan op, buigen en knielen op de regelmaat van de cadans. Alles ademt zen. Na ons gelaafd te hebben aan het spirituele, gaan we snel nog even zwemmen en eten bij een uitstekend Indiaas restaurant.
Er zijn ook veel mooie tempels op Bali!
De hoofdattractie van de dag: Gamcheon Culture Village, oftewel een kleurrijk en artistiek dorp gebouwd tegen een berg in Busan. We klimmen en dwalen door de nauwe, kronkelende straatjes met gekleurde en beschilderde huisjes. Een van de kunstenaars ontmoeten we.
Hij werkte in New York, maar verlangde terug naar zijn geboortestad. We zien gekke winkeltjes, mooie muurschilderijen en veel katten. Tijd voor koffie en thee bij een bizar koffiecafé. Kamers met gekke verkleedspullen, hangmatten en knuffels, een horrorkamer en een toilet dat je plasgeluid nadoet.
In de tuin geven we opdringerige eenden voer. In de avond gaan we ervoor: Soju, de populaire rijstwijn waar Koreanen dronken van worden. Niet verwonderlijk met een alcoholpercentage tussen de 20 en 40 procent.
Ingewanden eten tijdens de reis naar Zuid-Korea
Busan laten we achter ons en reizen door naar Daegu. De derde grote stad van Zuid-Korea in het binnenland. Het wordt een bliksembezoek, alleen om ingewanden te eten. Een specialiteit. Maar niet voordat we eerst naar het centrum gaan waar straat na straat op westerse wijze is gevuld met allerlei soorten winkels.
Van mooie kledingzaken tot juweliers: shop till you drop! En dan try before you die: darmen proeven. Heel stoer kijk ik hoe de kok de darmen voor ons neus klaarmaakt. Langzaam veranderen ze van een onaantrekkelijke pipse homp, in zeer acceptabele stukjes vlees. Ik neem een hap… Ze smaken wonderwel prima.
We slapen in een hotel in Hyeonpung, in het buitengebied. Morgen staat de Gaya-berg op het menu met de Haeinsatempel. Zomaar in de middel of nowhere Unesco-erfgoed. Een prachtig complex en zo zen uitkijkend over de bossen.
Naar Amsterdam? We hebben genoeg tips voor een weekend in Amsterdam.
En we doen er nog een vondst: café The Dam. Als Amsterdammers worden we er naartoe getrokken. Verschillende plateaus met zitjes zijn stijlvol gedrapeerd om een kleine waterval. En ook hier weer heerlijk gebak. We merken dat het niet de enige uitspanning is. Deze berg is populairder dan we dachten.
Openluchtmuseum
Voordat we weer teruggaan naar Seoul maken we een detour naar Gyeongju aan de oostkust: een stadje als een openluchtmuseum. Het eerst gaan we de berg op naar het beroemde tempelcomplex Bulguksa. Zo bijzonder kleurrijk! Overal kun je pittoreske plaatjes schieten.
Wist je dat er in India ook voor kleurrijke plekken zijn?
Weer in het centrum huren we fietsen en komen we opeens een rij gigantische groene bulten tegen. Koninklijke grafkelders blijkt. Een mooi contrast met de hippe schilderingen in een traditioneel laagbouwwijkje. Hier geen verklede Koreanen, je voelt de rijke historie.
Nog een stop te gaan voordat we morgennacht naar huis vliegen: het Donggung Palace. Wat een locatie, gelegen midden in een meer met koikarpers en uitgebreide tuinen. Wat is er vooral memorabel? Geen diefstal en de lieftallige bevolking. Zuid-Korea: een droomland.
Vliegensvlug op reis door Zuid-Korea
In ongeveer twaalf uur vlieg je zonder tussenstop naar het Zuid-Koreaanse immense en schone vliegveld Incheon. In een klein uur ben je met de auto (de KTX is nog sneller) in het centrum van Seoul. Het openbaar vervoer is in het hele land zeer goed georganiseerd.
Elk metronetwerk op het schiereiland is schoon en de metro’s rijden altijd op tijd. Aanrader: koop voor het openbaar vervoer van Seoul een vervoerskaart. Goedkoop en makkelijk. Behalve dan het vullen, dat moet met cash in een automaat.
Gratis wifi in de hoofdstad
In Seoul is bijna overal gratis wifi. Wie echter altijd en overal redelijk goedkoop online wil zijn, kan het beste een simkaart op de luchthaven kopen. Omgerekend betaal je ongeveer 25 euro voor een week ongelimiteerd 4G.
Zoek naar hotels in Zuid-Korea:
Booking.comHier wil je heen tijdens je reis door Zuid-Korea:
Dit vind je misschien ook leuk:
- Vakantie Zuid-Korea: spectaculaire bestemmingen om te bezoeken!
- Backpacken in Zuid-Korea, alles wat je wil weten voordat jij op reis gaat
- Een reis naar het magisch mooie Maleisië: dit kun je verwachten
- Zes traditionele recepten met een moderne twist uit Ierland
- Op reis naar Japan: zo kan het zijn!
Zou jij op reis willen naar Zuid-Korea?
Tekst en beeld: Judith Bakker, afbeelding header: Unsplash – Thomas Roger
“Broaden your horizon is al generaties lang ons familiemotto. Ook mijn zonen studeren en werken nu in het buitenland: Engeland en Zuid-Korea. Reizen verbreedt niet alleen je fysieke, maar ook je mentale horizon. Doen dus!”